изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:08 EET
ГАВРА С БЪЛГАРИЯ: Нито един държавник в началото на честването на Независимостта в Старата столица    
Новини Във Велико Търново започнаха официалните чествания на 106-та годишнина от Независимостта на България. На честването присъстват само представители на местната власт, но не и на правителството. Нито един български държавник не зачете тези тържества. Тъжно е когато един национален празник се свежда до регионален. Това не е само празник на Велико Търново, а на целия български народ, предаде кореспондентът на БГНЕС от старопрестолния град.

Винаги на този празник по традиция са присъствали не само представителите на местната власт и църквата, но и от президентството, правителството и Народното събрание.

На историческия хълм са построени частите на Националния военен университет във Велико Търново. Честванията не Независимостта започват от Царевец не само защото се търси историческа приемственост, а защото тук за втори път се прочита Манифеста за независимостта. За пръв път той е прочетен в църквата "Св. 40 мъченици" на 22 септември 1908 г., а от там множеството начело с цар Фердинанд /1887-1918/ и министър-председателя Александър Малинов се отправя на историческия хълм.

След приемането на парада под звуците на националния химн бе издигнато националното знаме. То е с изключителни размери около 45 квадратни метра и при добър вятър се вижда отдалеч. В същото време в небето бяха пуснати 300 балони с цветовете на националния трибагреник. След това беше прочетен историческия манифест, с който цар Фердинанд обявява Независимостта.

"На този славен ден преди 106 г. Търново става не само сцена, но и активен участник в най-важното събитие за България през 20 век. Освободената и съединена България става равноправен субект на международните отношения. България отхвърля последните остатъци от васалитета. Българското общество си връща честа и достойнството на народ, който има равни права с останалите европейски народи", заяви в приветствието си кметът на града Даниел Панов.

"Днес 106 г. след историческия акт ние, българите, свеждаме глава на признателност пред делото на тези достойни българи", добави той и честити празника на всички свои съграждани и на целия български народ.

От трибуната беше прочетен и поздравителен адрес на президента Росен Плевнелиев. В него той призовава българите да направят "дълбок поклон пред творците на Независимостта".

Празничен богослов отслужи Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий. В него той припомни историческите заслуги на българския народ.
bgnes.com
ndtnews.hopto.org

22 СЕПТЕМВРИ – ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ
Юрий Граматик: Честит 22-ри септември!
Ден на независимостта на България
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТИ И ФОТОСИ ЗА БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Цената на независимостта на България
ДОБРИЧ ЧЕСТВА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА
100 години Независимост
 


Сходни връзки

ГАВРА С БЪЛГАРИЯ: Нито един държавник в началото на честването на Независимостта в Старата столица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди