изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:11 EEST
Запознайте се с фаблета    
Любопитно След като наскоро и Apple показа прототип на iPhone с размер на екрана от над 5 инча, семейството на т.нар. фаблети вече е пълно. В него има представители на всички водещи производители на мобилни устройства и занапред този клас ще се развива стремително. Особено ако технологиите в областта на екраните и на батериите напреднат и позволят на потребителите повече възможности.

“Фаблет” е чист неологизъм, възникнал едва преди 7-8 г. Етимологията му е простичка - идва от смесването на “таблет” и “телефон”. С това име се означават онези устройства, чийто екран е с диагонал между 5 и 6,9 инча (130 до 180 милиметра), освен това съчетават функциите на смартфон и на таблет.
Някои смятат за родоначалник на това семейство Samsung Galaxy Note, появил се през 2011 г., но истината е, че устройства с диагонал над 5 инча има и преди това. През 2007 г. например се появи HTC Advantage, чийто екран е точно 5 инча, а 2 г. след това слабо познатият в Европа Verizon Hub, чийто екран е с диагонал от цели 7 инча.
В известен смисъл, когато се появи през 2003 г., и Sony Ericsson P900 можеше да мине за фаблет, ако тогава такова понятие съществуваше. Защото неговият екран бе с немислимия по онова време диагонал от 2,9 инча, а вграденият браузър позволяваше пълноценно бродене из интернет - там, където GSM мрежите позволяваха прилична скорост.

Широки джобове

Фаблетите се нуждаят от дълбоки и широки джобове - и в буквалния, и в преносния смисъл. Преди всичко цените на тези устройства не са от най-ниските. Появилият се наскоро фаблет Lenovo S860 e 549 лева, ако се купи от “Виваком” без тарифен план и без договор. И това е най-ниската възможна цена за фаблет. Най-скъпият в момента фаблет, ако се абстрахираме от това, че Apple все още не са посочили цена за iPhone 6 Plus за България, е третата версия на Samsung Galaxy Note - над 1100 лв.
От друга страна обаче, големите размери на тези устройства не позволяват да се държат в кой да е джоб. През 2012 г. Дъг Конклин, вицепрезидент по глобалния дизайн за фирмата Dockers, каза, че компанията му нарочно е преправила размера на джобовете на своите модели панталони, за да се пригодят към растящия размер на смартфоните. Става въпрос за мъжките панталони. Засега не се е чуло някой дизайнер да мисли по въпроса дали фаблетите могат да се поберат в дамска дреха. В световната преса дори се появиха хапливи забележки от рода на тази, че вместо да им търсят място в дрехите, притежателите на фаблети най-добре да ги приберат в калъфче, което да закачат на колан. Само че такава мода не се е появила.
Сигурно притежателите на фаблети не искат да приличат на контрольори в градския транспорт, на инженери или на техници, които ходят да оправят електроинсталациите.
По данни от пазара през 2013 г. в света са продадени 60,4 милиона фаблета, а според прогнозата на IDC през 2016 г. техният брой ще достигне 146 млн. Така че на дизайнерите на дрехи вероятно ще им се наложи да се замислят сериозно и да се приспособят към тенденцията.

Най-добрите

В момента на българския пазар има над 15 различни модела фаблета и е доста трудно да се каже кой е най-добрият.
Samsung наскоро попълниха семейството с 2 фаблета среден клас. Единият е с размер на екрана от 5,8 инча, а другият - 6,3 инча, като стартовите им цени са съответно 699 и 625 лева. Моделите се предлагат с двуядрени процесори и оперативна памет 1,5 GB. Батериите им са относително издръжливи.
Забележителен е и първият фаблет на южнокорейския производител LG, който бързо набра популярност най-вече заради екрана и камерата си. Камерата му има разделителна способност 13 мегапиксела, а екранът му е с 401 ppi, което прави пикселите на практика неразличими за човешкото око. Има четириядрен мощен процесор.
Не може да не се спомене и семейството на Sony Xperia. След Xperia Z на пазара се появи 6,4-инчовият фаблет Xperia Z Ultra, чийто дизайн е почти идентичен с предния. Но той е изключително тънък - едва 6,5 милиметра и тежи само 212 грама. Моделът е водо- и прахоустойчив, което му дава значителни предимства в сравнение с конкурентите.
Резолюцията на дисплея е 1080 х 1920 пиксела, а разделителната способност е 344 ррi. Моделът идва с 3 GB RAM памет и нов изключително бърз процесор Snapdragon 800, използван в смартфоните от най-висок клас. Разбира се, той попада в горния ценови диапазон.
Забележителното при него е, че и камерата му е с висока разделителна способност и заснетото с него видео спокойно може да се покаже на голям екран.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Запознайте се с фаблета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди