изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:01 EEST
Татяна Дончева: Предсрочните парламентарни избори са абсолютно очевадни при сегашното разпределение на мандатите    
Интервюта Татяна Дончева – лидер на „Движение 21“, в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия

Водеща: Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева - една от десетте партии, прескочили единия процент, така че да ви сложим в графа „получаващи субсидии“. Неприятно ще ви е да започнем с тази тема, защото… Това ли беше очакваният резултат за „Движение 21“?
Татяна Дончева: Очакваният резултат на един дебют за толкова супер кратка кампания, през която трябва да минеш първо през гравитацията, през земното притегляне, когато най-голямо е притеглянето към нулата, когато основният въпрос, който се задава, е „Всъщност вие нали няма да влезете – защо тогава да си загубя гласа?“; когато даже състезателите, кандидатите питат всеки ден какво е казала социологията, пък социологията не ни мери – това е много голямо изпитание. Така че тези резултати са много прилични за дебют. Разбира се, че биха могли да бъдат много по-високи – в смисъл, да стигнат и 4%. Но ние ще позволим на много хора, които иначе симпатизират, да са решили, че… „дай да видим сега тук с някои, които изглеждат по-сигурно минаващи 4%“….
Водеща: Ако бяхте в парламента днес…
Татяна Дончева: Защото пък всички други играят в коалиции. Само ГЕРБ и „Атака“ са партии, които са чисти.
Водеща: И ДПС.
Татяна Дончева: Не ги броя.
Водеща: Защо?
Татяна Дончева: Там има друг механизъм, сега да не губим времето.
Водеща: Ако бяхте днес в парламента, каква би била позицията и поведението ви? Става много сложна ситуация. Осем парламентарни групи…
Водещ: Въобще анализът ви – какво стана на тези избори и какво ще стане след тях?
Татяна Дончева: Много разкъсан парламент, много голямо присъствие на партии, които според мен са повече митингови, отколкото партии за работа.
Водеща: Но са вътре в парламента.
Татяна Дончева: Няма значение, щом хората искат такъв концерт – нека да го видят. Аз смятам, че това, което ще се получи като ефект на парламентарната сцена, ще бъде по-ужасно от предишните.
Водещ: Какво имате предвид и ще има ли правителство – вашата прогноза?
Татяна Дончева: Просто гласовити хора, които могат да псуват, да плют, но в никакъв случай не са пригодни за законодателна дейност – нито имат представа какво е тя, нито как се прави, нито какъв продукт излиза.
Водещ: Така или иначе са там. Какво ще се получи?
Татяна Дончева: Така или иначе те са там, но тези, дето трябва да гледат спектакъла, дето са ги вкарали там, ще трябва да го изгледат. Той няма да им бъде приятен, така че удоволствието е взаимно – вярвайте ми. А какво ще се получи? Първо – проблем с правителството, защото там няма опитни политици, които да могат да формулират. Дори когато приемат партньорство, което много не желаят, да могат да го обяснят нормално и да кажат: „Правим партньорство с еди-кои си оттук дотук. Ето ви правилата“, и да ги спазват в някакъв период от време – примерно една година, две години.
Водещ: Кажете кое е най-възможно според вас?
Татяна Дончева: Проблемът на Бойко Борисов е, че той е свикнал да бъде сам, ако може сам да играе. Той затова един месец свири на тази струна, че едва ли не заплашва публиката, че няма да поеме управлението, ако те не му дадат абсолютно мнозинство. А пък те му казаха „Гледай си работата“. Там има прекалено много яростни, деструктивни фактори, които според мен не могат да се променят като поведение.
Водещ: Кои това?
Татяна Дончева: ДПС ще може да дава скрита подкрепа и затова смятам, че бяха анонсите на Местан, че те са готови да дадат 300 дни, не 100 дни толеранс…
Водещ: Тя не е много скрита, в смисъл, те казват: „На нас избирателят не ни е отредил това място“, обаче каза: „Цинично ще бъде да кажем на избирателя „Яви се на поправителен“. Т.е. той иска да съществува парламента.
Татяна Дончева: Той иска да съществува, иска хората му във властта да останат, а те са достатъчно много, на достатъчно ключови места.
Водеща: Ще останат ли?
Татяна Дончева: Бойко Борисов ще трябва да реши дали да приеме такова скрито партньорство, но при всички случаи смятам, че единият от вариантите…
Водеща: Ако е скрито и публиката не го разбира, и не се рушат ничии имиджи – какво?
Татяна Дончева: Ами да…
Водеща: Така ли ще е?
Водещ: Това да не са митове? Кои хора на ДПС са останали на ключови места?
Татяна Дончева: Досега ДПС реди ключовите места. Как кои хора са останали? Да не би пък някой да е преместен.
Водещ: Примерно?
Татяна Дончева: Какво примерно?
Водещ: Ами някой…
Татяна Дончева: Ама вие знаете, че те сега…
Водеща: Имате предвид, че хората на ДПС не са махнати от служебния кабинет?
Татяна Дончева: Ами не са махнати от служебния кабинет.
Водеща: Никой, за разлика от хората на БСП?
Татяна Дончева: Никой не е махнат от хората на ДПС от служебния кабинет. Така че те ще сложат Бойко в този /…/ да остави техните хора, те да дават мълчалива подкрепа в продължение на почти година, на практика до местните избори догодина, срещу което той да може да състави правителство и да управлява. Смятам, че към тази работа могат да присъединят и АБВ например.
Водещ: АБВ също. А това лошо ли е цялото нещо, защото Борисов казва: „Черният сценарии е нови избори. Искам да предотвратя черния сценарии“, и изброява проблеми, в които няма спор: КТБ, газа, здравна каса, бюджет.
Татяна Дончева: Партньорството с ДПС ще бъде голямо изпитание за нервите, защото те са съборили не един играч и се иска ловкост. Може би Бойко се съмнява малко в собствената си ловкост. Освен това, ако приеме такава формула, ще трябва да си осигури допълнителни спасителни поясчета, в случай, че ДПС започне да го тресе, а то може да го тресе дори за една сделка, която той не им е разрешил или в която има конфликт.
Водещ: Пак за ДПС тръгнахме. Обаче ситуацията не е ли различна? С БСП дали е възможно да получи подкрепа? Нидал Алгафари беше тук…
Водеща: Защо тръгнахме с ДПС всъщност? Защо така стигнахме до този разговор?
Водещ: Това официално не е отричано.
Татяна Дончева: Защото ДПС може да му предложи скрито партньорство, а пък БСП не може да му предложи скрито. Тръгвам от неговото…
Водеща: На какво /…/
Татяна Дончева: Неговата основна идея е, че той би желал да управлява сам. Не може да управлява сам поради гласовете си. Дали може да управлява сам, относително сам и при тези гласове, и при тези мандати, които има?
Водещ: С БСП какво може?
Татяна Дончева: Бойко Борисов в предизборната кампания си направи мостове и към „Патриотичния фронт“, и към АБВ, за да може да са му партньори срещу малка подкрепа за влизачка. Сега въпросът е, че когато им даде малката подкрепа за влизачка, той се лиши от преразпределяне, от вота от преразпределяне и сега се преразпредели много малко вот. Затова БСП с един не чак толкова по-нисък резултат от предишните избори взема два пъти по-малко мандати, или повече от два пъти по-малко. Но и ГЕРБ също не получава нищо от преразпределяне.
Водещ: Да.
Татяна Дончева: И това си е риск. Ако на теб не ти достига малко, ти можеш да ги пазаруваш, както предишното управление на ГЕРБ, но когато не ти стига много – това нещо не е така.
Водеща: Срещу какво се скрепява такава дългосрочна любов?
Татяна Дончева: Срещу определени подялби на бизнес-територии.
Водеща: Не говорим за министри, а за бизнес-територии говорим?
Татяна Дончева: За бизнес-територии, да.
Водещ: По тая логика, не трябва да има правителство, никой нищо да не дели, никой с никого да не говори…
Татяна Дончева: Затова ви казвам, те са стигнали дотук. Тези, които са стигнали дотук, особено да речем по-малките, ще имат интерес да крепят…
Водеща: Какви бизнес-територии стоят зад „Патриотичния фронт“? Знам, там има бизнес Валери Симеонов. Какви бизнес-територии стоят зад АБВ?
Татяна Дончева: Е как? Е какви бизнес…
Водеща: Какви? Давайте да ги говорим тези територии, да ги нищим.
Татяна Дончева: Вие искате да ме вкарате в ролята на дежурния опозиционер. Дайте да оставим тази територия. Аз съм дошла тук да ви говоря за „Движение 21“ и за неговото първо влизане над чертата, за възможностите, които се отварят от това, за това кои хора са го подкрепили. Вие ме попитахте дали това е бил очакван, малък или голям резултат. Това беше програмата минимум и тя беше изпълнена много добре, като имам предвид следното – не само 1,2 е номиналният резултат и четиридесет и няколко хиляди гласа, които са доста хомогенно разпръснати в страната, като са съсредоточени преди всичко в най-перспективните градове. Ние имаме най-висок резултат в София, в 23-ти МИР, и във Варна. /…/ близо три…
Водещ: Коментатори казват, че като за дебют това е много добре, спор няма.
Водеща: Защо обаче пак нова партия, като тази „България без цензура“ и коалицията…
Водещ: Въпросът е с България какво става.
Водеща: … защото тя влезе, а „Движение 21“ не влезе.
Татяна Дончева: Какво става с България? Щом сме намерили 208 души да се кандидатират за една промяна, в която им казват: няма да се купуват гласове, няма да се играе извън правилата, утвърдени по света, независимо дали това ще ни носи загуби сега… Защото в крайна сметка като сме загубили мача, какво значение има съдията свирил ли е три несъществуващи дузпи на противника - ние сме загубили мача. Ама дали честно или не – няма значение. Да накарате 208 души да повярват и да се ангажират с тази работа и да приемат, че тя няма да е лесна и бърза… От вота на „Движение 21“ виждаме, че той е получил подкрепа на 62% гласоподаватели с висше образование, 30% със средно – нямате такъв вот на такова интелектуално ниво. Ама ще кажете „Много малко са интелектуалците в България“. Много малко са. Също така…
Водеща: Ама висшистите са много.
Татяна Дончева: … са много податливи да се метнат в тази и в онази посока, където ще им предложат нова служба. Ама виждайки, че…
Водещ: Пак ви казвам – няма спор, че за дебют всички казаха „Резултатът е добър“. Искате ли вие нови избори скоро всъщност?
Татяна Дончева: Тук не е въпросът. Друго ще ви кажа – в 13 от областните центрове ние сме над 1%, т.е. аз съм минала, да речем, в половината областни центрове и в част от тях съм минала за по едно пиене на кафе.
Водеща: Иска ли „Движение 21“ нови избори?
Татяна Дончева: Без структури… Няколкото месеца, които следват, и субсидията ми позволява ние за два месеца да покрием със структури всички области в страната, така че ние можем да се явим след няколко месеца на избори с много по-висока логистична готовност.
Водещ: Искате ли да има скоро избори, или няма да е добре за България – не питам за „Движене 21“? Да излезем от движението.
Татяна Дончева: Ние искаме този парламент и неговите участници да имат един достатъчно дълъг живот, за да стане ясна тяхната несъстоятелност, защото не е въпросът…
Водещ: А, това е малко на чужд гръб тояги.
Татяна Дончева: Точно така, на чужд гръб тояги – това е положението.
Водещ: Това така звучи.
Татяна Дончева: Избирателите не могат да гласуват на принципа на псувача и на оплювача.
Водещ: Е какво са виновни, че този крясък най-силно са го чули?
Татяна Дончева: Виновни са. Те ги избират, те ги избират.
Водещ: Човек като избира, не знае какво судоку ще стане накрая.
Татяна Дончева: Напротив.
Водещ: Въобще не знае какво судоку ще стане.
Татяна Дончева: Не е проблемът в крайното судоку. Проблемът е в това на какво залагате – да има някакви деструктивници, които да отидат и да плюят някого. Да има хора, които може би формално ще са достатъчно много, но ще бъдат на статуквото. Направо ме заболя езика да обяснявам какво значи да си загубиш гласа. Ами като си дадеш гласа за някой, който не знае какво да прави в парламента, ти загубил ли си го или си го намерил?
Водещ: Това звучи малко „Сега ще ви гледам сеира, драги зрители“.
Татяна Дончева: Ама точно така. Какво ни пречи на нас? Ние се нуждаем от няколко месеца, в които да си разгърнем структурите, и смятам, че обстоятелствата ни дадоха такава възможност. На тези, които са били малко уплашени да заложат на нас – имам предвид и като подкрепа, вече могат да залагат с по…
Водещ: Това е злорад прочит.
Татяна Дончева: И какво лошо?
Водеща: Всичко, което чувам – означава ли, че правите прогноза за предсрочни парламентарни избори, защото като в кампания се държите, г-жо Дончева?
Татяна Дончева: Аз мисля, че предсрочните парламентарни избори са абсолютно очевадни.
Водещ: Колко предсрочни?
Татяна Дончева: Въпросът е колко ще са предсрочни.
Водещ: Радан Кънев казва „Хоризонт 2016“ – това възможно ли е?
Татяна Дончева: На Радан Кънев така му се иска, но може да стане 2015, есента, с местните избори.
Водеща: Това е най-краткият.
Татяна Дончева: Ами…
Водеща: А ако не успеят да съставят кабинет?
Татяна Дончева: Още по-кратък. Което ще означава, че те не са достатъчно сръчни да го съставят.
Татяна Дончева – лидер на „Движение 21“, в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия
Водеща: Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева - една от десетте партии, прескочили единия процент, така че да ви сложим в графа „получаващи субсидии“. Неприятно ще ви е да започнем с тази тема, защото… Това ли беше очакваният резултат за „Движение 21“?
Татяна Дончева: Очакваният резултат на един дебют за толкова супер кратка кампания, през която трябва да минеш първо през гравитацията, през земното притегляне, когато най-голямо е притеглянето към нулата, когато основният въпрос, който се задава, е „Всъщност вие нали няма да влезете – защо тогава да си загубя гласа?“; когато даже състезателите, кандидатите питат всеки ден какво е казала социологията, пък социологията не ни мери – това е много голямо изпитание.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Татяна Дончева: Предсрочните парламентарни избори са абсолютно очевадни при сегашното разпределение на мандатите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди