изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:37 EET
Върховната Рада прие закон за автономията на източните области    
По света Парламентът на Украйна предостави специален статут на няколко региона в Донецка и Луганска област.

Законът за автономия на източните области беше приет с 277 гласа "за" от необходимите 226 положителни гласа. Законът, предложен официално от украинския президент Петро Порошенко, е част от мирния план, подписан с проруските бунтовници на 5 септември, който цели прекратяването на петмесечния кървав конфликт. Специалният статут на въпросните територии се дава в срок от три години. "През това време ще бъдем в състояние да приложим дълбоки процеси на децентрализация и да извършим съответните промени в Конституцията", каза президентът. Според текста на законопроекта местните избори могат да се проведат на 7 декември. Жителите на Донецк и Луганск ще имат право свободно да използват руски или друг език. Документът дава "правото на езиково самоопределение на всеки жител на регионите Донецк и Луганск в обществения и личния живот. Законопроектът предвижда още икономически и инвестиционни дейности, което включва възстановяване на промишлената, транспортна и социална инфраструктура, жилищно строителство, създаване на нови работни места, привличане на инвестиции, заеми за възстановяване и др.

В допълнение в някои области на Донецк и Луганс ще се появи народна милиция. Тя ще има за задача да поддържа обществения ред в населените места в тези области.

Днес Върховната Рада прие закон за амнистия на участниците в събитията в Донбас. За прекратяване на преследването и наказването на участниците в събитията в източните региони гласуваха 287 депутати от необходимия минимум от 226 души. Гласуването се проведе при закрити врати. Документът определя условията, при които дадени лица ще бъдат освобождавани от отговорност. Както по-рано обясни държавният глава на Украйна извън обхвата на амнистията остават "престъпници, които са извършили престъпление по Наказателния кодекс – убийство, тероризъм, опит за покушение върху държавен служител, служител на правоприлагащите органи или съдия, изнасилване, грабеж, тормоз и др.

Законът за специален статут на Донбас вдъхва надежда за възможността за намиране на мирно решение на кризата. /ИТАР-ТАСС

bgnes.com

 


Сходни връзки

Върховната Рада прие закон за автономията на източните области | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди