изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:45 EEST
ОБЖАЛВАТ СКАНДАЛНОТО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА БЛОК „ВРАНИНО“    
Ред и сигурност

Две организации – Асоциация на българските зърнопроизводители и сдружение „Гражданско образование за Добрич“, както и гражданинът Веселин Влаев са обжалвали пред Върховния административен съд разрешението, издадено екоминистъра в служебния кабинет Светлана Жекова за проучване и добив на газ в района на село Вранино.



На 26 август Жекова съгласувала цялостния проект – за периода 2014-2019 г., както и годишния работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ  в границите на блок „1-11 Вранино” от американската компания „Парк Плейс Енерджи”.

Основният мотив за жалбата е, че се нарушават Законът за околната среда и Законът за биологичното разнообразие, посочи адвокат Детелина Симеонова, която е председател на „Гражданско образование за Добрич“. Тя подчерта, че зоната, за която са съгласувани проектите, включва 4 защитени зони, които са в обхвана на Натура 2000. Това са защитените зони „Езеро Дуранкулак”, „Крайморска Добруджа”, „Калиакра” и „Било“. За реализирането на каквито и да е проекти в тях, трябва да има ОВОС, какъвто не е направен, посочи Симеонова.  

„Подкрепихме жалбата срещу това решение, защото за нас земята, природата, околната среда са важни, коментира Стелиян Стоянов – председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители.

Блок „1-11 Вранино” попада на територията на общините Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла. Той е на площ от 397,42 квадратни километра. Компанията „Парк Плейс Енерджи” АД, чието седалище е в Далас, щата Тексас в САЩ, има подписано с Министерството на икономиката  споразумение за проучване на нефт и природен газ в района на каварненското село Вранино на 1 април 2014 година. Разрешението е за срок от 5 години с опция за удължаване до още 5 години. При доказване на търговско откритие, разрешителното може да се превърне лиценза за експлоатация в продължение на 35 години. Опасенията на природозащитните организации са, че американската компания ще извършва добив на шистов или въглищен газ, като за целта ще се използват неконвенционални методи.  НДТ


МОСВ "РЕМОНТИРА" СКАНДАЛНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ПРОУЧВАНЕТО И ДОБИВА НА ГАЗ В БЛОК ВРАНИНО

ДОБРУДЖАНЦИ ЗАЯВИХА: НЕ ИСКАМЕ ДА ТРОВЯТ ЗЕМЯТА НИ

БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА СРЕЩУ ДОБИВА НА ШИСТОВ И ВЪГЛИЩЕН ГАЗ В ДОБРУДЖА

КМЕТОВЕ ШАБЛА И КАВАРНА НЕДОВОЛНИ ОТ РЕШЕНИЕТО ЗА ПРОУЧВАНИЯТА ВЪВ ВРАНИНО

Граждани се събраха на мълчалив протест в Добрич срещу евентуално решение за проучвания за добив на газ в Добруджа

ПП АТАКА ОРГАНИЗИРА ПОДПИСКА И ПРОТЕСТ СРЕЩУ ДОБИВА НА ШИСТОВ И ВЪГЛИЩЕН ГАЗ В ДОБРУДЖА

Замърсяване грози водата в Добруджа заради търсене на нефт и газ


 


Сходни връзки

ОБЖАЛВАТ СКАНДАЛНОТО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА БЛОК „ВРАНИНО“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди