изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:34 EEST
Опасения за енергийна криза в Европа (ОБЗОР)    
Новини28-те членки на ЕС се запасяват с природен газ в рекордни количества, докато се готвят за възможността Русия да врътне кранчето доставките за континента. За пръв път хранилищата в Европа са почти пълни – и съдържат близо 80 милиарда кубически метра газ, което се равнява на една пета от годишните нужди на блока. Освен това ЕС съставя планове в случай на необходимост да забрани на компаниите да продават втечнен газ извън Европа и да нареди на индустрията да прекрати използването на газ.

Опасенията за европейска енергийна криза водят началото си от спора между Русия и Украйна заради Крим и Източна Украйна. Той предизвика Москва да спре газовите доставки за Украйна през юни, а оттогава преговорите за решаване на спора не се радват на успех.
Заради господството на Русия над европейския газов пазар резултатът от всяко значително намаляване на доставките може да причини сериозен недостиг в Източна Европа и да тласне цените до небесата.
Същевременно, Австралия, Полша, Словакия и Германия съобщиха за намаляване на доставките на руски газ.
Полските власти са уведомили Европейската комисия за намаляване на доставките от Русия. По-рано полската компания PGNiG съобщи, че в сряда е получила с 45% по-малка доставка на руски газ през Украйна.
Същевременно, газовият гигант „Газпром” отрече твърденията на PGNiG и изтъкна, че осъществява доставките към Полша без каквито и да било изменения.
Русия е съкратила доставките на газ към Германия, съобщи от своя страна най-голямата енергийна компания на страната E.ON. От предприятието не назоваха причини за намаляването на подавания газ. Тази новина не е толкова тревожна, тъй като резервоарите са добре заредени. Според вътрешни лица, спадът на доставките не е особено голям. Експерти посочват, че подобни минимални съкращения се случват от време на време.
В същото време германският енергиен концерн RWE отказа да коментира дали доставките, които получава от Русия, са намалели.
Австрия съобщи за 15-процентно съкращение на доставките на руски газ. От националния енергиен регулатор допускат, че намаляването на доставките може да е свързано със запълването на руските резерви, което би съкратило достъпния газ за износ към Европа.
Словакия също извести за 10-процентно понижение на обема на доставяния от Русия газ.
Засега е неясно дали причините за това са технически или политически.
Такава мярка, вече опровергана от „Газпром” относно Полша, би могла да сигнализира за желанието на Москва да попречи на осъществяваните именно от Полша и Словакия реверсни доставки за Украйна – която от юни месец насам е лишена от руски газ. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Опасения за енергийна криза в Европа (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди