изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:10 EEST
1 497 ДЕЦА ПРЕКРАЧВАТ УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
Образование 1 497 ще са учениците в община Добричка през настоящата учебна година. Първокласниците ще са 189. Детските градини ще бъдат посещавани от 709 малчугани, разпределени в 39 групи. Това сочи информация за детските градини и училищата от община Добричка относно готовността им за откриване на новата учебна година.

Със заповед на кмета са основание решение на ОбС е разрешено съществуването на самостоятелни и слети паралелки с не по-малко от 10 ученици.     За дофинансиране на училищата с маломерни и слети паралелки с брой ученици под изискуемия минимум за календарната 2014 г. в размер на 147 893 лв.
В 24 целодневни детски градини със средства от общинския бюджет са извършени ремонти в размер на 167 040 лв. Извършени са строително-ремонтни дейности в 13 училища: основни  ремонти на покриви в учебните заведения в Стожер, Смолница, Плачи дол, Житница, ремонт на физкултурния салон в ОУ в с. Черна, подмяна на дограма, врати, прозорци в ОУ в с. Победа, ОУ в с. Божурово, ОУ в с. Паскалево, ОУ в с. Бенковски със средства от общинския бюджет в размер на 373 000 лв. През летния период в училищата със средства от делегираните бюджети са извършени частични ремонти на наличната материално-техническа база. Всички класни стаи, кабинети и коридори са освежени и боядисани. В една част от училищата е подменена дървената дограма с PVC, направени са ремонти на санитарни възли и закупено ново оборудване и обзавеждане на класни стаи и кабинети.
Всички училища и целодневни детски градини, отопляващи се с течно и твърдо гориво, са осигурени с необходимите количества за отоплителния сезон до края на 2014 година. За началото на учебната година са осигурени и доставени учебници, учебни помагала и задължителна учебна документация за нормалното протичане на учебно-възпитателния процес.    В изпълнение на нормативните разпоредби на Министерство на здравеопазването и изискванията на РЗИ в учебните заведения са осигурени всички необходими перилни, почистващи препарати, течен сапун и дезинфекционни средства. Извършено е почистване, хигиенизиране на всички помещения в сградите на училищата и детските градини и прилежащите тревни площи и спортни площадки. Констатациите от извършените проверки, съвместно с РЗИ, към 10 септември са за отлично и много добро поддържане на материално-техническата база в училищата.
За нормалното протичане на учебно-възпитателния процес в училищата и детските градини е осигурен необходимия педагогически ресурс, който притежава съответната професионална квалификация за изпълнение на задължителните преподавателски норми и хорариуми.
За учебната 2014/ 2015 г. ще функционират отново 12 средищни училища на територията на община Добричка. Ще има целодневна организация на обучение в почти всички училища. Всички учебни заведения ще осигуряват безплатни закуски за деца от подготвителни групи и ученици от І–ІV клас. Обедното хранене ще се осигурява съгласно договори за предоставяне на услугата „кетъринг“ от фирми, избрани от директорите.    В детските градини, предоставянето на безплатни закуски за 5- и 6- годишните деца, подлежащи на задължително обучение, ще започне от 1 октомври.
За всички 540 пътуващи ученици до 16-годишна възраст и 42 деца на 5- и 6- годишна възраст е осигурен специализиран превоз. НДТ


 


Сходни връзки

1 497 ДЕЦА ПРЕКРАЧВАТ УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди