изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:52 EEST
Янко Петров: Поскъпването на тока е спасение за некомпетентно управление    
Коментари Поскъпването на тока е спасение за некомпетентно управление. За всички некадърни хора в политически план единственият начин е да посегнат на джоба на хората. Това заяви в интервю за БГНЕС Янко Петров от Движение за граждански контрол.

Янко Петров, едно от лицата на февруарските протести през 2013 година, които свалиха правителството на ГЕРБ, замери с яйца председателя на ДКЕВР и ръководството на регулатора, докато се обсъждаха новите по-високи цени на тока.

Според Петров, ако депутатите и политиците ни са били мениджъри, щяха да занаят, че последното нещо е повишаване на цената на тока. Преди това има инструменти, с които може да се повлияе на процесите. От тук-нататък сценарият е един или желаят да фалират НЕК и да бъде приватизирана, или са мислили, че българският народ няма да си зададе въпроса защо токът му поскъпва толкова, категоричен бе той.

Относно яйцата, които полетяха по председателя на ДКЕВР Светла Тодорова, активистът обясни, че това е било своеобразен протест не само към ДКЕВР, а и към партийните управления, вкарали, според него България в такава криза в областта на енергетиката.

Петров обясни, че преди седмица движението е призовало служебния премиер Георги Близнашки да каже кои хора са деребействали и на кои хора трябва да им се потърси отговорност. Призовали и главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира на база на интервюто на служебния премиер на 2 септември. Една седмица по-късно отговор - няма. Още през 2012 г. помолихме дългосрочните договори, които са за ВЕИ централите, както и за кафявата енергетика-Марица 1 и 3 да се преразгледат. Сигнализирахме, че ще се стигне до тук, но реални действия в сектора не са направени, оплака се Петров. Той изрази несъгласие с твърдението на служебния министър на енергетиката Васил Щонов, че увеличението от 10% е необходимо, а след това ще предоговарят дългосрочните договори. Според Петров, този процес трябва да се завърти, първо да се предоговорят дългосрочните договори, а след това, каза той по най-лесния начин да бъркат в джоба на гражданите.

След топ темата на деня в четвъртък, някои веднага заклеймиха замерянето на шефката на ДКЕВР с яйца като предизборна акция и ПР. На всички, които искат да ни лепнат разноцветни знамена, да си помислят дали ще го правят от тук-нататък. Не искаме да ни обвързват с нито една политическа структура, действията са си изцяло наши, каза по темата Петров.

Според Петров днес са яйца, а утре може да са камъни, което било неизбежно. Те трябва да си поемат отговорността, няма нито един осъден, който си е сложил подписа върху тези договори. Народът ще потърси отговорност рано ли късно дори и от прокуратурата за това, което се случи. Не малка част от действията са провокирани от беззаконието, заяви представителят на движението.

Той смята, че по-скъпия ток няма да стабилизира пазара. За сметка на това, добавя Петров българинът ще се ограничи в консумацията на електро енергия. Ще бъдат принудени след като отказват да обявяват договорите за нищожни или да потърсят друг вариант за решение. Това ще провокира едно последващо вдигане на цената на тока, каза той. Петров акцентира върху, това че още от сега се дава заявка за това. Това, според него се постига заради некадърно управление на самия сектор и заради договори, които са били под шапката на някакви лобита. Българинът няма как да си позволи с тези доходи да приема тепърва увеличение на цената на тока. Токът е в ценообразуването на много от хранителните продукти. Да не ни разглеждат като отделни субекти, колко ще повлияе на един човек, а да разглеждат като народ, апелира той.

Времето ще покаже дали се задават нов и протести, ако цената на тока поскъпне. Индикацията от народа е дадена и се вижда, че настроението е негативно, каза Янко Петров. Енергията, според него за протести може да дойде и от един, и от много хора. Време е и самите градове да отреагират, хората трябва да се самоорганизират по места. Има енергия и тя ще изригва с времето, добави той.

Според Янко Петров проблемът е системен и надали оставката на Светла Тодорова би решила проблема. ДКЕВР е тоалетната хартия на партиите. Каквото и да се случва като грешки на политическо ниво отива при ДКЕВР и го обира. Не скачаме само срещу ДКЕВР, а срещу решенията, които са взимали партиите от 10 години насам. Отговорността е обща, заяви той.

Янко Петров заключи, че политиците няма да ни свършат работата, а е време да си поемем отговорността като народ и нация и да поискаме отговорност от хората, които са давали обещания с годините. bgnes.com

ЕНЕРГИЙНО РОБСТВО: Божков: Захариева не спира да ръси глупости за цената на тока
 


Сходни връзки

Янко Петров: Поскъпването на тока е спасение за некомпетентно управление | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди