изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:50 EET
Унгария увеличава вноса от "Газпром" и спира доставките за Украйна    
По светаУнгария е договорила увеличен внос на газ от "Газпром", заяви премиерът на страната Виктор Орбан в петък, ден след като унгарският газов оператор FGSZ спря подаването на синьо гориво за Украйна. Орбан съобщи в радиоинтервю, че е провел разговори с председателя на "Газпром" Алексей Милер и той се е съгласил да бъдат увеличени доставките към Унгария, която иска да си осигури по-големи резервни количества в газохранилищата, предаде Ройтерс.

Унгария иска да избегне проблеми с доставките, ако транзитът на руски газ през Украйна бъде спрян.

FGSZ съобщи в четвъртък, че е преустановила подаването на газ за Украйна за неопределено време. Това предизвика протест от страна на украинската компания "Нафтогаз", която настоя "унгарските партньори да зачитат договорните си задължения и законодателството на ЕС".

"Нафтогаз" призова ЕС да гарантира колективно решение на енергийната сигурност в Европа и да зачита вътрешните правила на ЕС. Нито страните от ЕС, нито Украйна, трябва да бъдат поставени под политически натиск чрез енергиен шантаж", се казва в изявление, публикувано на сайта на украинската държавна компания.

Говорителката на Европейската комисия (ЕК) Хелън Кернс заяви, че "посланието на Комисията е много ясно: Ние очакваме всички страни членки да улеснят реверсивните потоци, както е съгласувал Европейският съвет". Нищо не спира европейските компании да се разпореждат свободно с природния газ, закупен от "Газпром", това включва продаване на този газ на клиенти в ЕС, както и на трети страни като Украйна, допълни Кернс.

В петък ЕС възнамерява да предложи временно решение на газовия спор между Русия и Украйна по време на разговори с посредничеството на Берлин, където се провежда срещата, чиято цел е да предотврати газова криза през зимата.

Тимъти Аш, анализатор от Standard Bank, допусна, че сделката на "Газпром" може да е част от руската стратегия по отношение на Украйна.

Спирането на реверсивните газови доставки към Украйна става след срещата на Алексей Милер с Виктор Орбан на 22 септември и вероятно е свързано с 10-милиардната сделка на Унгария за нови ядрени реактори, финансирана предимно от Русия, отбелязва анализаторът.

Унгария е силно зависима от руски газ и си доставя по-голямата част през украинския газопровод. При годишно потребление от 9 млрд.куб.м, Унгария има газохранилища с капацитет близо 6 млрд. Тези хранилища в момента са запълнени 61%, най-ниското ниво в ЕС, по данни на Gas Infrastructure Europe.

Виктор Орбан заяви, че в близките седмици хранилището ще се запълва с допълнителни обеми газ, така че да се избегне ситуация на недостиг. Унгарският премиер каза, че се е договорил с "Газпром" за внос на голямо количество, но не каза колко точно.

Унгария разполага с четвъртите по големина газохранилища в Европа и може да избегне газова криза, дори при спиране на газа през Украйна. Унгария също така може да си доставя газ от тръбопровод от Австрия.

http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Унгария увеличава вноса от "Газпром" и спира доставките за Украйна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди