изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:52 EET
ОБЯВИХА ДВЕ ОГНИЩА НА „СИН ЕЗИК“ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ    
ЗемеделиеДо момента 33 животни са умрели от болестта във ферми в с. Дебрене и с. Капитан Димитрово

Две огнища на „син език“ са обявени в област Добрич със заповед от днес на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните.  Огнищата са  в 3 животновъдни обекта за отглеждане на дребни преживни животни в две села. В село Дебрене, Добричко, има едно  огнище в един животновъден обект с 421 животни. В община Крушари са регистрирани две огнища в село Капитан Димитрово в два животновъдни обекта с общо 409 животни. До момента 33 овце са умрели от болестта „син език” в засегнатите обекти.
От официалните лекари на отдел „Здравеопазване на животните” към ОДБХ – Добрич се извършват  всички възможни мерки за ограничаване разпространението на заразата. Вземат се кръвни проби при всяко едно съмнение.
Областната дирекция по безопасност на храните информира, че заболяването се предава по трансмисивен път, чрез ухапване от комари и не е опасно за хората, както и продукцията от заразени животни - мляко, месо, не е опасна за консумация от човек.
При констатиране на заразата при животни със слабо изразени клинични признаци се предприема лечение с антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства. НДТ


 


Сходни връзки

ОБЯВИХА ДВЕ ОГНИЩА НА „СИН ЕЗИК“ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди