изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:25 EET
ЗАСТРАШЕН ЛИ Е РИБОЛОВЪТ В ЧЕРНО МОРЕ?    
Лов и риболовВече една пета от рибарите по Добруджанското Черноморие са нарязали корабите си

Една пета от рибарите по Добруджанското Черноморие вече нарязаха корабите си на скраб и се отказаха, съобщи Джемайдин Алиев, член на Управителния съвет на Сдружение „Черноморски изгрев”. „Хората си нарязаха корабите за скраб и прекратиха дейността си. От година на година става все по-зле. Втора година посрещаме сезона с вятър и риба няма. Този сезон отбелязваме най-сериозното намаление на рибата. По това време сме хващали и сафрид, и паламуд, а досега не сме хванали нито една риба. Втори месец не сме уловили нито една риба, а ние сме големи кораби, излизаме в морето, хабим гориво, а накрая – нищо”, обясни Джемайдин. Сдружение „Черноморски изгрев” е наброявало около 100 кораба – 50 от тях големи, с общо около 400 човека екипаж, който осъществява по-голямата част от риболова на прясна риба в България – от Варна, до Каварна.  
Алиев и колегите му са убедени, че популацията на делфините има съществена роля за намаляване на рибата в Черно море. „Който каквото иска да ми говори, популацията на делфините нанася вреди на риболова у нас. Броят им е стигнал вече над 3 млн., а това е много за нашето затворено Черно море. Един делфин на ден изяжда около 40 – 50 кг риба”, каза Джемайдин.
Делфините са там, където има риба, обясняват рибари. Красивите бозайници обаче рядко могат да се снимат край брега, защото там вече риба няма. Често се случва морските вълци да вадят пълна мрежа с глави и опашки на риби, станали прехрана на делфините. Посягат на калкана, дори и на попчета. В последните години делфините посягат и на мрежите, оплакват се рибари.
Уловът на делфини у нас е забранен от няколко години със закон.  Рибарите обаче са категорични, че държавата трябва да се намеси и да определи квота за улов на делфини, като по този начин ще се извърши санитарно прочистване на морето.
Други пък смята, че една от причините за намалялата риба в морето е дадените разрешителни и извършваните проучвания в морето за газ. НДТ


 


Сходни връзки

ЗАСТРАШЕН ЛИ Е РИБОЛОВЪТ В ЧЕРНО МОРЕ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди