изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:12 EEST
Прецизира се нормативната уредба за кариерното развитие на военнослужещите    
НовиниПравителството направи промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които се отнасят до прецизиране на уредбата относно кариерното развитие на военнослужещите.

С измененията се въвежда изискване офицерите от кариерните полета „логистично и инженерно-техническо”, „комуникационно-информационно” и „административно” да са завършили генералщабен курс преди да бъдат повишени във висше офицерско звание. Това изискване досега съществуваше единствено по отношение на офицерите от кариерно поле „командно”, докато за останалите беше достатъчно да са завършили стратегически курс. Стратегическият курс остава като условие само за офицерите от кариерно поле „професионално” и за командира на представителното военно формирование.
По отношение на длъжностите за младши офицери и за майорите се обособява нова кариерна област, която обхваща придобитите специалности от граждански висши училища. Също така се предлага процедура за офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници, които са придобили специалност от гражданско висше училище, съответстваща за кариерно поле „професионално”, да могат да заемат офицерски длъжности, изискващи съответната гражданска специалност, без да са завършили висше военно училище.
Въвежда се възможност военнослужещите да подават рапорти за кандидатстване за длъжности по регистрите и без да е стартирана процедура по проучване и издаване на съответното разрешение за достъп до класифицирана информация. Причината е, че това представлява ограничение по отношение на военните, служещи извън територията на страната. Според новите текстове процедурата по проучване може да се стартира след комисиите за кариерно развитие разгледат рапортите и определят офицерите за назначаване на длъжност. Фактическото назначение ще стане след издаване на изискващото се разрешение.
Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на Министерството на отбраната (http://www.mod.bg/bg/documents_proekti_normativni_aktove.html).
Анастасия НИКОЛОВА

 


Сходни връзки

Прецизира се нормативната уредба за кариерното развитие на военнослужещите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди