изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:57 EEST
ОТНОВО ОТХВЪРЛИХА ПРЕТЕНЦИИТЕ НА МЮФТИЙСТВОТО КЪМ УЧИЛИЩНА СГРАДА    
Ред и сигурност Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в Добрич, с което се отхвърля предявеният от Мюсюлманското изповедание - гр. София, иск срещу община Добрич за право на собственост върху част от ОУ „Христо Смирненски”.

Става въпрос за сграда със застроена площ от 630 кв. м, както и на 1975 идеални части от терена, в който е построена, с площ 4 782 кв.м. Съдът не прие посочената от Мюсюлманското изповедание цена на иска от 159 751.05 лв. и служебно я увеличи на 348 418.20 лв.

Мюсюлманското вероизповедание е обжалвало решението на Добричкия окръжен съд от ноември миналата година. То посочва, че съществувалата до 1949 г. Мюсюлманска вероизповедна община е осъществявала фактическа власт върху празен  терен в гр. Добрич в периода от 1878 г. до 1923 г. теренът още от  преди освобождението на България е представлявал мюсюлманско гробище, но по изискване на румънските власти по време на техния  суверенитет над Южна Добруджа, е било преустановено ползването му за погребални цели. На  негово място вероизповедната община извършила през 1922 - 1923 г. строителство на  училище. След завършването на  строежа  местната структура на вероизповеданието продължила да осъществява фактическа власт върху терена и сградата до  отнемането на имота през 1960 г. В сградата се помещавало частно турско първоначално училище, наричано във времето и мохамеданско първоначално училище, и ”Нумуне”. До 1952 г. в училището  било осъществявано религиозно обучение, а след 1952 г. и до 1960 г. обучението в училището е било светско. Поради преминаването изцяло към светско и държавно образование  и към съвместно обучение на деца  от български, турски и ромски произход, турското училище било слято с държавно училище през 1960 г. Вероизповеданието е било отстранено от имота от държвните и общински органи на просветата, които иззели активите на училището от Толбухинското мюсюлманско настоятелство и ги предали на ОУ „Христо Смирненски” без в замяна да  бъде предоставен друг равностоен имот или заплатено парично обезщетение.

Съдът е заключил, че от влизане в сила на новата Конституция на Република България и приетите след нея ЗС, ЗОбС, ЗДС, ЗМСМА и ЗНП въпросният имот съществува в този вид и предназначение, трайно  задоволява обществени образователни  потребности  от общинско значение и е със статут на публична общинска собственост.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. НДТ

 


Сходни връзки

ОТНОВО ОТХВЪРЛИХА ПРЕТЕНЦИИТЕ НА МЮФТИЙСТВОТО КЪМ УЧИЛИЩНА СГРАДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди