изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-25 @ 10:33 EEST
Музиканти хвърлиха бомбата: Лили Иванова уби Вантера!    
Интервюта Единственият, който беше безумно влюбен в жената, а не в примата, лъскаше ботушите на Янчо Таков за назидание, че спи с жена муПримата с бенда си. Личо Стонса е вляво от нея.

В биографиите и спомените на Лили един от най-тъмните периоди в кариерата й продължава да си остава тъмно петно – връзката й с легендарния музикант Иван Лазов –Вантера, прокуден от примата, унизен, продължил живота си самоубийствено, тровещ се с алкохол и мечтаещ всеки ден Господ да го прибере. Накрая и това се случва. Пред “ШОУ” някогашната звезда на българската естрада Ани Богданова първа открехна завесата пред “другата Лили” - не просто капризната примадона, а хищницата, мъжемелачката, която започва да коли и беси в българската естрада чрез връзките си с мъже и... жени. След откровенията на Богданова последваха и други свидетелства за „тъмния период” на Лили Иванова – Митко Щерев, Илия Ангелов, Ицо Петрофф и т.н. Навремето младо и старо ожалваше любимката на народа, че все не случва на мъже и е нещастна в личния си живот. Истината се оказва точно обратната. Нещо повече – истината се оказва зловеща!...

Певицата Ани Богданова:
Той рева като дете в нощта, когато тя окончателно го захвърли и си легна с Личо Стоунса


- Кога и как започна цялата история с Лили Иванова и Иван Лазов-Вантера?
- Годината е 1974-та. Оркестърът, с който тръгнахме на турне начело с Митко Щерев, беше великолепен. В него бяхме аз, покойният Петьо Черния и бас-китаристът Вантера. Бяхме подгряващата група на Лили Иванова. Тогава с Янчо Таков бяха женени, но не беше особена тайна, че

тя му изневерява

Въпреки че турнето ни беше голямо и продължително, той посети само един наш концерт. Помня, че в паузите по време на концерта, аз, Янчо и Петьо Чернев играехме покер. След това той си заминаваше, а Лили продължаваше романа си с Вантера. В началото го правеха доста дискретно, докато една нощ не се убедих сама, че са любовници. Няма да забравя как на излизане от Казанлък отседнахме в един мотел, мисля, че “Енима” се казваше. Стаята ми беше точно до тази на Лили. Цяла нощ не можаха да мигна от любовните й вопли и стенания. Вътре беше Вантера, нямаше кой друг да бъде...

Обикаляхме градовете, изнасяхме си концертите, а връзката им ставаше все по-явна. Поотпуснаха се, и от дискретна, връзката ставаше все по-демонстративна.

Иначе като цяло всичко беше чудесно, турнето беше бляскаво, просто покъртително.

- И кога приказката свърши, тоест - кога настана драматичният край на връзката между Лили и Вантера?
- По едно време започна да се усеща някакво напрежение между Вантера и Личо Стоунса. Причината, естествено, беше Лили. Не мога да кажа кога точно за последен път Лили си е легнала с Вантера и кога за пръв път е преспала с Личо Стоунса, но се убедих, че това е факт едва във Варна.

- Какво се случи там?
- След концерта във Варна същата вечер се получи някак от само себе си една невъобразима вакханалия. Даже пристигнал Васил Таков - братът на Янчо Таков, рядко интелигентен човек. Цяла нощ в хотела се носеха глъч, викове и т.н. Лично аз се почувствах доста изтощена и след като си поговорихме с Васко Таков, си легнах. На другия ден всички бяха потресени от това, което се бе случило през нощта. Аз също разбрах, че...

Всъщност защо да крия истината?!

Стаята ми беше точно до тази на Васил Таков. Събудих се от неистов мъжки рев и чух с ушите си какво става. Вантера не просто плачеше, а се късаше от рев и молеше брата на Янчо Таков да обясни на Лили колко я обича, че не може да живее без нея и какво ли не. Явно тази нощ тя окончателно се беше преориентирала към Личо Стоунса, а Вантера беше тотално изоставен.

След тази нощ на другата сутрин целият хотел буквално жужеше, че нещо е станало. Някои бяха подочули нещо, но никой не знаеше точно за какво става въпрос.

След въпросната драматична нощ Лили съвсем явно прие в обятията си Стоунса, който беше едно същество... Той беше невероятен китарист, но ако не беше изпил поне половин литър водка, не можеше нищо да изсвири. Как да кажа, водката заемаше централно място в неговото житие битие. Той се изживяваше като много голям китарист и наистина беше много голям, фантастичен, невероятен! Но за мен си остана една деградирала личност, особено след 1971 г., когато вече си беше страхотен пияница. Няма да забравя как един път се появи целият напикан в бар “Астория” в хотел “София”, днешния “Радисън”. Напика се пред всички, вървейки към подиума. Между мен и него поначало имаше известна неприязън, която се засили, когато въпросните истории излязоха на показ и вече се знаеше, че Вантера е детрониран и кралят е Личо Стоунса. А на мен ми стана страшно мъчно за това момче, защото то стана изкупителна жертва. Не знам какво е успявал да върши в леглото на Лили, но това вече беше официалният му статут...Митко Щерев:
Вантера беше неистово влюбен в нея


- През 1974 г. повеждате състав, пълен със звезди, на дълго турне из България. Спомняте ли си за Вантера и Лили? Усещахте ли, че между тях има нещо по-различно от предишните връзки на примадоната?
- А, още когато пристигнаха, те си бяха двойка. Това беше ясно. Както се усещаше, че Вантера беше влюбен в Лили, някак си неистово, извън нормите в гилдията ни, ако мога така да се изразя. Общо взето, това са спомените ми, но не бях много посветен в сърдечните проблеми на състава си.

- Добре, но за онази драматична нощ в хотела във Варна няма как да нямате спомени?
- Нямам по простата причина, че не съм бил там. По това време се наложи да пътувам до Турция, готвех голям албум, вече сформирах състава си за бъдещата “Диана експрес”, която тогава още нямаше име и т.н. Така че прекъснах участието си в турнето. Мисля, че след мен оркестърът бе поет от Здравко Радоев, питайте него за “вакханалията” във Варна, ако е бил там. А и изобщо вече не ми се занимава с Лили.

- Създателят на Лили едва ли ще обели скверна дума за лудориите на Лили...?
- Аз пък си казах: баста, дотук, аз пък няма да обеля повече никаква дума за Лили! Последно с две думи – във връзката на Лили и Вантера наистина имаше нещо особено.Ицо Петрофф:
Пишете: Лили го уби!


- Какво знаете за любовната драма между Лили и Вантера?
- Към 1974 г. Лили вече имаше свое звездно обкръжение, свой гръб, който й позволяваше да бъде номер едно не само на сцената, а във всичко. Не се дължеше само на женитбата й с Янчо Таков през 1972 г. Тя още преди това си създаде обкръжение от изпълнителки, женени за именити съпрузи от политическата сцена. Влезе в комбина с едни от най-толерираните от комунистическата власт фактори, певци и композитори като Йосиф Цанков, Тончо Русев, Ангел Заберски и т.н. За сметка на това много талантливи творци и изпълнители останаха в забвение по простата причина, че не бяха толерирани от БКП. Така Лили се вгради на видно място в българската естрадна музикална мафия в лицето на Българското национално радио, Националната телевизия, „Балкантон” и особено Концертна дирекция.

Знаете ли, че по това време бях очевидец заедно с Виолета Миливоевич, която се омъжи за Зоран Миливоевич, на една грозна сцена, в която Лили собственоръчно наби обещаващата певица Ася Казиян?! Същинската причина беше, че Ася изпълняваше перфектно един хит на английски, публиката изпадаше в екстаз, а Лили не можеше да понесе подобно нещо. Естествено, че след случката вече всички врати за Ася Казиян бяха затворени и тя се спаси в Америка.

Това, че Лили без мъж не може, е вярно

но става въпрос за мъже, от които винаги се стремеше да извлече и извличаше някаква полза. Да не ги изброявам, те са известни. Повечето... Малко встрани и малко комична е историята й с нейния шофьор Пламен, когото представяше просто като момче за всичко, но и с него имаше интимни отношения, макар, че той изобщо не я еб...аше за любовница. За сметка на това се изхитри и постепенно подмени частите на нейното “Ауди” с... части от лада. Беше факир в това отношение, но Лили се усети, че скъпата й кола нещо започва да върви все по-бавно, разбра номера и го изгони.

Личо Стоунса пък го шкартира от леглото си, когато веднъж той се напил и... остригал любимата й болонка Топси нула номер, до голо. Връща се Лили и - о, ужас! Изгони и болонката си, и Личо, а последният също си правеше някакви тънки сметки, свързани с примадоната.

- А безумно влюбеният в Лили Иван обикновен басист Иван Лазов-Вантера как се вписваше сред тези кохорта знаменити мъже, минали през леглото й?
- Знаете ли защо Лили замени Вантера с Личо Стоунса? - Защото си правеше сметка за гастрол в Париж и добре знаеше, че състав без виртуоз китарист нищо не струва. Хайде да не кажа голяма дума, но там публиката повече се кефеше повече от изпълненията на соло китариста, отколкото на самата певица. Но ето, че и вие, както всички, не знаете кой всъщност беше Вантера. Може би защото никога не говореше за себе си. Но Лили едва ли не е знаела кой всъщност беше той. Знаете ли, че Вантера разполагаше с неограничени за онова време материални възможности?! Баща му беше полковник или генерал на доста важен пост, майка му също заемаше възлова позиция. Семейството, респективно Вантера, разполагаше с няколко обширни апартамента на пъпа на София и вила в Бояна. Плюс това, доколкото знам, след 1989 г. той наследи доста оборотен магазин, завещан на негово име.

- Откъде имате тази информация?
- Как откъде? Нали работеше в моята група “Ню Стандарт”, където аз бях водещ вокал, а той - бас-китара. Работили сме заедно и в група “Импулс”, която беше откупена от Вили Кавалджиев и се създаде нова група със същата марка. В това време групите извън опеката на Концертна дирекция бяхме малко банди. Вантера идваше от скандалната формация “Маковете”, с която, впрочем, Митко Щерев е направил въпросното турне, и не можеше да не се говори за него. Но не това е главният ми източник на информация. Сприятелихме се и много често си говорехме за някои неща от личния му живот, в който той стигаше до потресаващи откровения. Знаете ли, че Янчо Таков го е унижавал, като го карал да му лъска ботушите?! Нещо като компенсация за това, че спи с Лили, макар че по принцип

изобщо не му пукаше с кого си ляга жена му

Макар, че той й кръшкаше повече от нея. Те двамата дори не изкараха брачната си нощ. След нощната сватба Янчо се изнизал и отпрашил нанякъде. По ранни зори се прибрал кьоркютук пиян и обяснил на Лили, че се връщал от важна делова среща.

- Какво се случи с Вантера след разрива му с Лили?
- След буквалното му изритване от покоите на Лили, той се пропи и до гроб след това беше един алкохолик. Пиеше непрекъснато. В такива състояния пред мен се обаждаше на Лили, а тя, естествено, му затваряше. След това надълго и нашироко ми разправяше колко много го е унижавала. Ако не пиеше, трепереше, но пак продължаваше да свири. Той се атрофира като музикант и въпреки това успя да направи една страхотна банда с една певица, която не можа да намери място на най-голямата сцена и колежката й. Става дума за Мери Начева. Мери и Елеонора запяха страхотни хитове в стил бакара, но БНР реши, че имали имидж на холивудски звезди, т.е. на проститутки, и ги анатемоса.

- Имате ли представа къде, как и по какъв начин си отиде Вантера, защото питах доста хора, но никой си няма и хабер по въпроса?
- Вантера умря от инфаркт във вилата си в Бояна буквално на рамото на Мери Начева, с която живееха заедно. Отиде си сравнително млад, защото след историята с Лили непрекъснато пиеше и пушеше като луд. И хоп - лумна го инфарктът. Предполагам, че и на оня свят не може още да прежали Лили. Мир на праха му.

А Мери Начева и до днес живее във вилата на Вантера, който й я беше приписал приживе, когато пиеха заедно и се спомняха на чашка за славните времена.

И пишете: Лили уби Вантера! Аз го казвам и отговарям за казаното!

Подготви: Славей КОСТАДИНОВ
http://www.blitz.bgЛили Иванова и Вантера (Иван Лазов), 1974 г.

http://www.lostbulgaria.com
 


Сходни връзки

Музиканти хвърлиха бомбата: Лили Иванова уби Вантера! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди