изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:42 EEST
Всички работници в избухналата барутна фабрика в Горни Лом са млади    
НовиниВсичките работници в барутния завод в Горни Лом, където вчера стана страшен взрив, са млади хора на възраст от 26 до 40 години, съобщиха техни съседи пред Нова телевизия.

Вчера е бил направен опит около 21,40 линейки да тръгнат към мястото на взрива, но последното възпламеняване е попречило на това. Местните хора са чули взрив и са видели облак като над Херушима. Свидетели са видели вчера в двора на завода няколко ТИР-а с гръцки боеприпаси.

Цяла нощ екипи на пожарна и линейки са стояли в центъра на Горни Лом в очакване да оказват помощ на пострадали при адския взрив в барутената фабрика „Миджур“. Те са отцепени на 4 километра от мястото на инцидента. Нощта бе безсънна и за роднините на служителите във фабриката, за чиято съдба все още нищо не е известно. Официална информация за загиналите все още не е обявявана. През цялата нощ роднини на работниците в предприятието очакват с ужас каквато и да е информация за своите близки, но такава до момента не е съобщавана. На молба да бъде предоставени някакви данни, служителка на Червения кръст, заяви в ефира на Нова ТВ: „Съжалявам, не мога да ви кажа нищо като информация“.

„Чакам съпруга си и чичо му. Чухме взрив след взрив“, каза млада жена в ефира на бTV, след като се оплака, че никой не е предоставил информация за живота на нейните роднини. „Чакаме да стане чудо“, каза друга.

„Нямам никаква информация за момента. Вътре няма клетки, по принцип няма обхват и когато са в цеховете, няма как да се свържат с хората. Предполагам най-лошото. Никой нищо не казва, никой нищо не знае. Чакаме и се надяваме да стане някакво чудо“, каза жената на по-младия собственик на завода (Митков), която не пожела да си каже името. По разкази на хората, взривове не се чуват от часове и те се чудат, защо никой нищо не прави. 

На място на инцидента е и собственикът на завода - Валери Митков, чийто син е бил във фабриката. Той също няма данни за броя на работниците.

Пристигнали са и трима психолози на българския Червен кръст. Те са готови да оказват помощ на близки и роднини. 

Експлозията, която избухна в цеха за боеприпаси до видинското село Горни Лом, е взела жертви. Както БЛИЦ съобщи преди всички, позовавайки се на свой източник от най-високо равнище, има между 10 и 15 загинали при инцидента в предприятие "Миджур". Не са обявени и конкретните причини за експлозията.

Никой не се ангажира, включително вътрешния министър Ивайло Бакалов, директорът на ГДПБЗН Николай Николов и собственика на завода Валери Митков, да каже колко точно души са работили в завода по време на инцидент и за колко жертви става въпрос, предаде БНР. Яснота ще има едва след настъпването на светлата част на деня, защото в района на инцидента ще може да се влезе най-рано 24 след последния вторичен взрив, който е регистриран в 21:45 часа. Тоест до днес в 10:20 часа няма да може да се влиза в района на инцидента. Тогава всички специализирани звена се надяват да бъдат открити признаци на живот.

Малко след взрива специализирани части са успели да навлязат до 500-600 метра до цеховете, в които е избухнала експлозията. Националната следствена служба ще поеме разследването на случая, когато може да се влезе в мястото на инцидента. Очаква се втора пресконференция за трагедията във фабриката да бъде дадена от представителите на специализираните органи след 08:30 часа.

По-рано Николов заяви,че четирите термовизиони камери, разположени на съседните височини не регистрират топлина, тоест наличието на живот.

Три жени оцеляха на косъм. Взривната вълна ги застигна на портала. Те са настанени в болницата в Монтана. Спасителните и медицинските екипи стояха на 3 километра от фабриката бомба заради опасност от нови взривове. МВР шефът Йордан Бакалов и военният министър Велизар Шаламанов пратиха безпилотни самолети. Очаква се в спасителната операция да участва и робот, който да огледа мястото на инцидента. Заедно с ще бъде задействана и така наречената „Котка“ - бронирана машина на Българска армия, оборудвана за подобни сапьорски цели.

Хора, които са на мястото на взрива в Горни Лом са разкрили, че цехът буквално е сринат със земята и няма оцелели. Това твърди пред БЛИЦ Стилияна Цветанова, която е бивша служителка на завода за производство на взривни вещества. Все още обаче никой не й е казал какво точно се е случило и дали няма оцелели.
Сред служителите, които се предполага, че са загинали, са най-близките й хора. Когато научава за взрива, тя започва трескаво да им звъни, но нито един от телефоните им не дава свободно. Накрая, отчаяна, отива на място да провери какво става.

„Ходихме там, не пускат никого, казаха, че всичко е било сравнено със земята – там, където е бил цеха и хората в него. Сега опитват да замазват работата. Доколкото знам и синът на собственикът е бил там, той се води подуправител на фирмата. Към момента на взрива там е имало от 15 до 20 души”, разкрива пред БЛИЦ Стилияна Цветанова от Горни Лом.

Тя твърди още, че изнесената информация, че в цеха се работи на две смени, не е вярна. „Има и нощна смяна, лъжат“, казва тя.

Взривната фабрика е собственост на фирма "Витекс" АД. В този завод са се произвеждали взривни материали за граждански цели като например за минната добивна промишленост. Заводът обаче е изпълнявал и услуги по утилизация на мини. Официално хората са работели на две смени, но според местни хора всъщност е имало и трета смяна.

Завод “Миджур” е част от бившия военен комплекс “Пима” в Монтана, обявен в ликвидация през 2000 г. Тогава обособени части от него бяха обявени за продажба. Предприятието за взривни вещества в Горни Лом бе продадено на фирма “Миджур 99”, мажоритарен собственик в което е инж. Валери Митков, съдружник на Христо Ковачки в мини “Чукурово”. Заводът е най-голямото предприятие в община Чупрене.

През февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в "Миджур" избухна и през 2002 година. Две експлозии, следствие от пожар, изпепелиха тогавашния цех за производство на тротил, но пострадали нямаше. В завода се унищожават 1 600 000 гръцки мини.

Според инж. Митков, технологията на утилизация е проста, защото устройството на мините е елементарно. Няма изгаряне на експлозиви, няма замърсяване на околната среда, категоричен бе той по повод обвинения, отправени към фирмата от страна на НД Екогласност. Фирмата е глобявана многократно за лоши условия на труд. В един от последните актове се твърди, че има опасност от взрив и то непосредствена.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Всички работници в избухналата барутна фабрика в Горни Лом са млади | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди