изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:46 EEST
ИДВАТ ИЗБОРИ, ПОМНЕТЕ: EКОМИНИСТЪРКАТА ОДОБРИ ПРОУЧВАНЕТО ЗА ВЪГЛИЩЕН ГАЗ В ДОБРУДЖА    
Новини
Проучването на въглищен газ в Добруджа, чието извличане, според зелени организации, може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, разрешиха управляващите. На 26 август министърът на околната среда и водите от служебния кабинет Светлана Жекова е съгласувала цялостния проект – за периода 2014-2019 г., както и годишния работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ  в границите на блок „1-11 Вранино”.


 Договор за лиценз за тази дейност подписа на 1 април американската компания „Парк Плейс Енерджи” въз основа на решение на Министерски съвет от 4 октомври 2010 г. Според министъра, дейността й няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове растения, животни и птици, и техните местообитания, които попадат в защитените зони „Езеро Дуранкулак”, „Крайморска Добруджа”, „Калиакра” и „Било”.
Блок „1-11 Вранино” попада на територията на общините Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла. Той е на площ от 397,42 квадратни километра.
Годишният проект предвижда реобработване на 200 км съществуващи 2D сеизмични профила и 1600 гравиметрични точки, преглед на данни от Националния геоложки фонд, геоложка и инженерна оценка, проект за нов сондаж и т.н. Не се предвижда извършване на полеви дейности през първата година от проучването.
Цялостният работен проект е за дейността за срок от пет години. Сред дейностите, които са заложени, са реобработка и интерпретиране на най-малко 200 километра съществуващи 2D сеизмични данни, прокарване, обработване и интерпретиране на поне 100 километра нови 2D сеизмични данни и 10 километра 3D сеизмични данни, повторно изследване на сондаж Вранино 1, проектиране и прокарване на поне 10 000 метра нови сондажи и изготвяне на доклад за петролния потенциал.
Според министъра, при реализирането на предвидените геолого-проучвателни дейности, заложени в двата проекта, не се очаква да бъдат трайно засегнати  или унищожени типове природни местообитания, опазвани в защитените зони. Няма вероятност да бъдат унищожени местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони.
Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Компанията „Парк Плейс Енерджи” АД, чието седалище е в Далас, щата Тексас в САЩ, са подписали споразумение за проучване на нефт и природен газ в България в района на каварненското село Вранино. Споразумение за лиценз за Вранино Блок 1-11 е подписан с Министерството на икономиката и енергетиката от името на Република България на 1 април 2014 година. Разрешението е за срок от 5 години с опция за удължаване до още 5 години. При доказване на търговско откритие, разрешителното може да се превърне лицензия за експлоатация в продължение на 35 години.
От „Парк Плейс Енерджи”заявяват, че няма да включват хидравлично разбиване или т. нар. „хидрофракинг“. Предвиждат да сондират в малък радиус сондажи в хоризонтална посока, през въглищните пластове, като така да позволят на газа да изтича към повърхността през мрежа от странични разклонения по естествен път. Преди време Синтия Недялкова от гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване” алармира, че каварненското село Вранино ще е първата точка, където ще се сондира за въглищна газификация. Тя  посочва, че същността на процеса е подпалване на въглищния пласт, който се намира в Добруджа, с цел отделяна на газ метан. Според нея, въглищната газификация е по-голяма опасност за Добруджа и от шистовия газ.
През юли се проведе мото протест против отравянето на житницата на България чрез добива на шистов и въглищен газ. Началната му точка бе Варна, откъдето тръгнаха рокери от варненски мотоклубове. Те преминаха през Балчик, Каварна, за да стигнат до село Вранино, Каварненско, край което „Парк Плейс Енерджи“ ще проучва за добив на нефт и газ. Присъстващите на протеста настояха министерствата на икономиката и на околната среда и водите да не одобряват годишната програма на „Парк Плейс Енерджи“, за да не може дружеството да започне да извършва сондажи. НДТ

Светлана Жекова запали Добруджа!
Лобизъм на "Близнашки" грози Добруджа с екокатастрофа, разрешават добив по метод по-опасен от хидрофракинга


 


Сходни връзки

ИДВАТ ИЗБОРИ, ПОМНЕТЕ: EКОМИНИСТЪРКАТА ОДОБРИ ПРОУЧВАНЕТО ЗА ВЪГЛИЩЕН ГАЗ В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди