изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:04 EEST
Австрийски тийнейджърки, избягали при джихадистите, искат у дома    
По света

Две австрийски тийнейджърки, които заминаха за Сирия, за да създадат връзки с джихадисти от "Ислямска държава", са бременни и казали на семействата си, че искат да се върнат у дома



Две австрийски тийнейджърки, които заминаха за Сирия, за да създадат връзки с джихадисти от "Ислямска държава", са бременни и казали на семействата си, че искат да се върнат у дома, съобщава в. "Дейли телеграф".

17-годишната Самра Кесинович и 15-годишната Сабина Селимович избягаха в град Рака, централна Сирия.

Те се омъжили за чуждестранни бойци в града и забременели.

Но стриктният начин на живот по правилата на исляма в града не се оказал по вкуса на момичетата и те искат да се върнат в Европа.

Двете се свързали с близките си и им казали, че не искат да живеят с джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Но също така смятали, че не могат да избягат от нежелания си нов живот, защото твърде много хора ги свързват с ИДИЛ.

Австрийски официални представители съобщиха, че момичетата обсъждали връщането си у дома, но законите в страната блокирали завръщането им.

"Основният проблем е свързан със завръщането на хора в Австрия. Веднъж напуснали, завръщането е почти невъзможно", заяви говорител на австрийското вътрешно министерство.

Кесинович и Селимович израснали във Виена със западни свободи, а сега са ограничени от ислямските правила. Като жени те не могат да говорят, с когото си поискат, да изразяват свободно мнение или да носят оскъдни дрехи.

Тези стриктни правила започнали да ги дразнят и ги накарали да променят мнението си в контраст с писмата, които оставили на родителите си, когато избягали през април.

"Не ни търсете, ще служим на Аллах и ще умрем за него",

гласяха те.

Първоначално момичетата качваха в акаунтите си в социалните мрежи снимки, показващи големия им ентусиазъм към живота в Сирия. Те публикуваха свои фотоси с автомати, облечени в черна бурка от глава до пети и заявиха, че се наслаждават на авантюрата.

Смята се, че двете момичета са заминали за Турция, след което са пресекли границата със Сирия.

Те се радикализирали, след като посетили местна джамия във Виена и чели за джихада в интернет.

Източник: БГНЕС   
http://www.vesti.bg
 


Сходни връзки

Австрийски тийнейджърки, избягали при джихадистите, искат у дома | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди