изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:33 EEST
ИЗДАТЕЛСТВА ПОДАРИХА УЧЕБНИЦИ НА ДЕЦА, ЧИИТО ДОМОВЕ ПОСТРАДАХА ПРИ БЕДСТВИЕТО    
ОбразованиеИнициативата е на кмета на Добрич Детелина Николова, която вчера връчи учебниците и помагалата на децата

Учебници и помагала на 14 деца от семейства, изгубили домовете и покъщнината си при наводнението през юни, подари кметът на Добрич Детелина Николова. Децата са ученици от 8 до 12 клас в различни училища, сред които ОУ „Н. Й. Вапцаров“, Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, СОУ „Св. Кл. Охридски“, ПГ по ветеринарна медицина и други.
Учебниците са предоставени от 11 български издателства в отговор на апел, отправен от кмета. Осигурени са 150 учебника, а на срещата по връчването им присъстваха и представители на част от издателствата.
Детелина Николова поздрави децата с началото на новата учебна година и им пожела да са здрави, търсещи, можещи, знаещи. „Защото само образованите хора ще са тези, които ще дадат новия облик на България и ние като общество, като граждани наистина трябва да ви подкрепяме във вашия труден и интересен любознателен път – пътят на познанието“, каза кметът. И допълни, че общината ще продължава да помага на семействата да се справят с трудностите, които преживяха. Общината ще продължава със своите усилия да подкрепя семействата при предоставянето на услуги за възстановителния процес, както на домовете, така и на самите ученици, каза още кметът. Ние като община се ангажирахме и ще продължим да ви подкрепяме, искаме усмивките да бъдат на лицата ви, каза още Д. Николова.
Тя благодари и на издатели, които са се отзовали на нейната молба да подпомогнат безвъзмездно с предоставяне на учебници децата, засегнати от бедствието, за да могат да бъдат равностойни участници в учебно-възпитателния процес и да се обучават, без да изпитват затруднения от бедствието. Д. Николова е изпратила благодарствени писма към всички издатели, включили се в инициативата.
Сред децата, които получиха учебници и помагала е Радостин Русев от СОУ „Св. Кл. Охридски“, който живее по ул. „Стоил Войвода“. Той свири на кларнет, пиано и гайда. Сподели, че е успял да спаси инструментите и лаптопа си от наводнението. Той изказа благодарност за предоставените учебници и помагала и обясни, че вече е готов за новата учебна година. Ива е ученичка в 12-и клас, а Кристияна учи в 11 клас. Техните семейства също са пострадали при наводнението, но се опитват да се върнат към обичайния начин на живот, а момичетата – към учението.
Деветокласникът Радослав Василева от Хуманитарна гимназия е от семействата, на които бедствието причини най-сериозни щети. Той и близките му сега са настанени в общинско жилище по ул. „Калиакра“. Младежът сподели, че тинята е унищожила книгите му, учебници, помагала, раници, всичко. Сега вече е готов за учебната година с помощта, преди всичко на приятели, които са му помогнали, и на издателствата, осигурили учебниците. Въпреки това , той споделя, че няма да може спокойно да учи през следващата учебна година, защото семейството трябва да мисли и за това отново да изгради свой дом. НДТ


 


Сходни връзки

ИЗДАТЕЛСТВА ПОДАРИХА УЧЕБНИЦИ НА ДЕЦА, ЧИИТО ДОМОВЕ ПОСТРАДАХА ПРИ БЕДСТВИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди