изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:16 EEST
В ТЪРСЕНЕ НА МИГРИРАЩИТЕ ЧЕРВЕНОНОГИ ВЕТРУШКИ    
Екология

Последните две седмици на септември екипи на Българско дружество за защита на птиците проведоха проучване на есенната миграция на червеноногата (вечерна) ветрушка в Добруджа и Черноморското крайбрежие. Целта на изследването бе да се локализират местата с концентрация и нощуване на тези редки грабливи птици и да се събере данни за застрашаващите ги фактори. Видът е изявен мигрант и зимата прекарва в Африка.



Проучването се осъществи в рамките на проект „Опазване на червеноногата ветрушка в Карпатския басейн“ (LIFE11/NAT/HU/000926), финансиран от програма Лайф + на ЕС и изпълняван от MME (унгарския партньор на BirdLife). В рамките на този проект са поставени сателитни предаватели на няколко птици, като целта е да се проучи, съберат данни и анализира миграцията на вида. В началото на септември успешно бяха поставени предаватели на две мъжки и една женска ветрушка в района на делтата на река Дунав в Румъния. Непосредствено след това, соколите се отправиха на юг към българската част на Добруджа. Целта на екипите на БДЗП бе да успеят да намерят тези птици и да открият местата, където те се концентрират и нощуват. На 25.09.2014 г. в района около гр. Добрич бе наблюдавана женската червенонога ветрушка Карма, ловуваща заедно с ято от 41 птици. Вечерта ятото нощува в полезащитните пояси в района, а на следващия ден се отправи на дългия път към Африка.

По време на проучването екипите на БДЗП успяха да наблюдават над 1000 мигриращи червеноноги ветрушки и да установят над 50 места за нощуване, главно в полезащитните пояси на Добруджа и на различни места в Югоизточна България.  
Червеноногата ветрушка е дребен сокол, чиято популация рязко намаля последните десетина години в страната ни и достигна до критичния праг от 3 известни двойки през 2012 г. Това е причината видът да е включен в Червената книга на България в категория „Критично застрашен“, а с оглед намаляващата му численост в Европа – да е част от Световния Червен списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).  БДЗП отдавна работи по опазването на вида, като една от основните природозащитни мерки е поставянето на изкуствени гнездилки в подходящи местообитания с цел привличане на ветрушката към загнездване. През 2013 г. за първи път в България 4 двойки успешно отгледаха малки в изкуствените къщички, поставени от БДЗП. НДТ

 


Сходни връзки

В ТЪРСЕНЕ НА МИГРИРАЩИТЕ ЧЕРВЕНОНОГИ ВЕТРУШКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди