изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:20 EEST
Проект събира съкровищата на село Смолница    
КултураНЧ „Стефан Караджа 1942 година“ започва работа по проект „Съкровищата на село Смолница“, който се реализира по мярка 323 „Опазване и подобряване на селското наследство“ от Стратегията за местно развитие на МИГ Добричка. Стойността на проекта е 7780,00 лв.

НЧ „ Стефан Караджа - 1942 година”-  с. Смолница, е традиционно самоуправляващо се културно-просветно сдружение, което съхранява традициите и обичаите на българския народ, развива библиотечна дейност, която подпомага образователното и културно развитие на населението. Към него функционират три творчески колектива - автентичен танцов състав, фолклорна певческа група и инструментална група. Надмогнали превратностите на времето, самодейците със сърце и душа творят красота. Участията им в местни, регионални, национални и международни изяви са високо оценявани.
С проекта „Съкровищата на село Смолница“ то си поставя за задача изучаването, опазването и оживяването на автентични песни и танци от района на село Смолница. С това се цели тяхното опазване, като се популяризират и предложат ефективни форми за съвременното им използване. Проектът акцентира върху автентичните песни и танци, тъй като опасенията са, че с времето те постепенно се забравят и си отиват заедно с поколенията, които са ги изпълнявали. В същото време, песните и танците от времето на предците ни са важни, защото носят информация за миналото и успешно дават умения за общуване, отчитат от читалището. Така с реализацията на проекта ще се намери ефективна форма за съчетаване на традициите с информационните компютърни технологии, което да превърне автентичните песни и танци достъпни до много по-широка аудитория в глобалната мрежа, включително и българската общност в чужбина.
Представянето на фолклорното богатство на село Смолница чрез сайта „Съкровищата на село Смолница“ ще допринесе за превръщането на района на селото в привлекателна туристическа дестинация. По този начин реализирането на проекта ще донесе и икономически резултати за местната общност  - чрез популяризирането на местното богатство ще се привлече интересът към дейностите и продуктите на местните самодейци.
За реализацията на проекта ще се развие потенциалът на местната общностна мотивация за запазване и оживяване на местното културно наследство, като при това се залага на активното гражданско участие, основано на доброволчество и партньорство.  Доброволното участие е на всички етапи от реализацията на проекта отстрана на всички участници в него. Като се обединяват усилията на носителите на нематериалното богатство, с НПО, местната власт, културните институции и медиите с цел събиране на информация за автентичните песни и танци от село Смолница, ще се изгради мост между миналото, настоящето и идните поколения. При това ключова роля ще имат децата от училището и детската градина в селото. Чрез разработването на сайт, издаването на книга, DVD, CD, картичка, ще се намерят съвременни форми за популяризиране на нематериалното културно наследство на българина и активното включване в съвременния живот.
Основната цел на проекта е да се проучат и продължат традициите на нашите предци, голяма част от които са уникални, в областта на традиционната фолклорна култура, и в частност на песни и танци от село Смолница. В резултат на това, участниците в проекта ще придобият знания и умения от носители на живото културно наследство в село Смолница.
Ще се извърши изследователска дейност – издирване на информация и артефакти за песни, танци и носии. Издирените песни и танци ще бъдат записани и разучавани от деца от училището и детската градина в селото. Чрез проекта не само ще се популяризира нематериалното богатство на село Смолница, но и ще бъде създадена мрежа от присъединени към проекта институции, които подкрепят идеята за утвърждаването на селското наследство.

Този документ е създаден в рамките на Договор №: 38/3/ 3230196 от 07.03.2014 г. за предоставяне на финансова помощ по Мярка 323 „Опазване и подобряване на селското наследство (по чл. 57 от Регламент на Съвета (ЕС) No 1698/2005 от 20.09.2005г.)”, финансиран по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.


 


Сходни връзки

Проект събира съкровищата на село Смолница | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди