изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:56 EET
Русия изрази съжаление за новите санкции на ЕС и заплаши с ответни мерки (ОБЗОР)    
По света Русия съжаление във връзка с приетото от ЕС решение за налагане на поредния пакет от санкции и заплаши да ограничи вноса на западни коли и дрехи. „Съжаляваме за приетото решение за въвеждане на поредните санкции от страна на ЕС. Нееднократно сме изразявали своето несъгласие и неразбиране по повод на тези санкции, каквито са били приемани и по-рано”, заяви прессекретарят на Кремъл, Дмитрий Песков, и добави, че Москва смята тези ограничителни мерки за незаконни.

Той каза още, че решението на ЕС буди недоумение на фона на усилията на Русия през последните дни, включително и мирните инициативи на президента на Русия Владимир Путин, имащи за цел прекратяване на кръвопролитията и способстване на мирното разрешаване на конфликта в Югоизточна Украйна. Песков отбеляза, че руската страна възприема със съжаление предпочитанието на ЕС „да продължи разговора на езика на санкциите, вместо практическите стъпки в посока на мирното разрешаване на конфликта”.
„В този случай за нас е очевидно, че в Брюксел или не виждат, или настоятелно не искат да видят реалното положение на нещата в Донбас и не искат да разполагат с информация за стъпките, които страните от конфликта предприемат за разрешаването му”, каза прессекретарят на руския президент.
Той призна, че санкциите представляват „известен дискомфорт за руската страна”, но посочи, че от тях ще пострадат и европейските компании и данъкоплатци. http://www.focus-news.net/
Песков подчерта, че Русия е решена и занапред да продължи да съдейства за стабилизирането на ситуацията в Югоизточна Украйна.
От своя страна министерството на външните работи на Русия заяви, че Москва счита за неуместно и недалновидно решението на ЕС да въведе нови санкции срещу Русия , в условия, когато едва е започнал мирен процес в Украйна. „Сега, когато започна крехък мирен процес в Украйна, започна размяна на пленници, когато всички сили трябва да се насочат към търсене на път за изход от вътрешния украински конфликт, подобни стъпки изглеждат особено неуместни и недалновидни. Изгражда се очевиден курс, от страна на определени сили в ЕС, към продължаващо изостряне на и без това напрегнатите отношения с Русия”, се посочва в изявление на руското министерство на външните работи.
Новият пакет от санкции срещу Русия е отмъщение за провала във външната политика на ЕС. Това заяви на свой ред заместник-официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова. В съобщението си, публикувано във Фейсбук, Захарова отбелязва, че новият пакет от санкции не е нито политически шантаж, нито глупост, нито заблуждение. „Тези санкции навярно са отмъщение. Отмъщение за редица свои грешки, извършени по украинска и по руска посока под натиск и без такъв. Отмъщение за окончателния провал на проекта „Външна политика на ЕС”, се казва в съобщението на Захарова.
Според постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов пък руският газов сектор не попада под санкциите на ЕС, тъй като степента на уязвимост на Европа от доставките на газ от Русия е много по-висока, отколкото в петролния сектор. Според него в момента ЕС няма алтернатива на синьото гориво от Русия. „Относно газовия сектор – степента на уязвимост на ЕС от руските доставки е много по-висока, отколкото в петролния сектор. В края на краищата, петролът за разлика от газа, се продава и купува на световния пазар свободно, а алтернатива на руския газ няма нито днес, нито в обозрима перспектива”, каза дипломатът в ефира на телевизия „Россия 24”, отговаряйки на въпрос за причините ЕС да не въвежда санкции по отношение на руския газов сектор.
Според него, новите санкции на ЕС по отношение на Русия не оставят на руската страна друг избор, освен предприемане на определени контрамерки.
„Получава се , че напрежението в Украйна намалява, а санкционният натиск продължава. Европейският съюз изглежда живее в някаква алтернативна реалност. Това не оставя на руската страна друг избор, освен да се тръгне към определени контрамерки”, заяви Чижов.
Междувременно, президентът на Франция заяви, че санкциите може да бъдат преразгледани, ако руските войници се изтеглят от Украйна. В телефонен разговор с украинския си колега Петро Порошенко Оланд е отбелязал, че тези ограничителни мерки може да бъдат преразгледани до края на този месец в случай на напредък в деескалирането на ситуацията.
Двамата лидери са се обединили около мнението, че индикатор за такъв напредък би било изтеглянето на руските войски от територията на Украйна, освобождаването на заложниците, установяването на контрол на границите с участието на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
САЩ очакват новите санкции да доведат до задълбочаване на изолацията на Русия. „Ние вече въведохме санкции по отношение на някои руски официални лица и действително сме решени да предприемем допълнителни стъпки съвместно с нашите европейски партньори, които засилват икономическия натиск и още повече изолират Русия”, каза официалният представител на Белия дом Джон Ърнест, който отказа да оповести повече подробности относно анонсирания по-рано пакет от мерки.
Същевременно, източници съобщават, че САЩ планират въвеждането на ограничения на привличането на заеми по отношение на пет руски банки, включително Сбербанк, ВТБ и Газпромбанк.
Предполага се, че санкциите ще забранят на американски жители да кредитират Сбербанк за срок над 30 дни.

Окончателно: ЕС удря Русия с нови санкции от утре
 


Сходни връзки

Русия изрази съжаление за новите санкции на ЕС и заплаши с ответни мерки (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди