изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:29 EEST
Обявиха оранжев код за дъжд в 7 области за понеделник    
ВреметоПредвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.
Rosanna Davison 23Emily Agnes 321VK PB24Ashley Hobbs 137

По данни и прогнози на НИМХ, през нощта в Западна България, а утре и в Централна, ще има валежи. В четири области за 15 септември е обявен оранжев код за дъжд, а в седем – жълт код. В Северозападна България валежите те ще достигнат и до 30-50 л/кв.м, а в останалите райони от Западна България - между 20 и 35 л/кв.м.

Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и с по-слаба интензивност ще са в Североизточните райони. Сумарните очаквани количества са между 15 и 25 л/кв.м, като на места в Централна и Западна България може да достигнат и до около 50 л/кв.м.

През нощта срещу 15-ти и през целия ден ще вали дъжд, с очаквани количества между 30 и 50 л/кв.м. В областите Видин, Монтана, Враца и София - област е обявен оранжев код за дъжд. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

В други седем области за утре е обявен жълт код за дъжд - Плевен, Ловеч, Пловдив, София – град, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Очакват се количества 20-35 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес след обяд - 14 септември, ще започне повишение на речните нива в Западна България. През нощта срещу понеделник, както и утре през деня се очаква увеличение на речния отток в Западна и Централна България, като по-съществено ще се повишават нивата на реките предимно в Северозападна България. Във вторник, ще се запази тенденцията към повишение на речните нива в цялата страна, като значителни ще бъдат те на отделни места в Централна и Западна България. За периода 15 – 17 септември значително ще се повишават нивата на реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), горното течение на р. Марица и съответните притоци, басейните на реките Места и Струма.

Предвид очакваните продължителни и на места интензивни валежи, в периода 15 – 16 септември се очаква значително да се повишават водните нива в басейните на реките:

- Делеинска

- Тополовец и притоците ѝ Полянска и Рабровска

- Войнишка

- Видбол и притокът ѝ Грамадска

- Арчар

- Скомля

- Лом в горното и средното течение и притоците ѝ Стакевска, Чупренкса, Нечинска бара

- Цибър

- Цибрица в горното течение

- Огоста в горното течение и притоците ѝ Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица

- Искър и водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панегаи р. Гостиля

- Тополница

- поречие Места – реките Демяница, Добринишка, Канина и Мътница

- поречие Струма – реките Треклянска, Соволянска Бистрица, Глогошка, Новоселска, Лебница;

 

В периода 16 – 17 септември се очаква значително да се повишават водните нива в басейните на реките:

- Делеинска

- Тополовец и притоците ѝ Полянска и Рабровска

- Войнишка

- Видбол и притокът ѝ Грамадска

- Арчар

- Скомля

- Лом в горното и средното течение и притоците ѝ Стакевска, Чупренкса, Нечинска бара

- Цибър

- Цибрица и притокът ѝ Душилница

- Огоста в горното течение и притоците ѝ Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица, Ботуня, Рибене, Скът

- Искър и водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панегаи р. Гостиля

- Вит и притоците ѝ Каменица и Катунецка

- Осъм и притоците ѝ Бели Осъм и Черни Осъм

- Янтра в горното течение и притоците ѝ Лопушница и Росица в горното течение

- Ропотамо

- Дяволска река и притокът ѝ Зелениковска

- Китенска река и протиците ѝ Узунчаирска, Караагач и Трионска

- Велека и притоците ѝ Младежка, Айдере и Еленица

- Резовска в долното течение

- Тополница

- Въча

- Места и притоците ѝ - р. Ретиже, Брезнишка, Канина, Мътница

- Струма и притоците ѝ р. Влахинска, р. Санданска Бистрица, р. Лебница, р. Градешница и р. Пиринска Бистрица;

Оперативното звено към МОСВ е активирано.

 


Сходни връзки

Обявиха оранжев код за дъжд в 7 области за понеделник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди