изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:46 EEST
БЕЗ ГАЩИ, НО С ПИЩОВИ: Плевнелиев потвърди пред НАТО - заделяме 2% от БВП за отбрана    
Политика  „Държавите от НАТО трябва да инвестират повече в изграждането на отбранителни способности и да признаят необходимостта от нов баланс в разходите за отбрана както между Европа и САЩ, така и между отделните европейски страни", заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в заседанието на Северноатлантическия съвет на тема „Трансатлантическата връзка и инвестициите в сферата на отбраната", съобщава пресцентърът на държавния глава.

По думите на държавния глава, определянето на размер за финансовите ангажименти на държавите-членки към изграждането на отбранителен потенциал отправя силно послание за готовността и политическа им воля да защитят общата сигурност. „България напълно подкрепя взетото от този Съвет решение и ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности", заяви Росен Плевнелиев. Така президентът потвърди записания във "Визия 2020" ангажимент за това страната ни да задели 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана.

Пред участниците в Съвета държавният глава подчерта, че подготвеният документ „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за засилено сътрудничество между държавите от НАТО и техните отбранителни индустрии. „България е убедена, че създаването силна европейска отбрана е в интерес на целия Алианс", заяви президентът.

Сътрудничеството в сферата на сигурността на държавите от НАТО ще бъде насърчено от засилването на икономическите връзки и успешното изпълнение на Споразумението за търговия и инвестиции, отбеляза още в изказването си държавният глава. „Трансатлантическата връзка е в сърцевината на НАТО. Изправени пред многобройни заплахи и предизвикателства, ние сме длъжни да поддържаме силна връзка между съюзниците от двете страни на Атлантическия океан в защита на сигурността и демократичните ценности", заяви Росен Плевнелиев. Българският президент изрази признателността си за предоставената от САЩ финансова подкрепа от 1 млрд. долара за развитие на отбранителните способности на държавите от Източна Европа.

През втория ден от Срещата на върха на НАТО министърът на отбраната Велизар Шаламанов участва в обсъждане с партньорите на Програмата за засилени възможности. Тя предвижда разширяване на сътрудничеството с най-близките партньори на Алианса - Австралия, Грузия, Йордания, Финландия и Швеция. По време на срещата министър Шаламанов обяви намерението на България да създаде нов формат за взаимодействие в района на Черно море. Целта му е да съсредоточи и организира по-добре усилията на страните-членки и партньорите в региона за постигане на по-голяма сигурност, особено в контекста на сегашната криза. Министър Шаламанов приветства участието на Грузия в многонационални учения и работата й за постигане на по-голяма оперативна съвместимост.

В момента разходите за отбрана възлизат на 1.3%. Според стратегическия документ, който беше изготвен от Министерството на отбраната, до 2015 г. тези разходи трябва да достигнат 1.5%. Подобен размер на разходите беше препоръчан в Бялата книга на отбраната, изготвена от екипа на бившия военен министър Аню Ангелов. Въпреки това ангажиментите по този стратегически документ не бяха изпълнени и процентът на разходите за отбрана останаха ниски.

Парите, заделяни за отбрана, се харчат предимно за екипировка, оборудване, текущи разходи, заплати, социални придобивки и обезщетения на военнослужещите. Минимален процент от тези средства отива за модернизация и купуване на ново въоръжение и техника. Особено драматично е положението тази година, тъй като Министерството на отбраната не успя да изпълни планираните приходи, а някои дейности на ведомството са пред блокиране заради недостиг на пари. Отчетът за изпълнението на бюджета на МО показва, че събраните приходи са с 11% по-малко в средата на годината. В същото време към 30 юни 2014 г. бюджетът на министерството възлиза на 1.1 млрд. лв. или 1.37% от БВП.
http://www.blitz.bg

Бойко Борисов: Повече пари за оръжие не давам   
ПолитикаПовече пари за оръжие не давам. Категорично няма да приема увеличаването на военния бюджет. Това заяви пред „Преса“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпроса дали ще изпълни ангажимента, поет от президента Плевнелиев в Брюксел, България да повиши финансирането на армията от 1,3% на 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

 


Сходни връзки

БЕЗ ГАЩИ, НО С ПИЩОВИ: Плевнелиев потвърди пред НАТО - заделяме 2% от БВП за отбрана | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди