изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:30 EEST
РЕСТАВРИРАХА СТЕНОПИСИТЕ В ПАРАКЛИС В ДВОРЕЦА    
Новини

Приключи реставрацията на параклиса „Успение Богородично”, съобщи директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова. Вчера комисия от специалисти прие обекта.
PN 217-14 16.10.2014 БАЛЧИК: Приключи реставрацията на параклиса „Успение Богородично”, съобщи директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова. Параклисът е построен за нуждите на румънската кралица Мария де Единбург през 1929-1930 г. и е копие на църква от 15 век, която и до днес съществува в северната част на остров Кипър. Там тя се нарича Св. Джеймс и се намира в селцето Трикомо на 20 км от град Фамагуста. При откриването на параклиса през 1932 година идват кипърски монаси, които носят две икони от 1721 г., които са подарък за кралицата. Това са най-старите запазени икони в този регион. Сега те се намират в галерия Тихото гнездо. Тогава са донесени златен трон и позлатеното Разпятие, което също е от 1721 г. и е изработено в Кипър.



През тази година бяха реставрирани стенописите, като стойността е около 19 000 лева от собствено финансиране.

Преди ремонта стените на параклиса бяха в много лошо състояние - подпухнали, с падаща мазилка. От стенописите почти нищо не се виждаше.

При първия етап, който започна през есента на миналата година, бе ремонтирана самата сграда на параклиса.

За възстановката на стенописите бе ангажиран художник, който се занимава със стенопис и реставрация.

Параклисът е построен за нуждите на румънската кралица Мария де Единбург през 1929-1930 г. и е копие на църква от 15 век, която и до днес съществува в северната част на остров Кипър. Там тя се нарича Св. Джеймс и се намира в селцето Трикомо на 20 км от град Фамагуста. При откриването на параклиса през 1932 година идват кипърски монаси, които носят две икони от 1721 г., които са подарък за кралицата. Това са най-старите запазени икони в този регион, каза Жени Михайлова. Сега те се намират в галерия Тихото гнездо. Тогава са донесени златен трон и позлатеното Разпятие, което също е от 1721 г. и е изработено в Кипър.

След края на ремонтните работи тронът и Разпятието ще се върнат в параклиса, а иконите ще останат в музея. Техния копия ще заемат местата им в параклиса, каза още Жени Михайлова.

В ДКИ СЦ „Двореца“ се извършват и ремонти и оборудване на арт галерия и информационен център, които се реализират по трансграничен проект. Той трябва да завърши в края на ноември. НДТ

 


Сходни връзки

РЕСТАВРИРАХА СТЕНОПИСИТЕ В ПАРАКЛИС В ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди