изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-11-24 @ 17:40 EET
ВЪЗСТАНОВЧИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ПОКАЗАХА УМЕНИЯ ПО СТРЕЛБА С ИСТОРИЧЕСКО ОРЪЖИЕ    
ЛюбопитноВ стрелбищния комплекс „Рекар“ в Добрич се проведе първият национален турнир по стрелба с историческо оръжие „Найден Николов - Войводата”. Той се организира от регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на национално дружество „Традиция”.
Над 30 възстановчици от Добрич, В. Търново, Русе, Копривщица, Пловдив, Варна, Велики Преслав и други клубове в страната, демонстрираха уменията си в боравенето с кремъчно и капсулно огнестрелно оръжие.
PN 214-14 30.09.2014 ДОБРИЧ: В стрелбищния комплекс „Рекар“ в Добрич се проведе първият национален турнир по стрелба с историческо оръжие „Найден Николов - Войводата”. Той се организира от регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на национално дружество „Традиция”.


Състезанието протича в пет дисциплини – кремъчен пистолет, кремъчна пушка, капсулен пистолет, капсулна пушка и капсулен револвер. Класираните на първо, второ и трето място ще получат медали, съобщи д-р Добрин Добрев – председател на добричкия клуб.
Досега този тип състезания са били само регионални. За първи път е в национален мащаб, в новата база на стрелбищния комплекс. Може да се стреля едновременно в пет коридора.
Всички оръжия, които участват, са фабрично производство. Те са дулнозарядни, като пълненето се извършва индивидуално за всеки изстрел със съответния димен барут, капсули, които са подходящи за модела. Всичко това изисква една много голяма оръжейна култура и представлява венец на уменията на стрелеца, обясни д-р Добрев. С историческото оръжие се стреля изключително трудно, много трудно е да се порази мишена, тъй като прицелните им възможности са далеч от съвременните. Резултатите от стрелбата му най-много зависят от личните умения на стрелеца. Практически, необучен човек или човек без оръжейна култура с едно такова оръжие не може да произведе изстрел. На практика, това са оръжия, с които могат да стрелят стрелци само от най-висок клас, каза още председателят на добричките възстановчици.
Според д-р Добрев, най-трудно се стреля с кремъчните оръжия, тъй като при тях има две възпламенявания – едно на подсипа и едно в барутната камера. Това изисква изключително добро владеене на стрелеца и на оръжието, както и себеконтрол, защото още при първото възпламеняване на подсипа, човек получава естествена тръпка, която трябва да преодолее, за да може да задържи прицелната линия. Времето за прицелване е много по-дълго, мерните линии са много по-сложни, тъй като това са мерни прибори, които са конструирани преди повече от 150 години. Поради тази причина се изискват лични умения и знания.
Според него, пълненето на такова оръжие е цяла наука. Зад всеки участник стои инструктор, а зад всички участници стои огневи съдия. Отделно има комисия от съдии за резултатите. Изключително сериозно се следи за мерките за безопасност.
Направени бяха още демонстрации на конна езда и владеене на хладно оръжие. НДТ
 


Сходни връзки

ВЪЗСТАНОВЧИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ПОКАЗАХА УМЕНИЯ ПО СТРЕЛБА С ИСТОРИЧЕСКО ОРЪЖИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди