изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:31 EET
ГЕРБ отряза Реформаторите (обобщение)    
Политика

ГЕРБ прекрати преговорите с Реформаторския блок за съставяне на управленско мнозинство след над 7 часа консултации. Един от аргументите е, че няма юридическа гаранция за стабилност на блока.



„Ние искаме солидни гаранции, че субектът, с който преговаряме, гарантира своята единност на позиции, ангажименти и представителство. Какви са гаранциите, че управлението няма да се минира всекидневно? При промяна на позицията им, не означава, че няма да променим решението си”, заяви Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ и така си остави вратичка.
На следващ уточняващ въпрос шефката на преговарящите от ГЕРБ Цецка Цачева отсече, че датата за разговори с реформаторите е била днес (снощи) и за тяхната партия двустранният диалог е приключил.


Друга позиция обаче сподели Петър Москов (ДСБ): "РБ е стабилен субект с обща воля и ясно представителство. Влизаме с желание за стабилно мнозинство и сме готови да продължим преговорите."


На аргумента на ГЕРБ, че десният блок ги е "изненадал" с платформа от 4 точки, представителят на ДСБ каза, че едно стабилно мнозинство трябва да има политическа рамка. "За реформаторите е важно да следва ракетен удар срещу обръчите от фирми. Не мисля, че това може да бъде основание за прекратяване на преговорите", каза Москов.


Първа сред четирите точки, с които Реформаторите отидоха при ГЕРБ, е демонтиране на модела ”Кой”, част от който били БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ, а искането е общ ангажимент изброените формации да бъдат изолирани от политическата власт.
На второ място в платформата е записана радикална реформа в съда и в прокуратурата. Преди няколко дни Борисов вече обяви, че съдебна реформа не може да се прави без консенсус с прокурори и съдии.
Реформаторите смятат за важно и ”формирането на силни и единни позиции на НАТО и ЕС” и преразглежане на отношенията с Русия и енергетиката.
Четвъртата точка е противопоставянето на прояви на националпопулизъм, ксенофобия, расизъм и т.н.


Цачева нарече представянето на платформа от Реформаторите "извиване на пръсти", но не стана ясно, конкретно по коя от точките има разминавания. Тя добави само, че не е съгласна да се обсъждат персонални въпроси на този етап.
Реформаторите показаха, че нямат единно мнение склонни ли са да приобщят в бъдещо мнозинство Патриотичния фронт. Те оставиха Корман Исмаилов, представителя на НПСД, сам да отговаря на въпроса за Патриотите.
Менда Стоянова (ГЕРБ) добави, че реформаторите им поставят трудна задача, като изключват парламентарни партии от бъдещо мнозинство.

ОТСТЪПЛЕНИЕ:
В последните седмици отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок са обтегнати заради предизборната декларация на коалицията, че “ще се стреми” бивши премиери и вътрешни министри да не заемат отново същия пост. С тази позиция не бяха съгласни СДС и ДБГ и в крайна сметка “условието” Борисов да не е отново премиер бе ревизирано.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ отряза Реформаторите (обобщение) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди