изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:33 EEST
СЪДЪТ ПРЕКРАТЯВА ИЛИ ИЗПРАЩА НА БЧК ДЕЛАТА ЗА ПОМОЩИТЕ ЗА НАВОДНЕНИЕТО    
Ред и сигурност12 от делата, които добричлии заведоха срещу размера на определеното от Общинския обществен съвет обезщетение за щетите след наводнението от 19-20 юни, вече са прекратени. Сред посочваните от Административния съд причини са, че жалбоподателите не са изпълнили указанията на съда в 7-дневен срок да отстранят нередности по подадените жалби, не са платили таксата от 10 лева, не са посочили точно кой акт обжалват.

В Административен съд Добрич бяха образувани деветнадесет дела по жалби на граждани срещу размера на сумите, определени от Общинския обществен съвет, за пострадалите имоти от наводнението на 19 юни. 18 от заведените дела са от граждани, които са получили от кампанията на БЧК помощи в размер на 650 лева, а едно е за 150 лева.  Всички те оспорват размера на дарението.
По три от делата, по които недоволните от помощите граждани са изпълнили изискванията на съда, решението на магистратите е делата също да се прекратят, но преписките да се изпратят на БЧК-София, за да се предприемат действия по проверка и контрол на решението на Националния обществен съвет за съответствието му с вътрешните актове на организацията, както и с действащите международни и вътрешни нормативни актове, принципи и правила, по реда, предвиден в Устава на БЧК. 
Според съда, както Общественият съвет в Добрич, така и Националният обществен съвет на БЧК, не са административни органи по смисъла на Административно процесуалния кодекс. Те са създадени с цел управление на дарените средства в кампанията на БЧК за подпомагане на пострадалите от наводненията в страната, като Общественият съвет в Добрич има само помощна функция при разпределение на финансовите средства и решенията му нямат самостоятелно правно значение. Националният обществен съвет не е административен орган и решението му за одобрение на списъците за изплащане на парично подпомагане от националната кампания на БЧК, изготвени от Обществения съвет в Добрич, не е административен акт. Според съда, недоволните от помощите граждани, които считат, че отпуснатата финансова помощ не съответства на реално нанесените щети върху имота им, могат да се защитят по гражданско-правен ред. НДТ


 


Сходни връзки

СЪДЪТ ПРЕКРАТЯВА ИЛИ ИЗПРАЩА НА БЧК ДЕЛАТА ЗА ПОМОЩИТЕ ЗА НАВОДНЕНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди