изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:23 EET
СТОП НА ФРАКИНГА И ВЛАСТТА НА КОРПОРАЦИИТЕ ЗАЯВИ ПРОТЕСТ В ДОБРИЧ    
Общество

С плакати "Стоп на фракинга" и "Хората срещу властта на корпорациите" граждани в Добрич се включиха в събота в международния протест ” Народите срещу фракинга и корпорациите”. Няколко десетки добричлии се събраха пред храм „Свети Георги”, за да заявят несъгласие с добива на шистов и въглищен газ в Добруджа, както и с подписването на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ.



Синтия Недялкова от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода на хидравличното разбиване алармира, че, ако се прилага фракинг, водата на Добруджа ще бъде отровена. Но, предупреди, че житницата на България я грози нещо по-страшно от фракинга. „Добруджа е заплашена от подземна въглищна газификация”, заяви Недялкова. Тя посочи, че „под водата и в зоната на водата са потопени восококалорични въглища. Сега всички са хвърлили око на нашите въглища”.

И предупреди, че експериментът за прилагане на въглищна газификация ще бъде приложен в Добруджа в района на село Вранино на 500 кв. километра площ. Тя даде за пример американски щат , където от 50 години горят въглищата. „Те не могат да бъдат спрени. Пропадат терени, от пукнатините излизат пушеци и пожари. Отгоре е необитаемо. Ако това се случи, ние ще станем бежанци в собствената си държавата. Ще трябва да бягаме от Добруджа, защото под краката ни ще гори. Водата ще изчезне, цената й ще стане социално непоносима. Това, което остане ще бъде напълно отровено”, заяви Синтия Недялкова. И попита „Това ли искаме за децата си?”

Посочи, че посегателствата върху плодородната добруджанска земя са на две места - край селата Вранино и Рогозина. В района на Рогозина, според инвестиционното проучване, се говори, че ще добиват газ от въглища от 2500-2700 метра дълбочина, а във Вранино – от 1300-1500 метра. „Експериментът Вранино ще се прави в разградения двор България”, каза Синтия Недялкова. Тя посочи още, че „Русгеоком”, които са получили четири удължавания на периода на проучване, са стигнали вече дотам да искат концесия.

Концесиите, които са за срок от 35 години, се сключват така, че за България не остава нищо. Всичко отива в компаниите. За нас ще останат отровата, пожарищата, предупреди тя. И призова държавните институции да се вземат в ръце, да не приемат подкупи и да мислят за народа. И допълни: „Ние сме малки хора, които сме изправени срещу големите пари. Затова трябва да бъдем много, за да се чуе гласът ни”.

Недялкова алармира и за опасностите, които крие подготвяното споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). „Това е уеднаквяване на стандартите на Европа и САЩ. Ние знаем, че в Европа има много забрани, които ни позволяват по-добро качество на живот. Затова днес европейските народи се изправят, за да кажат „не”, защото до края на годината това споразумение трябва да бъде подписано. Споразумение, което се подготвя на тъмно, под гриф „Строго секретно”. Уеднаквяването на стандарти и регулации ще доведе до навлизането на ГМО. АПТА, срещу която протестираха европейските народи, веднага влиза в сила. В България и навсякъде в Европа ще се разреши използването на животински хормони, ще има патентоване на гени, включително и човешки. Всичко това, което в САЩ го има, ще стане и у нас. Ще отпадне мораториумът върху добива на шистов газ. Ще паднат на бариерите пред  използването на токсични химикали, използвани в земеделието и в технологията хидрофракинг”, предупреди Недялкова и заяви, че се надява повече на европейските правителства, отколкото на нашите, че те ще чуят своите граждани и няма да подпишат това споразумение.

Тя призова присъстващите да информират приятелите си за тези опасности.

 


Сходни връзки

СТОП НА ФРАКИНГА И ВЛАСТТА НА КОРПОРАЦИИТЕ ЗАЯВИ ПРОТЕСТ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди