изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:11 EEST
Велики женски изобретения, променили света    
Любопитно Свикнали сме да чуваме все за изобретатели мъже. Повече мъже са сред известните и доказали се творци, художници, скулптори, архитекти и изследователи. Носителите на Нобелова награда също са предимно мъже. Според статистиката, в края на 20 век само около 10% от всички патенти на света принадлежат на жени изобретатели. Това не е защото жените са по-малко креативни, умни и способни да създават, напротив. Те са изправени пред редица трудности още от зората на цивилизацията и от векове се борят за право на свобода и равноправие.
 
Свикнали сме да чуваме все за изобретатели мъже. Повече мъже са сред известните и доказали се творци, художници, скулптори, архитекти и изследователи. Носителите на Нобелова награда също са предимно мъже.

Според статистиката, в края на 20 век само около 10% от всички патенти на света принадлежат на жени изобретатели. Това не е защото жените са по-малко креативни, умни и способни да създават, напротив. Те са изправени пред редица трудности още от зората на цивилизацията и от векове се борят за право на свобода и равноправие.

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/25653-veliki-zhenski-izobreteniia-promenili-sveta/



За да вдъхновим деня ви, а и за да напомним колко способни и творчески настроени могат да бъдат жените, сме подготвили един малък списък с най-влиятелните женски изобретения, които са променили живота ни и продължават да го променят и до днес!

Циркуляр за рязане на дървета

Вероятно малко хора знаят, а и на малцина би им хрумнало, че точно такъв мъжки инструмент би бил изобретен от жена! Странно, но факт!

В края на 18-ти век се появява една религиозна секта, известна като „шейкърите“. Те са хора, живеещи на комунален принцип и спазващи равенство между половете – нещо нетипично за онова време.

Табита Бабит, членка на тази общност, живееща в Масачузец, работила като тъкачка през 1810 година. Един ден тя наблюдавала двама мъже как режат големи трупи дърва с ръчен трион. Тя сметнала, че ходът на триона е безполезен в момента, в който единият мъж не дърпа острието. Табита решила, че би било по-ефективно да не се губи енергия и завъртането на острието да бъде постоянно.

Така се ражда идеята за кръгло назъбено острие, което да се движи постоянно чрез задвижващ механизъм. За съжаление, поради молба от страна на общността, Бабит не могла да подаде молба за получаване на патент за циркуляра, въпреки „толерантността на общността“.

Бисквитките с шоколадови парченца, които днес познаваме като „кукис“

Тези бисквити са едни от най-любимите на всички, особено напоследък. Предлагат се под всякакви форми и с различни вкусове по магазините и кафетериите.

Заслуга за тяхното създаване има една бостънска диетоложка и преподавателка по здравословно хранене Рут Уейкфийлд.

Тя и съпругът и решават да напуснат Бостън и да се установят в една стара къща, изпълняваща функция на митница, в която на преминаващите конници им се налагало да плащат данък и пътни такси, преминавайки оттам.

Уморените пътници минавали с конете си, грабвали нещо за хапване за из път и продължавали. Така един ден семейството превърнало старата къща в голям хан, където посетителите можели да се насладят на прекрасните кукис с парченца шоколад.

Идеята за тях идва, когато през 1930 година госпожа Уейкфийлд прави набързо маслени бисквити и решава да натроши парченца шоколад Нестле, който още тогава е доказан на пазара за шоколадови изделия.

Бял коректор за хартия

Въпреки че днес почти всички използваме компютър, където по електронен път е много по-лесно да се поправят технически грешки, почти на всяко бюро се намира и по един бял коректор, който ни е пръв помощник в коригирането на хартиени документи.

Това гениално „изобретение“ хрумва на една тексаска машинописка на име Бет Греъм, която работила през 1950 година като секретарка в Тексаската банка. Тя с ужас наблюдавала колегите си как преписват на пишеща машина сгрешените документи, което забавяло работата изключително много. На самата нея й се налагало да прави същото, когато допусне грешка при печатането.

Един ден Бет решава да смеси бяла темперна боя на водна основа с обикновена блажна боя. Тя прави тази удивителна рецепта в кухнята си и след като започва да я прилага в работното ежедневие, сместа добива широка популярност сред колегите й.

Всички започват да искат по едно шишенце от гениалния продукт и така през 1958 година Греъм получава патент за изобретението си, което употребяваме и до днес.

Компютърен компилатор и компютърни езици за програмиране

Когато мислим за компютърния напредък се сещаме за мъже, станали известни с компютърните иновации, които са въвели – Бил Гейтс, Стив Джобс, Алън Тюринг, Чарлз Бабидж, Джон Атанасов.

Но адмирал Грейс Мъри Хопър заслужава истинско признание за ролята си в компютърната индустрия.

Тя се присъединява към армията през 1943 година и е изпратена в Харвардския университет, където работи на първия мащабен компютър в САЩ, създаден от IBM. През 1950 година Хопър разработва компилатор, който превежда команди от английски език и ги превръща в компютърен код. Това устройство помага на програмистите да могат по-лесно да отстраняват грешките при написването на различни програми.

Освен това тя ръководи и разработването на така наречения Общ бизнес-ориентиран език (COBOL) – един от първите езици за компютърно програмиране.

Адмирал Грейс Хопър е получила множество награди за прекрасната си работа, включително името й да бъде дадено на американски боен кораб.

Съдомиялната машина

Тук си идваме на женската дума. Почти всички жени мразят миенето на чинии и вероятно са благодарни на онзи, който е изобретил миялната машина. Е, дами, името на гения е Жозефин Кокрейн.

Жозефин получава патент за работната версия на миялната машина през 1886 година.

Тя е била жена от висшето общество с много материални възможности. Но след смъртта на мъжа й през 1883 година, тя остава с огромен дълг. Онова, което я кара да излезе извън нерви е страхът от загубата на скъпите китайски сервизи, които прислугата й може да изпотроши след прием с много гости.

Вместо да продаде тези обичани китайски сервизи и да изплати дълговете, с които мъжът й я е оставил, Жозефин решава да измисли машина, с чиято помощ да измива по-безопасно и ефикасно съдовете си.

Нейната машина разчита на силно водно налягане, снабдена с тънък маркуч, който насочва водата към мръсните съдове.

Без да се колебае, Кокрейн започва да търси срещи с хотелиери и ресторантьори, където да продаде иновативното си изобретение. Така тя успява да припечели добра сума пари, а с течение на времето все повече домакинства започват да се снабдяват с удобния уред, който, разбира се, търпи известни технически подобрения.

Чистачките за кола

В зората на 20 век, Мери Андерсън заминава за Ню Йорк за първи път. Въпреки че и тогава този град е доста по-голям и модерен от останалите, Мери вижда един доста по-различен Ню Йорк от днешните туристи.

Няма „музика“ от стотици хиляди клаксони, няма обедна навалица и трафик през целия ден, автомобилите все още са рядкост. Но за една жена от Алабама този град си е истинско модерно чудо.

По време на пътуването си, Андерсън взима трамвай през покрития със сняг град. Тя забелязва, че ватманът трябвало да спира трамвая на всеки няколко минути, за да почиства снега от стъклото. По това време всички шофьори на превозни средства са правели това, независимо дали става дума за сняг или дъжд.
Това, както знаем, е предпоставка за лоша видимост и носи риск от произшествия.

Когато се връща вкъщи, Андерсън разработва идеята за гумена пръчка, прикрепена на ос и захваната за дръжка от вътрешната страна на превозното средство. В момент, когато водачът има нужда от почистване на стъклото, той просто трябва да извади дръжката на чистачката, да я размърда и да изчисти стъклото.

Андерсън получава патент за изобретението си през 1903 година, 10 години след като хиляди американци вече притежават автомобили с нейното изобретение.

Нистатин

Нистатинът представлява лекарствено средство срещу гъбички, съставките на което се използват и до днес под много и различни търговски наименования.

Две са жените, които имат заслугата за разработването му, а мястото отново е Ню Йорк.

Рейчъл Фулър Браун и Елизабет Лий Хейзън работят в Департамента по здравеопазването в Ню Йорк през 1940 година, но Браун бива разпределена в Олбани.

Въпреки разстоянието, двете жени си сътрудничат неуморно в стремежа да открият ефикасен препарат срещу гъбички.

Те тестват проби от почва, за да разберат дали някои от микроорганизмите биха въздействали на гъбичките по някакъв начин. Така след многобройни наблюдения те намират активна съставка, която се оказва реагираща с гъбичките.

Следват проби за токсичност спрямо човешкия организъм, които обаче се оказват положителни, съответно правят активното вещество негодно за употреба от хора.

След редица подобрения и разработки, през 1950 година двете жени успяват да намерят подходяща формула, с която контролните власти се съгласяват. Наричат лекарството нистатин и го описват като ефективно в борбата с гъбичките, които засягат кожата, вагината и чревната система.

http://www.az-jenata.bg

Руски сайт: Вижте 23-те български открития, които промениха света!
Какво да правиш, ако му е малък...
В ИСПАНИЯ ОТВОРИ ВРАТИ ОБЩЕСТВЕНА ТОАЛЕТНА ЗА ДОМАШНИ КУЧЕТА
Тирбушонът – най-великото изобретение
Революционно противозачатъчно парализира сперматозоидите
Най-щурите бг изобретения: гащи с климатик и ракия от мляко
Българинът, превърнал водата в гориво за коли, умира в нищета през 1998 г. в САЩ
Шамандура произвежда ток
Кльомбата идва от България
КИТАЙСКИТЕ ИЗОБРЕТЕНИЯ
Ученици изобретиха водородна печка и лазерен реактор
Най-ужасните изобретения за всички времена
Най-налудничавите изобретения тази година!
Българинът Никола Димков формулирал основните принципи на ООН
Разработиха ново ефективно лекарство срещу рак
Техническият гений Леонардо от село Търън си търси юрист
За да вдъхновим деня ви, а и за да напомним колко способни и творчески настроени могат да бъдат жените, сме подготвили един малък списък с най-влиятелните женски изобретения, които са променили живота ни и продължават да го променят и до днес!

Циркуляр за рязане на дървета

Вероятно малко хора знаят, а и на малцина би им хрумнало, че точно такъв мъжки инструмент би бил изобретен от жена! Странно, но факт!

В края на 18-ти век се появява една религиозна секта, известна като „шейкърите“. Те са хора, живеещи на комунален принцип и спазващи равенство между половете – нещо нетипично за онова време.

Табита Бабит, членка на тази общност, живееща в Масачузец, работила като тъкачка през 1810 година. Един ден тя наблюдавала двама мъже как режат големи трупи дърва с ръчен трион. Тя сметнала, че ходът на триона е безполезен в момента, в който единият мъж не дърпа острието. Табита решила, че би било по-ефективно да не се губи енергия и завъртането на острието да бъде постоянно.

Така се ражда идеята за кръгло назъбено острие, което да се движи постоянно чрез задвижващ механизъм. За съжаление, поради молба от страна на общността, Бабит не могла да подаде молба за получаване на патент за циркуляра, въпреки „толерантността на общността“.

Бисквитките с шоколадови парченца, които днес познаваме като „кукис“

Тези бисквити са едни от най-любимите на всички, особено напоследък. Предлагат се под всякакви форми и с различни вкусове по магазините и кафетериите.

Заслуга за тяхното създаване има една бостънска диетоложка и преподавателка по здравословно хранене Рут Уейкфийлд.

Тя и съпругът и решават да напуснат Бостън и да се установят в една стара къща, изпълняваща функция на митница, в която на преминаващите конници им се налагало да плащат данък и пътни такси, преминавайки оттам.

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/25653-veliki-zhenski-izobreteniia-promenili-sveta/

 


Сходни връзки

Велики женски изобретения, променили света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди