изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:52 EET
ЕНЕРГИЙНО РОБСТВО: Божков: Захариева не спира да ръси глупости за цената на тока    
Коментари

Какво спасение, напротив това е погазване на българския гражданин заради техните лобистки намерения в интерес на EVN. Това заяви доскорошният член на ДКЕВР Еленко Божков пред БГНЕС по повод оценката на служебния вицепремиер Екатерина Захариева, че увеличението на цената на тока е спасение.



Захариева, от деня на нейното назначаване, не спира да ръси глупости и то по въпроси, по които е изключително некомпетентна, като например цената на електрическата енергия и това дали трябва да се повиши за крайния потребител, или не, заяви Божков.

Това дали изкуствено е занижавана цената на електроенергията през 2013 година вече имах възможност да го обясня на всички некомпетентни членове на служебното правителство и техните, да ги наречем чорбаджии. Понижението на цената в рамките на 5 или, да кажем общо около 7,5 процента през 2013 г. беше направено, като се базирахме на следните три неща, каза още Божков. Първото беше, че намалихме студения резерв от 1000 мегавата на 500 мегавата и по този начин българските граждани спряха да плащат една сума, която трябваше да се отделя ежегодно за това да има 1000 мегавата резерв в случай на някаква авария. 1000 мегавата за система, която няма 4000 мегавата връх. И каква е тази авария, която ще се случи в една такава енергийна система, че ти да гониш в рамките на 8 часа 7 мегавата. Това е изключително ненужно. По наше предложение тогавашният министър издаде заповед, с която намали този резерв с 500 мегавата и се освободи една значителна сума пари. Второто беше, че се предвиди изплащането на допълнителните разходи на надбавките за зелена и кафява енергия да бъде от т. нар. приходи от фонд емисии, които обаче за съжаление вместо 500 млн. се оказаха 240 млн. След това ЕК ограничи продажбата на квоти, а и цената на квотите падна от 4 евро на 2 евро за емисия. Третото нещо беше, че по това време миналата година енергията, която се употребяваше на регулирания пазар беше 23 млрд. КВТч, което обаче е една много по-голяма възможност от да речем 16 млрд. КВТч. Тази вече много по-голяма възможност за участие в нишата на регулирания пазар на евтина енергия от да речем от АЕЦ Козлодуй. Ето това ни даде възможност да намалим цената на елктроенергията закономерно и нормално, обясни Еленко Божков.

Що се отнася до изказването на служебният министър Щонов, че увеличението на тока е път към стабилизирането на НЕК, Божков призна, че той частично е прав. Около 7,5% от това увеличение, което предлагат, действително би могло да отиде за запълване на разходите на НЕК, но то би могло да бъде по-малко 3,5 – 4%, като ефектът ще бъде същият, само че за по-дълго време, обясни енергийният експерт.  bgnes.com

ИКОНОМИСАЙТЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ И ПАРИ ЧРЕЗ LIGHT VISION - LED осветление, LED мебели - 0884 778 054
 


Сходни връзки

ЕНЕРГИЙНО РОБСТВО: Божков: Захариева не спира да ръси глупости за цената на тока | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди