изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:49 EET
ДАРЕНИЯТА ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ВЕЧЕ СЕ ИЗРАЗХОДВАТ ЗА РЕМОНТИ    
Новини

Сумите от около 28 000 лева, които получиха двете учебни заведения от дарителската сметка, обаче не са достатъчни, чакат се пари от Междуведомствената комисия, за да започнат ремонтите на наводнените занимални. Родители притеснени, че ситуацията може да продължи дълго



Майка на дете в една от двете, пострадали при наводнението на 19/20 юни детски градини, се обърната към редакцията на „Нова добруджанска трибуна“ в търсене на отговори на въпросите й относно възстановяването на учебното заведение и усвояване на даренията за това. Ето какво ни пише тя: „Нашата детска градина / № 23/ отвори врати на 15-ти септември и благодаря на преподавателите, директорката г-жа Дончева и всички родители, които помогнаха това да стане възможно. За част от децата има стаи /на втория етаж/, а за другата половина пригодиха други помещения. Условията са доста полеви, но никой родител не роптае, никое дете не се сърди. Но разберете, това положение неможе да е цяла година. Не е толкова страшно, но има неща които притесняват - децата се хранят и провеждат заниманията си в коридора, ползват санитарното помещение на друга група и "стаята" им е  много тясна. Всички се чудим кога Общината смята да предостави средствата /които няколко пъти разпределя, но още не е предоставила/ от даренията, за да започне ремонтът на първия етаж.  Питам - отиде ли някой да види как и при какви условия прекарват голяма част от деня си нашите деца. Деца, които са 3-та и 4-та група и знаете колко е важно те да са там и да провеждат учебния си процес.“

Репортер на НДТ посети детската градина. Поставихме въпросите на заместник-кмета Камелия Койчева и директора на детската градина Дора Дончева.

Средствата от даренията са разпределени с решение на Общинския съвет и са използвани за всички подготвителни работи за, да може да започне учебната година, както и за ремонт на отоплителната инсталация и котелното, обясни зам.-кметът Камелия Койчева. С тях са изградени преградни стени, подменени са врати на първия етаж, използват се и за други необходими разходи, за да се осигури изолиране на помещенията, в които се обучават децата от тези, където предстои ремонт след наводнението.

Припомняме, че с решение на Общинския съвет от постъпилите по дарителската сметка на общината за ЦДГ № 23 „Звездица” бяха заделени 27 973,5 лв. На дарителите се отговаря за какво са използвани парите. Средствата от даренията обаче не са достатъчни за ремонтите, които трябва да се извършат. Затова се чакат средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, които предстои правителството са одобри. След като това се случи, ще се пристъпи към процедури за обявяване на обществена поръчка и се очаква до два месеца след това ремонтите да стартират. Ако няма обжалване, след два месеца  след отпускане на средствата от държавата, ремонтът на помещенията на първия етаж ще може да започне, смята К. Койчева.

„Безспорно зная, че не може да се така комфортно, както, ако всичко бе наред. Децата са настанени в пригодени помещения – учителска стая, музикален кабинет и физкултурен салон, след съгласуване с РЗИ. Другият  вариант беше да се преместят в друга детска градина, където има свободни занимални, но не мисля, че той е по-добър“, обясни Камелия Койчева.

Децата от едната група в детската градина са настанени да извършват една част от заниманията си в кабинета по музика и там спят. Те обаче са 34 и след като са поставили 34 легла в помещението, мястото е останало съвсем ограничено. Няма възможност там да се хранят. Затова изхранването им е в част от единия коридор, който е обособен с преградна стена и е оформен като малка заличка. Там децата правят и заниманията си по рисуване, обясни директорът Дора Дончева. Тя допълни, че има разрешение от РЗИ децата от тази група да ползват тоалетната и умивалнята на друга група.

Тя също обясни, че отпуснатите с решението на Общинския съвет средства от дарителската сметка се използват за извършваните и в момента ремонтни дейности, за да може котелното да заработи и да осигури отоплението на децата. Направена е профилактика и се очаква до дни отоплителната инсталация в учебното заведение да започне да работи. Предвид очакваните проблеми с газа, от общината са решили да се закупи и горелка за течно гориво. 

Освен това, със средствата от дарението е ремонтирано и кухненското помещение, което също бе наводнено, закупено е нужното оборудване. Извършени са нужните строително-ремонтни работи, за да се пригодят помещенията, в които са настанени групите от наводнените занимални.

Това, което е необходимо да се направи на първия етаж, е да се изкърти старата мазилка, да се шпакловат стените, да се боядисат, да се смени дограмата и да се постави ламинат. Наводнените помещения постоянно са отворени, дори родители са донесли вентилатори, които се окачват на тавана, за да се проветряват по-добре и да се премахне влагата от помещенията.

В детската градина унищожените от потопа легла, гардеробчета, шкафове, бюра и друго обзавеждане, са подменени с нови. Голяма част е осигурено от дарители, но това, което не е било достатъчно, е закупуването. Благодаря на всички, които ни помогнаха в най-трудните моменти, каза Дора Дончева. НДТ

 


Сходни връзки

ДАРЕНИЯТА ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ВЕЧЕ СЕ ИЗРАЗХОДВАТ ЗА РЕМОНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди