изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:05 EEST
ПЕНСИОНЕРИТЕ В СТАРЧЕСКИЯ ДОМ ГОВОРЯТ ПО СКАЙП С БЛИЗКИ У НАС И В ЧУЖБИНА    
НовиниДомът за стари хора в Добрич е единственият, който осигурява интернет връзка до всяка стая на домуващите и техника за сърфиране в интернет или връзка по Скайп с близките

Домът за стари хора в Добрич е единственият у нас, който разполага със съвременни средства за комуникация, които дават възможност на всички възрастните хора да контактуват по-често с близките си у нас и в чужбина. Още през 2012 г., по инициатива на кмета Детелина Николова, в сградата на дома е изграден интернет кабинет. През 2014 г. е получено дарение на стойност 7000 долара по европейската инициатива „Е – достъпност за слепи хора и хора със зрителни увреждания  за централна и източна Европа“ Международният съюз по далекосъобщенията чрез Министерството на транспорта. Вчера то бе представено в присъствието на зам.министъра на транспорта Камен Спасов и кмета Детелина Николова.
С дарените средства е изградена е безжична мрежа, която осигурява интернет достъп до всички помещения в сградата, до всяка стая на домуващите. Закупени са два таблета, три преносими компютъра за комуникация с близки на домуващите, за осъществяване на достъп до електронни медии. На преносимите компютри е инсталиран специализиран софтуер за незрящи, тъй като голяма част от възрастните хора са със зрителни проблеми. Така комуникацията чрез интернет вече е достъпна за всички, съобщи директорът на дома Антоанета Пантелеева. Закупени са и три принтера в помощ на социалните работници, мултимедия, телевизор. Директорът изрази благодарността на домуващите и екипа на социалното заведение за полученото дарение.
Зам.-министър Камен Спасов сподели, че се радва, че всички в дома имат стимул да използват новата техника, за да говорят с децата и внуците си, независимо дали те са някъде в България или в чужбина. Още повече, че има възможност за видеовръзка, което дава възможност за по-друга комуникация. Той изрази благодарност към Международния съюз по далекосъобщения, на община Добрич и ръководството на дома. Пожела на възрастните хора, когато ползват новата придобивка, да имат само положителни емоции. И подчерта, че техниката може да се използва освен за разговори, също и за търсене на разнообразна информация в интернет, да се четата новини, да се играят игри, да се гледат филми и концерти.
Общината в своите структури и социални заведения направи стъпки, за да създаде добра среда за тези, които ползват социални услуги, подчерта кметът Детелина Николова и благодари за направеното дарение.
Първи представи новата придобивка 74-годишният Йордан Вълчанов, който разговаря по Скайп със сина си Красен Дончев и съпругата му Мария, който са в Кьолн, Германия. Той им благодари за хуманния жест, който неотдавна направиха, като осигуриха дарение на стойност 100 000 евро за Дома за стари хора и на Центъра за психично здраве  в Добрич. На дома бяха предоставени 25 болнични легла, специално пригодени и за лежащоболни, както и матраци.  Всяко от леглата струва между 1400 и 2000 евро. След това с внучката си в Добрич разговаря 71-годишната Веска Тодорова.
Вече 12 от домуващите са обучени за работа с новата техника. Всички те я използват за връзка с близките си. С над 25 адреса се осъществява връзка по Скайп в България, Германия, САЩ, РЮА, Чехия, Испания, Белорус, Швейцария. Близо 1/3 от настанените в дома имат близки в чужбина и ще могат да се възползват от новата техника, обясниха социални работници.
В Дома за стари хора в Добрич екип от 50 социални, медицински и други работници се грижат за 115 възрастни хора. Домът е специализирано заведение за социални услуги, сред които материална база с 66 обзаведени спални помещения, зали за социални контакти, зали за хранене, осигурява качествена и здравословна храна, медицински, рехабилитационни и  здравни грижи, съдействие и подкрепа за организиране на ежедневие, лични контакти, културни, спортни и развлекателни мероприятия. В дома има и певчески групи. Независимо от разнообразното ежедневие, обаче контактът с близките е незаменим, сподели Антоанета Пантелеева. НДТ


 


Сходни връзки

ПЕНСИОНЕРИТЕ В СТАРЧЕСКИЯ ДОМ ГОВОРЯТ ПО СКАЙП С БЛИЗКИ У НАС И В ЧУЖБИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди