изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:56 EEST
ТРИЛЕНТОВ ПЪТ ДО ВАРНА И ВОДНИЯ ПРОБЛЕМ ОБСЪЖДАХА КМЕТЪТ И ПРЕМИЕРЪТ    
НовиниПроф. Близнашки обеща лично да се запознае с казуса за проучванията и добива на газ в района на Вранино. Пред журналисти заяви още, че трябва да сме подготвени за най-лошия възможен сценарий по отношение на газовите доставки:  „Имаме точна представа, точни разчети за наличните количества газ, с които разполагаме. Още в началото на месец септември подписах заповед за запълването на нашето находище в Чирен, за да разполагаме с максимални резерви, за да посрещнем една евентуална криза.
PN 210-14 25.09.2014 ДОБРИЧ: Премиерът проф. Близнашки и областният управител Недко Марчев по време на срещата в областната управа по повод Деня на Добрич.   PN 209-14 25.09.2014 ДОБРИЧ: Премиерът проф. Близнашки и кметът Детелина Николова по време на тържествената сесия по повод Деня на Добрич.

На последното заседание на Министерския съвет имахме подробен разговор по тази тема. Надявам се, че правим всичко възможно, за да се подготвим за най-лошия възможен сценарий, но, както се казва, да спрем дотук и да не дърпаме дявола за опашката“, заяви пред журналисти в Добрич министър-председателят проф. Георги Близнашки.
По повод напрежението в сектор „Енергетика“ проф. Близнашки заяви, че правителството прави възможното, за да бъдат успокоени страстите в страната. Премиерът припомни, че правителството вече направи редица компромиси по отношение на съоръжения в Мини „Бобовдол“, за които беше удължен срокът на експериментална експлоатация. Беше преодоляна и кризата в Мини „Черно море-Бургас“, където „изкуствено беше създадена една драматична обстановка“. „Очевидно е, че има доста заинтересовани страни, които смятат, че точно сега - в навечерието на избори, трябва да поставят всичките си проблеми, но ние не разполагаме с неограничени ресурси. Така че, ще водим разговори, ще водим преговори. Надявам се да се намери взаимно приемливо решение. Не трябва обаче да се прекалява по този път, защото става дума за задължения, които са натрупвани в продължение на години, а ние сме коректни и правим всичко възможно, за да преодолеем тези кризисни явления в нашето общество“, коментира министър-председателят. Той не цитира кои точно са заинтересованите среди. „Мисля, че си давате сметка колко е важно да се запази спокойствието в страната след протестите, продължили цяла година. Това, което се опитваме да направим като служебно правителство, е да се върнем към базисните ценности на демокрацията т.е. да възбудим онова гражданско чувство, че страната трябва да се управлява от онези, които получават доверието на своите съграждани т.е. не можеш да управляваш страната, без да си получил доверието на българския народ“, каза премиерът. Той посочи, че служебното правителство работи за нормализиране на обстановката в страната, за да могат политическите партии „да изложат своите доводи и аргументи в предизборната кампания с оглед на едно по-добро бъдеще за страната“. „Готови сме да преглътнем всичко в името на спокойствието в навечерието на изборите“, каза премиерът.
Министър-председателят обяви още, че проектът за актуализация на бюджета ще бъде представен пред социалните партньори в началото на следващата седмица, след което ще бъде разгледан от правителството. Той припомни, че при извършената ревизия беше констатирано тежкото наследство, което е получено от предходното правителство, оставили множество неразплатени сметки. „Всички си даваме сметка, че актуализацията на бюджета е неизбежна и вече има консенсус в обществото по този въпрос“, каза проф. Близнашки. В момента се работи по актуализацията на бюджета и в началото на следващата седмица той ще бъде представен пред работодателите и синдикатите, за да могат да се запознаят с параметрите. И допълни, че законопроектът ще бъде предложен на 43-ото Народно събрание още в първите дни на неговото конституиране.
Междуведомствената комисия е подготвила предложение за отпускането на 26 млн. лева за щетите от наводненията. Тези средства ще бъдат отпуснати. Попълнени са и апликационните форми, които са изпратени в Брюксел. Очаква се подкрепа и от фонда „Европейска солидарност“.  „Надявам се, поне във Варна и Добрич последиците от наводнението да бъдат преодолени напълно.
С кмета на Добрич са разисквали проблема за пътя Добрич-Варна, който да стане съвременно трилентово съоръжение. Разискван е и проблемът за водоснабдяването. Най-малкото, ще направим предложение, което да бъде включено в актуализацията на бюджета, за да може да се търси развръзка и по тези въпроси, тъй като те са отлагани твърде дълго във времето, заяви премиерът.  
С темата за назначенията на служебното правителство се преиграва, няма никаква политическа чистка в администрацията, коментира още премиерът в отговор на журналистически въпрос. По думите му, промените са минимални, в сравнение с извършените от преходното правителство. „Нови промени в областните управи не се налагат, освен ако бъде нарушено правилото за пълен неутралитет в изборите. Очаквам областните управители да поддържат спокойна атмосфера, за да могат политическите сили да дадат най-доброто от себе си в предизборната надпревара“, категоричен беше министър-председателят.   
По повод даденото разрешение от екоминистъра Светлана Жекова за проучване и добив на газ в района на село Вранино, премиерът заяви, че не е отменян мораториумът за проучване и добив на шистов газ. И се ангажира лично да се запознае с казуса, след което да се прецени какво ще се прави оттук нататък.


 


Сходни връзки

ТРИЛЕНТОВ ПЪТ ДО ВАРНА И ВОДНИЯ ПРОБЛЕМ ОБСЪЖДАХА КМЕТЪТ И ПРЕМИЕРЪТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди