изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:20 EEST
ИЗЛОЖБА РАЗКАЗВА ЗА АВТОРИТЕ НА "О, ДОБРУДЖАНСКИ КРАЙ"    
КултураИзложба „О, Добруджански край”, посветена от 100-годишнината от написването на песента, бе открита вчера в музея в градския парк "Свети Георги". Тя е съвместна инициатива на Регионалния музей в Добрич и регионална библиотека "Пенчо Славейков” във Варна.
В изложбата са представени вещи, документи и фотоси, свързани с по-главните моменти от жизнения и творчески път на поета Любомир Бобевски и на композитора Александър Кръстев - автори на песента "О, Добруджански край", каза на пресконференция д-р Цветолин Недков - завеждащ отдел "Нова и най-нова история" към добричкия музей.

Той посочи, че музейните ценности на РИМ, свързани с Бобевски, са предоставени през 80-години от сина му Атанас Бобевски. За първи път в изложбата се показва снимка на баща и син Бобевски. Музейните ценности за Александър Кръстев го илюстрират като талантлив композитор и известен музикален деец.
Песента "О, Добруджански край" е плод на творческото взаимодействие на композитора Кръстев и поета Бобевски, което се заражда в началото на 20 век - тяхната дружба започва през 1911 година, сподели гл. ас. д-р Володя Милачков от Института за исторически изследвания при БАН. Самото създаване на песента е през юли 1914 година, когато и двамата имат сродни преживявания и творчески трепети, свързани с откъсването на Добруджа от България. Песента се изпълнява за първи път през 1916 година, когато българската армия освобождава Добруджа от румънската  окупация. Изпълнява се и от българските войски, които влизат през септември 1940 година след Крайовския договор. През 1998 година става официален химн на Добрич. В изложбата е включен албум, отворен на снимка, когато композиторът Александър Кръстев посещава на 25 септември 1940 година Добрич и произнася слово, каза д-р Недков. Композиторът за първи път посещава града ни на 3 септември 1917 година, където на гарата изпълнява с катедралния хор и флотския оркестър „О, Добруджански край”. В знак на благодарност населението му подарява диригентски палка, която за жалост днес не се знае къде е.



Александър Кръстев има написани 13 марша, като 10 са с текстове на Любомир Бобевски. През 80-те "О, Добруджански край" е издадена от "Балкантон" заедно с други маршови песни.
Част от изложбата "О, Добруджански край" е посветена на Крайовския договор. Показани са някои нови неща, свързани с добруджанския въпрос. За първи път са изложени снимки на гостуването на цар Борис трети на Добрич на 1 ноември 1942 година. Могат да бъдат видяни оригинални документи, свързани с преселването на севернодобруджанци в Южна Добруджа, фотоси, свързани с възвръщането на Южна Добруджа и др. На една от снимките заедно с Клечков и ген. Жилков е нашата съгражданка Живка Стоянова. Пред журналисти тя разказа интересни неща, свързани с 25 септември. НДТ


 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА РАЗКАЗВА ЗА АВТОРИТЕ НА "О, ДОБРУДЖАНСКИ КРАЙ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди