изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:36 EET
МОТОТО НА НАШАТА РАБОТА Е „ОУ „СТЕФАН КАРАДЖА” – УЧИЛИЩЕ С ПОСОКА”    
Интервюта - Г-жо Панчева, Вие сте директор на ОУ "Стефан Караджа" в Добрич от една година. Трудно ли се ръководи днес българското училище? Кои бяха основните задачи, които си поставихте когато поехте поста, и успяхте ли да ги изпълните?

- Явяването на конкурса за директори беше едно голямо предизвикателство за мен. В началото на учебната година изобщо не съм мислила, че ще я завърша като директор на нашето училище. След като се обяви конкурсът, получих подкрепата на целия педагогически и непедагогически състав и това  ме мотивира да вложа цялата си енергия в подготовката. Екип от съмишленици не се ръководи трудно. Получавам подкрепа и разбиране в прилагане на новите идеи. Бъдещето на нашето училище зависи от всеки един член на екипа – от помощния персонал до директора. Обръщам внимание на всяка нова и рационална идея, която идва от колегите. Изобщо съм привърженик на колективното лидерство.
Все още не съм изкарала цяла учебна година на този пост. За седемте месеца разбрах, че колегите имат нужда от ново качество на комуникация, израстване, предизвикателства и промяна. Бяхме затънали в рутинността на нашето ежедневие. Избрахме за мото на нашата работа – „ОУ „Стефан Караджа” – училище с посока” Новата посока е към повишаване на качеството – на преподаване, на общуване, на изява, на подобряване на материалната база… Пътят към нашата цел е дълъг, но правим първите крачки и няма да се откажем.

- Бихте ли споделили за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна" къде сте преподавали преди това?
- От 1996 година преподавам история и география в ОУ „Стефан Караджа”. Това е осемнадесетата учебна година, която започвам в нашето училище. В целия ми живот до този момент съм била свързана по някакъв начин с войводата Стефан Караджа. Като дете в Силистра живеех на ул. „Стефан Караджа”, баба ми и дядо ми живееха във Видин също на тази улица. И най-интересното, че в нашето семейство се съхраняваше оригиналната сабя на войводата Стефан Караджа, която дарихме с моя баща на Русенския исторически музей. Решихме, че до черепа на войводата трябва да стои и неговото лично оръжие.

- Бихте ли разказали как тази сабя е попаднала във Вашето семейство?
- Историята на сабята е много интересна. Моят баща колекционираше оръжия от различни исторически епохи. През един безгрижен летен ден от моето детство, възрастен мъж ми предаде една ръждива сабя, завита във вестник, като подарък за колекцията ни. Дълги години тя беше в нашия дом, без да предполагаме каква е нейната история. През 80-те години излизаше в-к „Отечествен фронт” и в един от броевете беше публикувана статия – „Строшена ли е сабята на Хаджи Димитър?” Моето изумление беше огромно, тъй като нашата сабя беше почти същата и със следващия пореден номер – 345 и 346. Сабята на Хаджи Димитър се съхраняваше във Варненския исторически музей и ние осъществихме връзка с тях. Историята започна да се разплита. Взеха оръжието в Института на МВР в София. На няколко места по канията и острието са открити инициалите СТК, обработени с киселина. Оказа се, че сабите са били закупени от богати български търговци в Белгия за двамата войводи и са били връх в оръжейното изкуство за онова време, тъй като успоредно на острието има монтиран револвер. От София се свързаха с белгийските производители, които изпратиха патрони за револвера. След повече от век отново е бил произведен изстрел с личното оръжие на революционера. Разбрахме и как е стигнала до нас. Стефан Караджа умира в Русе и сабята му е била предадена на Дунавския валия Митхад паша, но той гяурска сабя не иска. По-късно тя попада в ръцете на Димитър Мантов – кмет на Русе, след Освобождението. Остава забравена от семейството му, докато един от неговите наследници не ни я подари. Цялата тази история повлия и върху избора ми на специалност в университета.

- Пред прага сме на новата учебна година. Готово ли е училището да посрещне своите ученици? Какви ремонтни дейности бяха извършени през летните месеци?
- Благодаря на община Добрич, че ни помогна да направим ремонт на покривната конструкция, която беше в много лошо състояние, особено след обилните валежи през лятото. Първият етаж е отделен за най-малките ученици от Подготвителната група, първите и вторите класове. Те имат отделен физкултурен салон, в който изградихме нова вентилационна система. Преместихме Медицинския кабинет, който беше в отделна сграда, по-близо до най-малките. Изградихме модерни тоалетните възли, направихме частичен ремонт в Библиотеката. В големия физкултурен салон поставихме нови изолиращи мрежи и вентилационна система. Измазахме част от коридорите и учебните стаи. Тази година спечелихме и 10 000 лева по Националната програма за целодневна организация на учебния процес. Подготвили сме стая, която е измазана, очакваме да получим обзавеждането.  Изказвам благодарност на фирма „Моно–Монолит”, родители, колеги и членове на техните семейства, които ни помогнаха да осъществим замисленото.

- Колко ще са първокласниците и учениците въобще през тази учебна година? Кои са нещата, с които ОУ "Стефан Караджа" ги привлича?
- В първи клас ще имаме две паралелки и като цяло броят на учениците се запазва постоянен в последните 3-4 години. С въвеждането на целодневното обучение от Подготвителна група до V клас включително, оптимално е да имаме по две паралелки в клас. Родителите, които записват децата си при нас, са привлечени от качеството на преподаване, от отношението и разбирането, от приятелската и лишена от стрес обстановка. Признак на голям професионализъм са хуманните взаимоотношения между учител и ученик. Предлагаме разнообразни извънкласни форми на нашите възпитаници – Детска филхармония, Фанфарен оркестър, Бойни изкуства, Хип-хоп, Народни танци, Пиано, Блок флейта, Вокална група, различни спортове и др. В нашето училище дълги години ръководих Скаутския клуб – основател на скаутското движение в Добрич, който има вече 15-годишна история. През него са преминали много деца, има и такива които продължиха участието си дори и в чужбина. Скаутството е изкуството да живееш и оцеляваш в хармония с природата. Участвахме в много международни и национални скаутски джамборета, организирахме много палаткови лагери на различни места в България, имаше много предизвикателства… Скоро ме срещна бивш наш възпитаник и ми казва: „Госпожо, не ми вярват, че сме нощували на необитаем остров в средата на Дунава…” Лидерските качества, които формира това движение, помагат за оцеляването по-късно и в обществото.

- Разкажете, ако обичате, за педагогическия състав, за квалификацията на учителите в ОУ "Стефан Караджа".
- В нашето училище работят 23 висококвалифицирани преподаватели, които успяват да приложат индивидуален подход към всеки ученик, тъй като паралелките не са препълнени и процесът на взаимодействие между учител и ученик се осъществява в спокойна обстановка. Най-новото ни попълнение в колектива е Миглена Георгиева, която добричлии познават от „България търси талант” като ръководител на хип-хоп формацията NNS CREW, и може би не знаят, че е много добра начална учителка. На учителите се предлагат много курсове за квалификация, особено с ИТ-насоченост. Въвеждаме нови, съвременни методи на преподаване, защото не може децата на ХХІ век да се обучават с методика от миналия век. Осигурили сме новите образователни платформи Енвижън и Джъмпидо за начален курс. В Подготвителната група искаме да въведем елементи от методиката на Мария Монтесори, която създава метод на възпитание, базиран главно на личните усещания на детето.      Сега в Западна Европа има цели училища, които работят успешно по нейната система.

- Според Вас, кои са най-важните качества, които трябва да притежава учителят в днешно време?
- На първо място – да може да мотивира, като предлага привлекателни интерактивни методи. Да може да аргументира ценността на знанията, които преподава. От една страна да дава свобода за изява, да е толерантен, справедлив и да вдъхва доверие, а от друга - да изисква дисциплина и отговорност. В баланса между двете се крие истинското педагогическо майсторство.

- Кои са основните принципи, които Ви водят в работата Ви? - Като учител, а вече и като директор?
- Смятам, че най-ценните неща, са уважението и толерантността. Те не ни струват много, но ни изпълват с удовлетвореност. Искам да се вгледаме в родителите, в децата и да разберем техните очаквания и стремежи. Харесвам една мисъл на Марк Аврелий – „Истинската щедрост към бъдещето се състои в това, да отдадем всичко на настоящето.”

- Г-жо Панчева, тази година ОУ "Стефан Караджа" ще чества своя юбилей. С какви прояви ще бъде отбелязана годишнината?
- 85  години са една достойна възраст. За целия този период колективът на ОУ „Стефан Караджа” доказа, че със своя професионализъм е успял да отгледа и възпита достойно поколение на Добрич. През май ще има специална празнична седмица, посветена на юбилея. Ще бъде организиран празничен юбилеен концерт, среща на поколенията – възпитаници и преподаватели и други ученически изяви. Искаме да насърчим доброволчеството и всеки месец от новата учебна година ще имаме по едно събитие в подкрепа на хора в неравностойно положение. Водя разговори и много бих желала с подкрепата на община Добрич и РИМ да осъществим експонирането на изложбата “Уникални реликви на Българското възраждане –револверните саби на Хаджи Димитър и Стефан Караджа”, която вече е гостувала в Плевен, Разград, Казанлък и др. Сигурна съм, че ще предизвика интерес у всички граждани на Добрич.

- Какво ще пожелаете на учениците и колегите си в навечерието на новата учебна година?
- Уважаеми колеги, oбръщам се към вас, с дълбока  признателност за всичко, което правите. Изразявам своята почит за вашата всеотдайност в изпълнението на трудната ни, но благородна мисия. Бъдете търпеливи и опрощавайте, закриляйте, обичайте и уважавайте възпитаниците си, за да станат достойни личности. Скъпи ученици, покорявайте върховете в Науката, бъдете любопитни и любознателни, нетърпеливи в търсене отговорите на въпросите, които ви вълнуват! Пожелавам на всички да не губим интерес към знанието и смело да крачим по пътя на творчеството и съзиданието. С вяра в доброто, любовта и красотата, ще изпълним дните си  с хармония и светлина. На добър час!

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

МОТОТО НА НАШАТА РАБОТА Е „ОУ „СТЕФАН КАРАДЖА” – УЧИЛИЩЕ С ПОСОКА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди