изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:58 EEST
Ето ги 8-те точки, които разделиха ГЕРБ от БСП    
ПолитикаВсеки по пътя си - мненията на Менда Стоянва и Янаки Стоилов. Едно от главните различия - цената на електрическия ток, която явно ще е в основата на задаващи се социални протести.


18-те приоритетни области, върху които се фокусирахме, бяха подложени на сериозен дебат, в детайли с партньорите ни в тези консултации от „БСП – Лява България“. Ние направихме детайлен анализ и на 12-те червени разделителни линии, които „БСП – Лява България“ формулираха в предизборната си кампания и от които заявиха, че няма да отстъпят. Това заяви на брифинга след консултациите между ГЕРБ и социалистите за съставянето на ново правителство. Ето какво каза още Менда Стоянова:

По 4 от основните приоритети имаме единно мислене. Това са:
- Евроатлантическата ориентация и спазване спазването на ангажиментите си по нея
- Подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвеститорството
- Влизането ни в Европейския банков съюз създаването на единен енергиен европейски център
- Възстановяването доверието на ЕК към България и възстановяване плащанията по европейските програми

По другите точки обаче не постигнахме споразумение, а по 2 от тях имаме сериозни различия: Това са темите за КТБ и инфраструктурните проекти.

По останалите 8 точки също имаме сериозни различия. Имаме сериозни различия в разбирането на схемата за данъчното облагане. Това са различия в ляво- и дяснополитическото пространство. Други непреодолими различия са по сектор „Енергетика“. Тук ще спомена само „Белене“, както и цената на тока. Ние считаме, че цената на тока следва да се определя на базата на икономически показатели и данни, които осигуряват възпроизводството на енергийната система от независим регулатор – ДКЕВР, който да бъде избран от Народното събрание с 2/3 мнозинство.

Тук ще спомена и приоритетите от последната година в областта на сигурността. Настояваме ГДБОП да излезе от ДАНС ида премине към МВР.

Имаме различия и по начина, по който трябва да се осигури икономическият растеж. Ние не сме съгласни с политиката на реиндустриализация чрез инвеститор държавата. Тя е доказала, че във всички свои държавни предприятия тя е лош стопанин.
Имаме различия и по реформата в здравеопазването, образованието, политиката по доходите и пенсиите. Ние трябва да продължим пенсионната реформа, която бе договорена по време на нашето управление. Считаме, че политиката по доходи, заплати и пенсии, финансирани от публични средства, трябва да бъде обвързана с икономическия растеж. Отчитаме необходимостта да има социален елемент – българските граждани да могат да поемат тежестите на икономическото състояние, но това може да стане само с повишаване на икономическия растеж.

И накрая: по основните приоритети за съжаление различията са повече. Това е нормално. Ние сме две партии от различните политически пространства. Надяваме се, че нашите избиратели, които са гласували за нас, са гласували именно за нашите приоритети. И ние трябва да осъществяваме нашето управление на базата на нашата програма.

На страната ни е необходима стабилност – политическа, финансова, но и, подчертавам, социална. На тези три неща се основаваме ние и считаме, че подобна стабилност може да бъда осигурена от една стабилна държава. Това заяви Янаки Стоилов от БСП на специалния брифинг след приключване консултациите с ГЕРБ за съставяне на ново правителство. ГЕРБ вече изразиха своето становище, посочвайки 4 общи приоритета и 8 непреодолими програмни различия.Акцентът в думите на Стоилов бяха „скритите мини“, а не „разделителните линии“.

Ето какво каза представителят на БСП:

Ние предлагаме решения по най-острите и неотложни национални проблеми. И това трябва да бъдат приоритети за всеки нов кабинет: Това са балансиране на енергийния сектор, но не чрез ново увеличаване на цената на електроенергия. В България няма реален пазар на електроенергия. Нашата категоричност е, че никой не трябва да прибягва към ново увеличаване на цената на електроенергията. Също така изразихме увереност да бъдат преразгледани неизгодните договори за страната.

Друг момент – ние предлагаме да се избере ново ръководство на БНБ. Не само управител, но и изцяло ново ръководство.
Ние изразихме резерви към подготвяната актуализация на бюджета и ако трябва да съм по-категоричен – проекта на сегашното правителство, което твърде фриволно използва закона за трупане на милиарди. Ние ще разгледаме всяко перо в бюджета, за да преценим дали такава актуализация е оправдана.

Ние настояваме за решително противодействие на корупцията. И това е също една от основните причини за т.нар. задкулисие и влияние върху политическото решение. Настояваме за регулиране на монополите.

Също така оспорваме част от кадровите промени на временното правителство, насочени пряко към БСП.

Трябва да се увеличи броят на народните избраници, отстояващи националните интереси. Пред редица рискове от националната сигурност подчертаваме необходимостта от балансирана политика (различна от тази на президента и правителството в момента) за предпазване от конфликта, разразен от Ислямска държава.

Очакваме първата политическа сила ГЕРБ да поеме отговорност за съставяне на правителство.

http://www.blitz.bg

Обявиха окончателните имена на новите 240 народни представители (ОБЗОР)   
ПарламентСофия. Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с окончателно решение за имената на новите 240 депутати, които ще влязат в 43-то Народно събрание. ПП ГЕРБ ще има 84 народни представители, Коалиция „БСП – лява България” - 39, ДПС – 38, Реформаторския блок – 23, Коалиция „Патриотичен фронт” – 19, „България без цензура” – 15, „Атака” и „АБВ” ще имат по 11 народни представители в новия парламент. След заседание на ЦИК стана ясен и изборът на 18-те народни представители избрани в два многомандатни избирателни района, както и имената на кандидат-депутатите, които ще ги заместят.

 


Сходни връзки

Ето ги 8-те точки, които разделиха ГЕРБ от БСП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди