изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:26 EEST
УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВА: Цените на масовите лекарства скачат с до 30% преди зимата    
Здраве Продаваните свободно, т.е. без рецепта, масови лекарства са поскъпнали. Повишаването на цената при някои от медикаментите е над 1 лев точно преди зимния сезон като всички и видове хапчета против простуда, грип и главоболие. Това сочи проверка на в. "Преса" в София, Пловдив, Варна и Кърджали.

Новият фервекс вече струва 7,20 лева за опаковка вместо досегашните 5,40 лв. Упсаринът скача от 5,30 на 6,40 лв., а разтворимият аспирин "Байер" - от 9,80 на 11,10 лв. Аспирин протект също поскъпва и цената му на дребно става точно 5 лева. Само преди дни опаковката можеше да се намери за 4 лева. 

Новата цена на болкоуспокояващия медикамент но-шпа става 5,10 лв. вместо 4,20 лв, а нурофенът поскъпва с 30 стотинки до 7,70 лв. Блистер от популярното хапче за болки в ставите диклак 75 мг скача от 1,20 на 1,90 лв.

Увеличението се дължи на факта, че цените на лекарствата с рецепта падат и фирмите производители се опитват да компенсират нивата на печалбите си, обясниха фармацевти. Хапчетата на свободна продажба не подлежат на регулация от странаъ на държавата и цените им се определят от пазара.

За медикаментите с лекарско предписание компаниите са принудени да предлагат отстъпки на касата или на търговците на едро и дребно. "Освен това, когато патентът на един продукт изтече, цената му автоматично пада, защото много фирми започват да го произвеждат", каза за "Преса" Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България и член на надзорния съвет на здравната каса. Така някои медикаменти ще поевтинеят двойно и тройно.

http://www.pariteni.bg/

БЕЛ.РЕД.: Време е на фармацевтите да се дават ордени и медали за системно унищожаване на българите: пенсионерите умират и освобождават държавата от изплащане на пенсии; децата умират и се освобождават места и средства в детските градини; бедните умират и така се намалява безработицата... Гласувай, българино, за тези, които увеличават цената на електроенергията и лекарствата и те водят към светлото... задгробно бъдеще!

 


Сходни връзки

УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВА: Цените на масовите лекарства скачат с до 30% преди зимата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди