изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:41 EEST
397 СЛУЖИТЕЛИ НА РЕДА ЩЕ БДЯТ НА ИЗБОРИТЕ    
Ред и сигурност Няма подадени сигнали до момента за купуване на гласове, но има лица, които се следят. Това каза на нарочен брифинг директорът на областната дирекция на МВР в Добрич Цветомил Цанев. Той отказа да коментира колко точно са следените лица, като заяви, че основно става дума за жители на Добрич, но се наблюдава и цялата област.

"Създадена е организация по предстоящите избори. Ще бъдат охранявани 383 Секционни избирателни комисии и 1 Районна избирателна комисия в цялата област. Общо местата, на които ще се гласува в областта са 289" - заяви още Цанев. Общо с охраната на изборния процес преди и в деня на вота са ангажирани 397 служители на областната дирекция.

Директорът на ОД на МВР Цветомил Цанев, зам.-директорът и  ръководител на "Криминална полиция" Галин Савов и колегата им ръководител на "Охранителна полиция" - Росен Петров, дадоха отчет за криминогенната обстановка в областта от началото на годината до края на август. Според статистиката общо в Добричка област са станали за периода 1667 криминални престъпления, като се отчита спад от 4.36 на сто спрямо същия период на м.г., когато са били регистрирани 1743 престъпления, заяви Цанев. По думите му в Добричка област преобладават престъпленията против собствеността - кражбите, които са 66.5 % от всички престъпления. "Забелязва се намаляване на кражбите на селскостопанска продукция и на черни и цветни метали, но имаме с 6 на сто ръст на домовите кражби, които основно се извършват в периода от 8 до 18 часа, и 50 на сто ръст на джебчийските кражби, като сме взели мерки в тази посока. Основно ръстът на джебчийството се дължи на летния активен сезон по морето, като се крадат мобилни телефони, чанти и фотоапарати, оставени без надзор" - каза Цанев. Ръководството на дирекцията отчете ръст от 50 на сто за периода и на телефонните измами. Миналата година за 8-те месеца е имало 30 регистрирани телефонни измами, докато тази година са 64 на брой. "Имаме хванати участници в телефонни измами, които са от нашия регион. Това са престъпления, които трудно се доказват и участват в схемата минимум 3-ма души, а в последно време организаторите ползват и по 2 и 3 "мулета", които вземат парите на жертвата" - каза Галин Савов. Той добави, че част от хората, играещи ролите на мулета, сами подавали сигнали в полицията, когато разбирали, че са вкарани в схема за измами. "По техни разкази разбрахме, че хората са набирани чрез сайтове за работа, като основно са хора без работа в работоспособна възраст" - каза Савов. Служителите на реда с цел превенция са разлепили в кметствата по селата и автоспирките брошури и служители на реда ежеседмично провеждат срещи със самотно живеещи възрастни хора по селата и в града, каза още директорът на ОД на МВР - Добрич.
Цанев отчете, че до момента има образовани 13 досъдебни производства за акцизни стоки, като основно са за продажба на цигари без бандерол, 4 са досъдебните производства за злоупотреба в еврофондове в областта на земеделието и 5 - за данъчни измами, основно касаещи за източване на ДДС от зърно.
Само през август на територията на областта са регистрирани 236 престъпления, а потърпевши са били 119 лица. Според анализа на служителите на реда през август има регистрирани 13 склонявания към самоубийство, като Савов разясни, че това са случаи, в които се касае за самоубийства, но според нормативната уредба престъплението се води склоняване към самоубийство, като в хода на разследването се уточнява дали се касае за самоубийство или убийство. Все още не е разкрито убийството в тервелското село Кочмар, заявиха в отговор на питане от полицията, но увериха, че работата по разкриването на убийството, станало преди година продължава. НДТ




 


Сходни връзки

397 СЛУЖИТЕЛИ НА РЕДА ЩЕ БДЯТ НА ИЗБОРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди