изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:37 EET
Медии в Русия могат да имат само местни бизнесмени    
По света

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, ограничаващ до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в уставния капитал на руски медии, предаде ТАСС. Документът е публикуван днес на официалния сайт за правна информация.



Законопроектът, приет през септември от Държавната дума, бе одобрен от горната камара на парламента на 1 октомври.

Досегашното руско законодателство не ограничаваше участието на чужденци в печатни и интернет издания. Граница от 50 на сто имаше само за чуждестранната собственост в телевизиите и радиостанциите. Депутати от либералдемократическата, от комунистическата и от партия "Справедлива Русия" обаче предложиха поправки в закона за медиите.

Новият закон влиза в сила на 1 януари 2016 г. Собствениците на медии трябва до 1 февруари 2017 г. да хармонизират с изискванията на закона цялата си корпоративна верига. При нарушения медийният регулатор "Роскомнадзор" е длъжен да внесе иск в съда за прекратяване на дейността на съответната медия.

Законът специално изтъква, че налага ограничения върху чуждестранното участие в руски медии, ако в международен договор на Руската федерация не е предвидено друго. ТАСС посочва като пример т. нар. Междудържавна телевизионна и радиокомпания "Мир", излъчваща на територията на ОНД и други страни, а също телевизията и радиото на Съюзната държава Русия и Беларус.

Още по време на първите мандати на Владимир Путин медийната среда в Русия се промени значително. Телевизии като частната НТВ смениха собствеността си и редакционната им политика се доближи до официален Кремъл. Въпреки това, критични публикации се появяваха в печата и особено онлайн.

През последните години обаче някои от големите Интернет портали също се оказаха в ръцете на близки до властта бизнесмени, а вестник "Новая Газета" (където пишеше убитата Анна Политковская) е заплашен от закриване заради законови разпоредби, които формално ограничават разпространението на екстремизма.

В момента руските неправителствени организации с международно финансиране трябва да се регистрират като "чужди агенти".

На този фон, Кремъл налива милиони долари в скъпи проекти като телевизията Russia Today.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Медии в Русия могат да имат само местни бизнесмени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди