изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:45 EEST
Нов археоложки удар : Проф.Диана Гергова разкри богато гетско погребение край Свещари    
НовиниАрхеологът проф.Диана Гергова направи нов удар, разкривайки в източния царски некропол на гетското селище при резерват „Сборяново“ изключително богато погребение и златни дарове. При проучване на мястото екипът ръководен от нея попада на две погребални ями – трапецовидна и кръгла.


В центъра на кръглата яма, която достига дълбочина над 5 метра от нивото на терена, археологът се натъква на типичния за гетите глинен олтар с цветна украса и близо 180 златни предмета. Новият момент тук е откриването на канделабър или кадилница, което ще се уточни при по-специален анализ и окончателната реставрация. Става дума за един красив предмет от ковано желязо, с добре оформена поставка и ствол с височина 1,40 метра, а върхът му представлява палма с цветчета. Проф.Гергова допуска, че това желязно дърво е служило по-скоро като кадилница върху което са изгаряни благовония при ритуали.

„Цялата картина тук е съчетана с много гробни дарове, сред които са огърлици от златни, стъклени и глинени мъниста, прекрасно бронзово огледало с желязна дръжка украсена от своя страна с бронзови орнаменти. Друго, което намерихме е стъклен балсамарий и множество съдове, между които бронзови каничка и фиала, две тасоски амфори, паничка с овъглено жито, което бих казала представлява един дар към боговете.

Гръцки съдове също присъстват – кантарос, рибно блюдо и по-малки съдинки. Мога да отбележа и интересното присъствие на един келтски нож. Находката може да се датира към края на IV-ти и началото на III–ти век пр.Хр.“ - споделя Диана Гергова.

Намерените композиции от женски бижута - красивите обеци с лъвски глави, розета, златни и стъклени мъниста - части от огърлица, подсказват че може би става дума за погребение на жена. Едно е сигурно според Гергова, и това е, че погребания тук е имал жречески функции, съдейки по намерените едно от глинените съдчета култови предмети - един конус, предмет с формата на прашка и една антропоморфна глинена фигурка.

Отново имаме знаков паметник, който трябва да бъде съхранен и показван тук на място на посетителите. Културата, вярванията и погребалните практики на гетите, едно от най-прочутите с духовността, мъдростта и познанието тракийски племена, може да бъде видяна единствено тук. За да потънат в миналото и в красотата на природата посетителите със сигурност биха оставали тук много по-дълго, биха търсили къде да отдъхнат и се подкрепят.

Драгомир Богомилов
http://www.dnesplus.bg

Отново уникална златна находка в гробницата в Свещари
Тракийска колесница откриха край Свещари
ОМУРТАГОВАТА МОГИЛА В СВЕЩАРИ
Змия ”пазела” гетското съкровището край Свещари
 


Сходни връзки

Нов археоложки удар : Проф.Диана Гергова разкри богато гетско погребение край Свещари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди