изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:18 EEST
ПЪРВИТЕ БЪЛГАРСКИ ИЗДАНИЯ    
КултураПо повод 190 години от издаването на Рибен буквар на Петър Берон, Регионална библиотека „Дора Габе” организира изложба на библиотечни документи под наслов „Първите български издания”.

Изложбата включва библиотечни документи от фонда на библиотеката - книги: първият български учебник “Буквар с различни поучения”, известен като „Рибен буквар” от 1964 г., „Извадки от Рибен буквар”от 1940 г., „Българската книга през вековете,”Върхове на българската журналистика ”, „Из историята на нашето езиково строителство”, „Вестници и вестникари”  и периодични издания: първият български вестник „Български орел” от 1846 г., „Цариградски вестник” от 1852 г., в. „Дунавска зора”от 1863 г., сп. „Зора” от 1885 г., сп. „Мисъл” и „Български преглед”от 1895 г. и др.
Експозицията представя различни издания на  „Рибния буквар” – издаден през 1824 г. в Букурещ от 26-годишния български възрожденец  Петър Берон. Названието му идва от рисунката на делфина на корицата и с това име остава известен.  В този първи български учебник само първата глава е за ограмотяване – т.е. буквар. В книгата са включени молитви, добри съвети за възпитанието на детето, басни, истории с поучителен край от живота на древните цивилизации, знания с енциклопедичен характер за растенията и животните, математически задачи и други. Различни библиотечни документи проследяват живота и достойното възрожденско дело на Петър Берон учен-енциклопедист, педагог, философ и естественик.
Посетителите могат да видят Първия български информационен и общообразователен  вестник „Български орел” – издаден през 1846 г. от Иван Богоров  в немския град Лайпциг. Стилът на писане е близък до народния език и това прави вестника търсен и разбираем. Първият брой на вестника излиза на 20 април 1846 година със заглавието „Български орел. Известник граждански, търговски и книжовен“. Печатан е в печатницата на Брайткопф и Хертел. Издаван далеч от българската общност, той е предназначен не за читатели, а за слушатели. Направен е по всички образци на модерните тогава програми. Уводната му статия е наречена „Свикване“, като финалът ѝ агитира хората да станат абонати на вестника. На всеки бъдещ абонат е подарен първи брой на „Български орел“.
Интерес представлява и Българско списание за наука, литература и критика „Мисъл”. Излиза в София през 1892-1907, като продължение излизат и 2 сборника "Мисъл" (1910) с подчертано  внимание върху философията, естетиката и теорията на изкуството. От неговите страници българският читател за пръв път се запознава с редица модерни философи, естети и мислители като Фр. Ницше и А. Шопенхауер, В. Вундт и Й. Фолкелт. Представени са и по-традиционно мислещи теоретици като И. Тен и Ф. Брюнетиер. Сред българските сътрудници заслужава да бъде отбелязано името на Димитър Михалчев.
Сектор Обща Читалня представя и „Български преглед“ - месечно списание издавано от дружество „Общи труд“ между 1893 и 1900 г. Списанието си поставя за цел „да разглежда всички въпроси от значение за наука, литература и особено такива из областта на просветата“. Отделя много внимание на българския правописен въпрос. Печата се в придворната печатница на братя Прошекови.

Изложбата е подредена в Централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 19 септември 2014 г. НДТ
 


Сходни връзки

ПЪРВИТЕ БЪЛГАРСКИ ИЗДАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди