изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:44 EET
ЦАМ: ГЕРБ – 36%, БСП – 22%, ДПС – 15%, РБ - 6%, НФСБ - 4.8%, ББЦ - 4.1%    
ПарламентПри избори сега ГЕРБ биха спечелили 36% от гласовете на българските гражданите, "БСП - лява България" - 22%, а ДПС - 15%. Това сочат данните от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ) на Юлий Павлов.

Място в 43-тото Народното събрание ще намерят още Реформаторския блок с 6%, а с най-големи шансове са още Патриотичния фронт между НФСБ и ВМРО (4,8%) и коалицията около "България без цензура" с (4,1%), сочат данните от изследването, проведено между 5 - 10 септември измежду 1021 пълнолетни граждани. Изследването е самофинансирано от агенцията и няма външен поръчител.

От ЦАМ дават три възможни сценарии за броя на партиите в следващия парламент - с шест, пет и четири партии. При шест партии ГЕРБ би разполагал с 98 депутати, БСП с 60, ДПС с 41, РБ - 6, Патриотичен фронт - 13 и ББЦ - 12. При сценарий с пет партии ГЕРБ би имал 103 народни представители, БСП - 63, ДПС - 43, РБ - 17, Патриотичен фронт - 14. Ако в парламента се окажат само четири партии ГЕРБ би имал 109 депутати, БСП - 67, ДПС - 46 и РБ - 18.

Юлий Павлов и агенцията му измерват и доверието в главния прокурор Сотир Цацаров, гуверньора на БНБ Иван Искров и служебния премиер Георги Близнашки. Цели 73,5% нямат доверие в Иван Искров, а само 4,1 посочват, че по-скоро вярват на гуверньора на Централната банка. Цели 68,2% от анкетираните нямат доверие и в самата БНБ. С 68,9% неодобрение е главният прокурор Сотир Цацаров, който се радва на 15,8% доверие. Едва 17,3% "по-скоро имат доверие" в Георги Близнашки, а 67% по-скоро не вярват на служебния премиер. За сравнение Павлов даде бившият премиер Пламен Орешарски, който има 15,5% неодобрение и 73,6% одобрение.

"Дори Марин Райков имаше по-голямо доверие и традицията е такава, че служебното правителството има повече доверие. Този път това не се случва", отчете Павлов. ЦАМ отчита и намаляване на тенденцията за използване на преференциален вот спрямо европейските избори, когато около 50% от избирателите са отговори, че ще гласуват преференциално. "По-скоро да" днес отговорят 28,6%, а 25,1% по-скоро няма за попълнят кръгчето на 5 октомври, посочи Павлов.

От изследването става ясно, че думата "коалиция" не е напълно девалвирана, каквито твърдения има, коментира той. 31,2% считат, че е най-добре следващото правителство да бъде еднопартийно, но 20,3% предпочитат да бъде създаден коалиционен кабинет между 2 партии, а 19,9% са "за" кабинет от три или повече партии. На практика на 40% предпочитат коалицията като форма на управление, анализира Павлов.

Към момента твърдо решили да гласуват са около 40% от избирателите, а през юли те са били 45%, което е сериозен спад извън статистическата грешка, посочи Павлов. Според ЦАМ около 55% от реалните избиратели ще гласуват на 5 октомври или около 3,3 млн. души. Почти сигурно е, че активността ще бъде под 50% по списък, което не се е случвало отдавна, посочи Павлов.

Според директора на ЦАМ няма "фантоми" в изборните списъци, като с много малки изключения на хора, които са починали, най-вече в чужбина, в списъците са единствено хора с реални документи за самоличност, които имат право да гласуват и никой не бива да ги вади от списъците.

По отношение на възможността в 43-тото НС да влязат повече от 6 партии Юлий Павлов бе скептичен, но все пак отчете, че не бива да се изключва напълно възможността там да се окажат "Атака" или АБВ, които разполагат съответно с 3,4% и 3,2% към момента. Провала на конгреса за избор на председател на Реформаторският блок пък е спасил коалицията от сериозни щети, посочи Павлов.

Според Павлов отношението към ДПС на избирателите на ГЕРБ е прекалено негативно и ГЕРБ би се самоубил с явна коалиция с тях. "Друг е въпросът при плаваща подкрепа на правителството на малцинството, като зависи как ще бъде представено то на обществото. Имаме заявки за нещо подобно, но това е политически въпрос, който няма да бъде решен преди изборите, а след тях", посочи Павлов.

От ЦАМ измерват и процентът граждани, които са готови да продадат гласа си, като според тях това са около 150 - 200 000 души или около 5% от избирателите.

bgnes.com

 


Сходни връзки

ЦАМ: ГЕРБ – 36%, БСП – 22%, ДПС – 15%, РБ - 6%, НФСБ - 4.8%, ББЦ - 4.1% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди