изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-11-26 @ 00:40 EET
ИМА ГОТОВНОСТ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ПРОЕКТИ ЗА ОЩЕ 5 МЛН. ЛЕВА    
Новини Конкурсното начало да се прилага и занапред, предложиха от проектантския екип

Реализираните дейности по проекта за реконструкция на градския парк „Свети Георги“ представиха на пресконференция зам.-кметът Надежда Петкова и екипът, работил по проектирането и реализацията му.
Н. Петкова припомни, че стойността на проекта е 4 989 704 лева, като съфинансирането от общинския бюджет е 249 485 лева. Строително-монтажните работи стартираха от миналата година.
Проектът създава нова среда за свободното време, за отдих и туризъм, подчерта Н. Петкова. И допълни, че са създадени функционални зони. Модернизиран е комплекс „Хан Аспарух“, ремонтирано е езерото с лодките, като са обособени няколко части, алеята с чергите до Лебеда, островчето с мостчето. Един от акцентите е серпентината с водната каскада, изградена е наблюдателница. Друга зона е леденото езерото, което е обособено и е създадено така че през зимата да се получава естествена ледена пързалка. На новата рок сцена в неделя бяха организирани концерти на изпълнители от СОУ „Св. Кл. Охридски“, от студиото за поп-рок изпълнители „Сарандев“ и местни рок групи. С хепънинга искаме да дадем начало на това паркът да бъде място за сценични изяви. Това ще бъде място за фестивали, като общината вече има и проект за това, обясни Н. Петкова.
Скейтпаркът е уникално   съоръжение, което е разположено на 2,3 декара. То е различно с това, че е изпълнено по технология шлайфан бетон със сложни по форма и обем елементи или т.нар. пулове. Това е първият скейтпарк, при който е помислено цяло трасе да се изгради със степенуване на сложността на отделните елементи. Представителите на скейтърските организации всеки ден са на съоръжението, помагат със собствен труд, усилия, ентусиазъм, каза Петкова.  И допълни, че децата също са в очакване да могат да спортуват там и да се провеждат различни състезания, както за скейт, така и за ролери.
Водата в езерото е от два сондажа. В по-голямата част от зелените площи има изградена поливна система. Тепърва ще се правят разчети какви ще са нужните средства за поддръжката, които да бъдат заложени в бюджета.
Основната растителност е съществуващата и тя служи като фон на допълнително внесената сега, обясни Ганка Пенева – главен експерт „Озеленяване“. Внесени са широколистни и иглолистни видове с по-особени качества, които да служат като акценти на фона на съществуващата растителност. Там, където са премахнати стари опасни дървета, те са подменени с нови, по-подходящи. Като акценти са използвани различни видове с различна окраска, форми на короната, пирамидални, плачещи, с червени листа, пъстролистни форми на широколистните видове. Внесени са и повече цъфтящи видове, като магнолии. От храстите интересна е лагерстремията, която цъфти през цялото лято.  На новосъздадените острови има водолюбива растителност – водни лилии, ириси, които растат във водна среда, калии и други. Островчетата са потопени под вода, посочиха още от общината.
По проект, който общината предстои да реализира по Програма „Трансгранично сътрудничество“, ще бъдат засадени 600 дървета, като част от тях отново ще бъдат в парка.
Арх. Красимир Пампоров от проектантския екип посочи, че най-доброто е, че на добричлии ремонтираният парк им харесва. „До голяма степен реализираното покрива проекта. Най-доброто е, че не съм виждала в парка толкова много хора на едно място и това ме радва“, каза арх. Весела Петкова. Според арх. Светла Коларова, трябва да се отчете като много добро конкурсното начало на този проект. Тя благодари и апелира и занапред нещата да се случват по този начин. „Смятаме, че това е начинът да се намери доброто решение. Трудности имаше от самото начало, от всякакъв характер, но си заслужаваше. Много пъти целият проектантски екип си е задавал въпроса трябваше ли да се нагърбим с тази задача. В момента ни е приятно да се разхождаме в парка. Смятаме, че доста помогнахме за подобряване на неговата функционалност, внесохме нови елементи и успяхме да възстановим парка в първоначалния му замисъл, тъй като се оказа, че през годините много от нещата са се скрили от погледа ни, а всъщност е имало много добри решения още от самото начало. Надяваме се, да можем да ги покажем и на следващия етап“, каза още арх. Коларова.
Във втората част на ремонта, за която тепърва се очаква финансиране, се предвижда да продължи реконструкцията на алейната мрежа, да се изградят нови спортни съоръжения, трасе за екстремно колоездене, градина „Романтика“, Арт площад до Леденото езеро, буферен паркинг, пикник зона, въжен град между дърветата. Има идея едно от игрищата да бъде мултифункционално игрище за плажни спортове – футбол, волейбол, тенис, което да даде възможност Добрич да стане част от турнирите, които се провеждат в курорта Албена. Ново предложение, което правят скейтърските организации е да се направи база за уейкборд – лифт с въже, при което се кара по водата. Финансирането на тези обекти е на обща стойност 5 млн. лева.
Паркът не е открит на празника на града, тъй като било заложено да има и хепънинг. Той се организира отдавна и е преценено, че това са дните, които могат да се използват в края на септември за откриване преди крайния срок на договора, обясни Надежда Петкова. НДТ
 


Сходни връзки

ИМА ГОТОВНОСТ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ПРОЕКТИ ЗА ОЩЕ 5 МЛН. ЛЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.33 секунди