изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:29 EEST
Новият дипломат №1 на ЕС се произнесе за Русия    
Европейски съюз Русия вече не е стратегически партньор на Европа. Това заяви министърът на външните работи на Италия Федерика Могерини, която в събота беше избрана върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, и ще встъпи в длъжност на 1 ноември, съобщава „РИА Новости“.

Могерини подчерта, че Украйна може да избере за себе си европейския път.

„Европейският път – това е положителен избор. Това е начинът да бъде възприеман този избор. С тази идея ние строихме партньорство с Москва. Днес, по волята на Путин, това партньорство вече не съществува. Русия в настоящия момент не е стратегически партньор, но продължава да има стратегическо значение на нашия континент”, каза Могерини.

ПОРТРЕТ

Изборът на Федерика Могерини е голямо признание за ролята на Италия в Европа и света. С тези думи президентът на Италия Джорджо Наполитано сякаш успя да синтезира въодушевлението от постижението на външната министърка на Рим. Съвсем доволно пък най-много потриваше ръце главният „виновник” за възкачването й на второто по значение в Брюксел кресло – премиерът и неин политически съмишленик Матео Ренци.

Всъщност, както отбеляза и влиятелният всекидневник „Република”, белгийската столица е вписана ярко в съдбата на Федерика Могерини. По простата причина, че Брюксел е в сърцето й отпреди поне петнайсетина години. Там тя среща голямата си любов Матео Робезани. По онова време младият мъж работи в града като асистент на евродепутат на име Биаджо ди Джовани. Федерика пък отскача често до там в качеството си на експерт по международните въпроси на някогашната италианска партия Демократи от левицата - прекият наследник на мощната преди време италианска компартия. Любовта между тях пламва и от брака им се раждат две прекрасни момиченца – Катерина през 2005 г. и Марта през 2010 г. Неотдавна дори

папарак засече семейството по бански на близкия до Рим

плаж Санта Севера, където обикновено четиримата прекарват летните си ваканции. Федерика държеше в ръце по-малката щерка, а зад тях подтичваше с багажа Матео Робезани, на когото медиите между Алпите и Сицилия отредиха занапред същата роля като на съпруга на германската канцлерка Ангела Меркел – Йоахим Сауер. Тоест, че ще бъде мълчалив придружител на половинката си, когато трябва, а през останалото време ще бъде домошар. В момента Матео Робезани все още е отговорен служител в международната хуманитарна организация Save the Children.

Родената в Рим на 16 юни 1973 г. Федерика започва политическата си кариера още на 15 години, когато се записва в младежката организация на Италианската комунистическа партия. При това в нейното семейство няма комунисти, макар майка й и баща й – популярният преди години в Италия филмов режисьор Флавио Могерини, да са с леви убеждения. След като завършва класическа гимназия, Федерика заминава за Лондон, където работи 5 месеца в „Мак Доналдс”, после записва политически науки в римския университет „Ла Сапиенца”. Завършва го с пълно отличие.

След дипломирането си перфектно владеещата английски и френски

езици Федерика е привлечена на работа в екипа на бившия вицепремиер от левицата и бивш кмет на Рим Валтер Велтрони. Той е впечатлен от нейните качества на организатор, на всеотдаен и неуморен служител. Велтрони я препоръчва за член на Националния съвет на Демократи от левицата, където е избрана през 2001 г. с ресор международни отношения. При основаването през 2007 г. на Демократическата партия, Федерика е избрана за член на Националния секретариат. От декември миналата година е шеф на отдела на партията, отговарящ за Европа и за международното сътрудничество – пост, който заема и днес. Стремглавата й кариера в авторитетните световни организации обаче започва на 1 август 2013 г., когато е избрана за председател на италианската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО. Там се изявява като добър специалист по проблемите най-вече на Близкия изток, Ирак, Афганистан, Иран и други страни. Заема отговорна длъжност в Партията на европейските социалисти, занимавала се е по линия на ООН и с проблема с оспорваното от някои страни име на Македония. От миналия февруари е външен министър на Италия с един рекорд – най-младият първи дипломат на страната в нейната история.

Вчера обаче някои вестници на Апенините намекнаха че освен яркото застъпничество на премиера Ренци, голяма роля за избирането на Могерини за наследничка на Катрин Аштън са изиграли изключително добрите й връзки със сегашната администрация във Вашингтон. Именно те в края на краищата се оказват нейната печеливша карта в конкуренцията й дори с нашата еврокомисарка Кристалина Георгиева. Защото още докато е шеф на външния отдел на Демократическата партия, Федерика не пропуска нито един „think tank” - работните форуми на американските демократи. По време на тези срещи тя става близка приятелка най вече с влиятелните жени в администрацията на президента Барак Обама, като се започне със сегашната негова съветничка по националната сигурност Сюзън Райс и се стигне до заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нъланд. Всички тези влиятелни дами са били силно впечатлени от твърдия характер на Федерика, от нейната изключителна работоспособност, от старателното изучаване на различните международни досиета, от детайлното познаване на ситуацията в света. А вчера първата поздравителна телеграма, която новоизбраният дипломат №1 на ЕС получи от Вашингтон, бе подписана от държавния секретар Джон Кери.

Иначе според собствените й изявления Федерика освен семейството си, обича най-много да пътува, да слуша песните на италианския рокер Васко Роси и да чете предимно криминалета.

Румен Михайлов, Кореспондент на “Монитор”, Италия
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Новият дипломат №1 на ЕС се произнесе за Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди