изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:00 EET
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИЧ    
КултураИзложба на библиотечни документи, свързани с Освобождението на Добрич през 1940 година, е подредена в регионална библиотека „Дора Габе”. Книги, сборници, периодични издания, фотографии, стари вестници от 1940 година проследяват съдбата на Южна Добруджа – добруджанския въпрос, дипломатическите преговори, Крайовския договор от 1940 г. и присъединяването на Южна Добруджа към България, които пресъздават неповторимата атмосфера  на Освобождението.

Изложбата съдържа заглавия като „Добруджа. Историческите заседания на Народното събрание по присъединяването на Южна Добруджа към Майката - Отечество”, 20 и 21 септемврий  1940 година”; „Златна книга за Златна Добруджа”, под редакцията на Хр. Цанков-Дерижан от 1940 г.”; Асен Кемилев, „Преселението на северно-добруджанските българи през 1940 година” от 1941 г., „Сборник на румънски закони издадени във връзка с Добруджа” от 1941 г., „История на град Толбухин”, „История на Добруджа”, т. 4, „Извори за историята на Добруджа 1919-1941 г.”, изследванията на проф. Антонина Кузманова „От Ньой до Крайова”, и „Румънските представи за българския характер на Добруджа през 1878-1940” и др. Оригиналните вестници от месец септември 1940 година – „Добруджански глас”; „Зора”,  „Днес”,  „Вечер”, „Час” съхраняват спомена за дългоочакваното Освобождение на Южна Добруджа, моменти от Освобождението на Добрич. От старите документи разбираме за хода на преговорите в Крайова, подписването на спогодбата, подготовката в Добрич за тържествата и самите празненства в града, тържественото посрещане на войските начело с ген.- лейт. Георги  Попов.

Художествените материали – стихотворения, разкази, спомени, песни, илюстрират и възторга и радостта от свободата,  както и трагизма на преселението и мъката на  севернодобруджанци през есента на 1940 г. Представени са произведенията на Боян Болгар „Обичани предели”; „Книга за Добруджа”, със съставител  Борис Маковски, 1940 г.; „Свободна Добруджа. Възпоменателен сборник.”, 1940 г.; на Крум Николов  „Впечатления от Златна Добруджа” от 1941 г.; на Ангел Каралийчев  „Птичка от глина” от 1941 г.; на Златка Щерева – „”Изгрява ден” и „Денят на жътвата” от 1942 г.; на Добри Немиров  „По равната земя” от 1942 г.; Яни Калиакренски  „Неизвестните” от 1943 г.; Любен Щерев  „Добруджа 1940” от 1944 г.;  също от Ангел Каралийчев  „Спомени”, издадени през 1967 и 1971 г.;  на Рада Въртунинска „Добрич и добричлии„;  Йовчо Каранфилов  „Извървяно, преживяно, изстрадано” и др.

База данни „Фотографии” на библиотеката  съдържа снимки за посрещането на освободителните войски в Добрич, 25 септември 1940 г., с участието на поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна във военни униформи,  за тържествата в освободения Добрич и изтъкнатия журналист Любен Станчев и други добрички граждани, административните власти пред  кметството в Добрич, Факсимиле на Крайовския договор и др. НДТ

 

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди