изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:16 EEST
ВИКТОР ЛУЧИЯНОВ - ДЕПУТАТЪТ НА ДОБРУДЖА    
Интервюта Интервю с водача на листата на "България без цензура" за Добричка област на парламентарните избори на 5.10.2014 г. и председанел на Общинския съвет на гр. Балчик Виктор Лучиянов. За Виктор Лучиянов и ББЦ на изборите гласувайте с бюлетина № 13


 

-      Кой е Виктор Лучиянов?

-      Роден съм в град Балчик, където завърших средното си образование. След това завърших „Финанси“ в Икономически университет–Варна. До 2011 г. управлявах собствен бизнес. След това бях избран за председател на Общинския съвет в Балчик, което, само по себе си, изключваше възможността да се занимавам с частен бизнес, особено на територията на град Балчик. Семеен съм, с едно дете. Аз съм човек, който реши в един период от развитието на държавата да влезе в политиката и да отиде там, където се решава съдбата на държавата. 

-      Защо решихте да се занимавате с политика?

-      Защото съм отчаян от това да виждам как важни постове в държавата се заемат от хора, посветили живота си единствено на това да ласкаят някой важен човек. Така България не може да бъде управлявана правилно и добре. Аз не искам да кажа, че тези хора не искат да управляват качествено. Те просто не могат. Това са хора, които в живота си не са платили нито една заплата, не знаят какво означава в края на месеца да се издължиш на своите работници и да бъдеш коректен с тях. Това са хора, които цял живот са  получавали заплата наготово от обществото. Това важи за 90% от хората, които към днешна дата вземат решенията за нашето бъдеще. Аз мисля, че младите хора във всяка една политическа партия, биха ме подкрепили в тази, бих я нарекъл, нова практика – да се опитаме да работим заедно в името на правилните решения от дневния ред на нашата държава. Защото, в противен случай, държавата ни в скоро време ще бъде просто територия.

-      През 2011 г., когато бяхте избран за председател на Общинския съвет в Балчик, Вие бяхте общински съветник от листата на ГЕРБ. Какво Ви накара в края на миналата година да напуснете партията?

-      Причината беше проста – аз до ден днешен съм в перфектни отношения с личностите в ГЕРБ. Просто имах разминавания с политиката, която се водеше от ГЕРБ. Никога не бих се спрял да критикувам политика, която, според мен и хората около мен, пречи на нормалните обществени  отношения. Т.е. това, че Виктор Лучиянов не можеше да разбере политиката на тогавашната партия ГЕРБ, го накара просто да се отдели от този проект. Това по никакъв начин не означава, че съм запазил лоши чувства към хората. Напротив, до ден днешен съм в прекрасни отношения с редовите членове на ГЕРБ. А, и с някои от ръководството на местно ниво. С лидерите в София никога не съм се познавал и нямам контакти.

-      Защо „България без цензура“?

-      „България без цензура“ към този момент беше единственият проект, който даде възможност на хора без покровители от т.нар. задкулисие. Едно от определенията за политика е да предлагаш мечти. Т.е. хората, с които работя, председателите на организациите на ББЦ в  Тервел, Генерал Тошево, Балчик, Шабла, Каварна, Добрич, имат мечти. Смятат, че тези наши общи мечти биха били полезни на нашите съграждани. „България без цензура“ ни даде възможност, без някой от София да ни се бърка, да ни контролира, да ни поощрява, да правим политика тук – на местно ниво. По-важното е, че тази политика има възможност да се пренесе и на национално ниво. Никой от нас не е обременен с някакви властови постове от миналото. Аз мисля, че този проект би бил успешен, въпреки ударите, които ще понасяме. Не е тайна за никого, че се води „мръсна“ кампания. Моите опоненти – кандидат-депутати от всяка една партия, без съмнение, се държат коректно. Но, има личности, чиято единствена роля е да създават проблеми, да омърсят поредния човек. Това не го приемам като начин на поведение. Затова не бих си позволил по този начин да се държа с моите политически опоненти.

-      Вие сте от учредителите на „България без цензура“, областен координатор на партията сте. За този период от време как се разви структурата в Добричка област?

-      С гордост мога да заявя, че структурата на „България без цензура“ в Добричка област е, може би, една от най-добрите в държавата. За нас, като политически проект, работят абсолютно безвъзмездно между 800 и 1000 човека в цялата област. Най-големите структури наброяват около 150-200 човека. Срещам се с тези хора постоянно и те са убедени, че нашият проект е правилен. При нас не е забранено някой да каже, че не харесва Виктор Лучиянов, Николай Бареков, Росен Петров, такива табута няма. Аз също критикувам във всяка една степен нещо, което не смятам за правилно или смятам, че е лицемерно към хората. В кампанията, която правя, заедно с нашия екип, не всичко от националната кампания може да се види като слогани. Има неща, които нас ни интересуват повече. И смятаме, че за добруджанеца е важно да разбере, че Виктор Лучиянов, ББЦ в област Добрич, ще бъдат с него не само сега, преди изборите, а и след тях. Аз лично съм дал обещание – пред себе си и пред своите близки, че бъда ли изпратен за депутат, през по-голямата част от времето си ще бъда тук. Според мен, истинският депутат на Добруджа трябва да бъде в Добруджа, а не в София.

-      С какво Виктор Лучиянов е по-различен от кандидатите за депутати от другите политически партии?

-      По-различен съм с това, че не се страхувам от нищо. Първото доказателство за това е, че плакатите ми се разпространяват из цялата област, като под моята снимка е моят личен телефонен номер – нещо, което нито един политик не е сторил – да направи телефонния си номер обществено достояние. Всеки избирател, всеки жител на Добруджа може да ме попита, да постави проблема си, да сигнализира. Има, разбира се, и такива, които се обаждат неприлично, за да ме наругаят, както и други, които искат да проверят дали това наистина е моят номер. Хората са лъгани доста време през последните 25 години и дори смятат, че и това е пиар ход. Уверявам Ви, това е личният ми телефон и през следващите години ще продължава да бъде.

-      Кои са основните ангажименти, които поемате към добруджанци?

-      До момента съм провел над 30 срещи по добруджанските села -  т.е. аз залагам на срещите по селата. Не залагам на срещите в големия град, където хората са осведомени – имат средства за информация – четат вестници, интернет, гледат телевизия, слушат радио. Но, от срещите ми по селата разбрах две неща – на Добруджа й липсва младото население, Добруджа се тресе от страх от евентуалното добиване на шистов газ…

-      В този смисъл, каква позиция ще заемете относно проучването и добива на шистов и въглищен газ в Добруджа?

-      Никога Виктор Лучиянов, никога нашият екип няма да се съгласят с добива на шистов и въглищен газ в Добруджа. Под никакви условия, уговорки, кавички и т.н. Т.е. хората, които искат да добиват шистов газ в Добруджа, имат един не опонент, а враг в мое лице. Аз ще бъда винаги против използването на неконвенционални методи за проучване и добив на газ в Добруджа. Хората, с които се срещам, са твърдо против. Затова искам да заявя най-отговорно - ако някой софиянец или представител на политическа класа чете това, да знае, че няма да се размине само с голи приказки, т.е. ние сме против, а вие правете каквото искате. Нищо подобно. Добруджанецът този път ще вземе нещата в свои ръце. Аз предвиждам дори, че ще вземе и сопата и няма да допусне някой да му надупчи земята и да му отрови морето. Ако пък действително тези методи са безопасни – нека ги прилагат някъде другаде, но не и в Добруджа. Ние няма да допуснем това.

-      Какви са другите ангажименти, които поемате пред добруджанци?

-      Ще споделя една практика, която се роди съвсем спонтанно в една от нашите структури. Това е практиката, която ще означава действително народовластие. Смятам, че като депутат в бъдещото 43-то Народно събрание важните решения, които касаят държавата, които касаят Добруджа, трябва да бъдат вземани директно от хората. Това съм обещал на всички структури, във всяка една община от областта – Балчик, Каварна, Крушари, Добрич и т.н. Ще си позволя да направя една по-сложна процедура. Ще организирам градски събрания, в които ще участват хората, които са направили всичко възможно нашият политически проект да бъде доведен до успешен край и да има мандат от Добричкия избирателен район, да имат право да изразят мнението си. Когато, например, нашият лидер или политически съвет вземе решение, че „България без цензура“ ще приеме коалиционно правителство с някоя от големите партии,  аз ще се върна, ще направя това проучване с действително гласуване, в което ще участват минимум 1500 до 2000 души. Резултатът ще бъде оповестен във всички медии. В него ще се казва: Г-н Лучиянов, народът на Добруджа Ви упълномощава да гласувате „за“ или „против“ тази коалиционна политика, да подкрепите или да отхвърлите това правителство. И, ако, народът на Добруджа каже: „Г-н Лучиянов, партията Ви не подкрепя правителство с определени партии, но ние, които ви избрахме и изпратихме в София, смятаме, че в полза на Добруджа и на държавата е да има такова правителство“, въпреки партийните ми пристрастия, аз ще гласувам така, както ми е казал народът. И обратното – ако партията подкрепя правителство и трябва дори само един глас – този на Виктор Лучиянов, но народът в Добруджа е казал „не“, аз ще гласувам против. Така реално ще представлявам хората, които са ме избрали. Уверявам Ви, тази практика би променила политиката на България въобще. Защото, аз съм сигурен, че избирателите и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС ще усетят, че нещо ново се случва. Те ще изискат от своите депутати по същия начин да се допитват до тях за по-важните решения. Защото, приемането на бюджета на една държава означава какви данъци ще плащаме през следващата година, какви разходи ще имаме, какви приходи, за какво ще се харчи – дали парите да отидат за големи инфраструктурни проекти, за лекарства, за здравеопазване, за училищата, или просто някой да си купи нови мерцедеси в парламента. За тези неща хората също трябва да имат право на глас, а не да се допитваме до тях през четири години, когато има избори. Т.е. - онова, което досега хората смятаха за политика и не харесваха, смятам да му дам съвсем ново лице. Надявам се, че политическата класа няма да ме унищожи, защото това, при всички случаи ще обърка много сметки на много хора. Но, аз ще бъда такъв народен представител. Т.е. наистина ще представлявам хората, които са ме подкрепили. Без съмнение, ще представлявам и хората, които са подкрепили и други политически проекти, защото аз ще бъда народен представител на цяла Добруджа, не на Балчик, на Каварна или Добрич.

-      Кои са каузите на Добруджа, които ще защитавате в парламента?

-      Едната, която вече споменах е „НЕ“ на шистов газ в Добруджа. Смятам, че двете неща, които правят Добруджа уникална от останалата територия на България и на Европейския съюз, са селското стопанство и туризмът. Ако приемем, че в сектора на зърнопроизводството няма много големи проблеми, то в зеленчукопроизводството, животновъдството проблемите са големи. Има конкретни мерки, които ще изложа в програма, която ще предложа на хората. И по време на срещите сега обяснявам какво точно бих направил и инициирал като законодателна инициатива. Без съмнение, добрият, мощен туризъм е свързан с производството на плодове, на зеленчуци, на животновъдна продукция. Но, за да може туризмът да получава своите суровини директно от нашите производители, трябва да бъде облекчен.  Апелирам за това - бизнесът да не бъде затормозяван с излишни допълнителни правила, които го задушават. Да бъде оставен да работи свободно. На бизнесмена трябва да се каже: „Господине, Вие създавате работни места, Вашите работници са щастливи, че успяват да се грижат за своите семейства с нужната финансова независимост. Значи Вие сте полезен за обществото“. А, в момента на бизнесмена се гледа като на враг, като на човек, чието единствено задължение е да плаща и да създава работни места. Става така, че, за да може туристическият бранш да съществува, трябва да лъже държавата. От това нямат полза нито държавата, нито браншът, нито туристите ни, нито хората, които работят. Защото, с така направените правила и закони туристическият бранш би фалирал. На браншовиците, с които се срещам, обяснявам това точно и ясно. Имам прекрасни идеи, които при следващи интервюта бих споделил с вашите читатели. Какво му трябва на човек, който има магазинче, хотелче, ресторантче. Трябва му да може да се грижи за клиентите си. А в момента той се занимава с всичко друго, но не и с това. С огромна бумащина, със счетоводство. Това не е така в други държави от Европейския съюз. Ние взехме, може би, най-лошите практики от ЕС и обрекохме бранша на разруха. Неслучайно хотели и ресторанти се разпродават буквално на безценица. Аз съм против всичко това. Една от мерките, които предлагам, е рускоговорящите туристи – украинци, руснаци, беларуси, да имат възможност да идват в България по облекчена визова процедура. И, не просто ще работя за това, а ще крещя на тази тема от трибуната на Народното събрание. И съм абсолютно убеден, че хората, които разбират от туристически бизнес, биха ме подкрепили. Защото, не е нормално един човек да иска да дойде на гости и да ти плати за това, че е на гости, а ти да му създаваш куп бюрократични проблеми, за да не може той да дойде в България и да то принудиш да избере Испания, Турция, Гърция и т.н. Който иска да си похарчи парите в България, той трябва да бъде добре дошъл. Така, както посрещаме англичани, германци с „Добре дошли“, така трябва да посрещаме и рускоговорящите гости с „Добре  дошли“.

-      Млад човек сте. Според Вас, каква е формулата да бъдат задържани младите хора в България?

-      Това е най-големият бич за България. Оказва се, че селата, които посещавам в цяла Добруджа, са обезлюдени, защото няма млади хора. Те могат да се върнат само по един начин – ако има точни и ясни правила. А, за да са ясни правилата, те трябва да са малко. Многото правила неминуемо започват да се нарушават, стават неприемливи за голяма част от обществото. Ще дам пример. Срещнах се с възрастни хора, които обясняват, че синът им е имал магазинче, но то фалирало, защото отворили обект от голяма верига. Останал без работа, но със заеми. Единственият му избор бил да емигрира, за да може да получава по-голяма заплата, за да си плати дълговете тук. Това е причината – много тежки процедури за малкия и дребен бизнес, на който му е трудно да ги спазва. За голямата верига не е проблем да ги спазва, защото има огромни логистични центрове, които се грижат за всичко това. Но, по този начин се унищожава малкият, дребният бизнес. По тази тема трябва да се работи безкрайно много. Аз съм оптимист, защото смятам, че зная къде са язвите и мисля, че мога да ги лекувам, зная как.

-      Какво е основното Ви послание към добруджанци сега, по време на кампанията?

-      Основното ми послание към добруджанци е, че този път те трябва да заложат на местните хора. Поглеждат листите на всички партии и виждат кои са хората, поставени на първите места. Да се поинтересуват какво са свършили досега, когато са били в Народното събрание, на министерски пост и т.н., откъде са. Защото, дълбоко се съмнявам, че човек, който по никакъв начин не е свързан с Добруджа, освен с това, че е чел разказите на Йордан Йовков, ще бъде полезен на хората тук. Защото той дори и да има добро желание, не познава проблемите на Добруджа. Той си отива в големия град – София, Пловдив, Стара Загора и т.н., и няма ангажимент към хората. Защото, когато се върне Виктор Лучиянов в Балчик, в Каварна, в Добрич, все ще се намери една възрастна жена, която да го хване за ухото и да му  каже: „Моето момче, ти беше там, но нищо не свърши!“ Т.е., ние имаме ангажимент към хората и ще го изпълним. Аз съм доказал в моята кратка политическа кариера от три години - като председател на Общинския съвет, че си спазвам ангажиментите.

-      Какви са хората, включени в листата?

-      Хора, които са изключителни професионалисти. На първо място ще се спра на Желчо Петров. Мисля, че в Добрич няма човек, който да не го познава. Математик, доказан в бизнеса, човек с  доказана експертиза, човек, с който аз се гордея, че стои до мен. Че е човекът, който ме подкрепя във всеки един момент. Благодаря, че с името си той твърдо ме подкрепи. Другият наш кандидат за депутат е Антония Станева, която е млад човек, на 27 г., от град Каварна. Завършила е международно право в Хага, специализирала в Лондон, Ню Йорк. Въпреки възможността да има блестяща кариера в САЩ, тя е избрала да се върне в България и да остане тук – в Добруджа. Надявам се, че хората в Добруджа ще дадат шанс на такъв човек. Продължавам с Пламен Парушев от Балчик. Той е университетски преподавател от Стопанската академия в Свищов, а в момента е държавен служител. Той е от гражданската квота в нашата листа. Следва директор на детска градина в Тервел – Павлинка Пасева, учител от Генерал Тошево – Васил Добрев, правистката Величка Касабова. Разбирате какви хора са в нашата листа – не много, но всички са хора с доказано ниво на образование и успешни в реализацията си.

-      Още с първото си явяване на изборите „България без цензура“ показа много добри резултати. Особено тук, в Добричка област, където резултатът бе един от най-добрите за партията. Какви са очакванията за резултатите от изборите на 5 октомври?

-      Смятам, че един депутатски мандат за ББЦ от област Добрич е абсолютно сигурен. Нашата цел е да имаме два от шестте мандата в Добрич. Резултатът ни само преди три месеца на евроизборите беше 15%. Смятам, че с малко надграждане, с новите послания, които имаме ние от екипа в Добричка област, ще стигнем до сърцата на хората и те ще ни дадат своето доверие.

 


Сходни връзки

ВИКТОР ЛУЧИЯНОВ - ДЕПУТАТЪТ НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди