изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:13 EEST
ПРЕДСТАВЯТ ЯЙЛАТА НА ТУРИСТИЧЕСКИ ФОРУМ ВЪВ ВАРНА    
Туризъм От днес до 20 септември във Варна ще се проведе седмото издание на Черноморски туристически форум, на което Каварна ще представи проекта "Яйлата - античната врата на Добруджа".

Форумът се организира под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката, като в програмата на борсата са включени разнообразни презентации и дискусии по актуални теми, свързани с развитието на туризма и представянето на туристически дестинации, като привлекателни и атрактивни места за българските и чуждестранните туристи.
Експертите по проекта ще раздават на посетителите на щанда триезични рекламни материали, разработени за целите на проекта и ще предоставят информация за дестинацията и възможностите за посещение, които тя предлага.
В края на седмицата официално ще бъде направено и откриването на обектите, които бяха реконструирани и консервирани в рамките на проекта, който е на Историческия музей в морския град. Водеща в проекта бе уникалната скална църква "Св. св. Константин и Елена", която повече от три години бе затворена за посещения, след като пострада при земетресение, станало в района. Чрез проекта уникалната църква бе укрепена и сега отново ще бъде достъпна за посетители. Наред с нея в рамките на проекта се извърши реставрация и консервация на ранновизантийската крепост, която се намира на територията на резервата. Резерватът е защитена местност, богата  на червен божур, редки животински и растителни видове, пещерни жилища, останки от византийски крепостни постройки, жертвеници, гробници и некрополи. Проектът бе на обща стойност е 2 213 333 хил. лв., като негов ръководител е директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева, а наблюдаващ археолог - главен асистент Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.
Яйлата представлява приморска тераса с площ 300 дка, отделена от морето с 50-60-метрови скални масиви. На територията на резервата се намират многобройни паметници, обхващащи  различни исторически епохи. Тук се намира „пещерен град” от 101 „жилища”, заселени още през V хил. пр. Хр. Използвани са в продължение на хилядолетия като жилища, а някои от тях като гробници или църкви. По намерените каменни оръдия е фиксиран живот от 5 хил. пр. н. е. Три некропола са издълбани в скалния масив. Представляват двукамерни фамилни гробници, състоящи се от преддверие и гробна камера, функционирали III – V в. Некропол №1 е възникнал около издялано светилище, обърнато към изгряващото слънце. От античността са съхранени още светилище, жертвени камъни, винарни. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някой от тях личат прабългарски знаци -руни, кръстове и каменни икони. Тук преминава Понтийския път на птиците. Срещат се 178 вида гнездещи преминаващи птици. НДТ


 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ ЯЙЛАТА НА ТУРИСТИЧЕСКИ ФОРУМ ВЪВ ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди