изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:11 EET
127 ДУШИ ОТ ОБЛАСТТА ЩЕ УЧАСТВАТ В НАЦИОНАЛНО ЗДРАВНО ПРОУЧВАНЕ    
ЗдравеСтартира национално проучване на факторите на риска за здравето, съобщи Регионалната здравна инспекция в Добрич. То се провежда в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и се извършва от МЗ, НЦОЗА и Регионалните здравни инспекции.

За Добричка област ще бъдат обхванати 27 деца и 100 лица на възраст над 20 години. В проучването са включени лица, подбрани на случаен принцип, данните за тях са предоставени от Националния статистически институт.

Целта на проучването е събиране на надеждна информация за разпространението на основните рискови фактори (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, ниска физическа активност, нездравословно хранене), които са причина за развитие на хроничните незаразни болести: сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет и др.

По време на проучването ще бъдат анкетирани деца, като за възрастовите групи 1-6 г. и 7-9 г. анкетите ще бъдат попълвани от родителите. Децата и учениците ще бъдат посетени в техните ЦДГ/ ОДЗ и училища и ще бъдат измерени антропометричните показатели - ръст и тегло, а при тези на възраст 10-19 г. и артериално (кръвно) налягане. Измерванията ще бъдат извършени от специалисти от регионалната здравна инспекция. Лицата над 20-годишна възраст ще бъдат анкетирани чрез попълване на карти, както и измерване на ръст, тегло и артериално налягане.

Анкетирането и измерванията ще бъдат извършени от специалисти от РЗИ. Служителите от здравната инспекция ще се легитимират чрез представяне на служебна карта, която съдържа: номер на служебната карта, име на лицето, което ползва правата на държавен здравен инспектор от РЗИ, длъжност, ЕГН, подпис на директор на РЗИ и печат. Проучването започна на 7 октомври и ще продължи до 15 декември.

Информацията, която се събира чрез Националното проучване, е поверителна. Данните, получени по време на проучването ще се съхраняват под номер, без да е известно името на анкетираното лице. Името, което се свързва със съответния номер, ще се съхранява на различно място и ще е известно единствено на ръководителите на проучването. НДТ

 


Сходни връзки

127 ДУШИ ОТ ОБЛАСТТА ЩЕ УЧАСТВАТ В НАЦИОНАЛНО ЗДРАВНО ПРОУЧВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди