изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:29 EEST
ОСЕМ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ СВОЙ ДОМ    
Общество

В новото защитено жилище в Крушари ще бъдат настанени само младежи от дома за деца с умствени увреждания в селото. Екипът, който ще се грижи за тях, също е от социалното заведение. 21-годишната Милена завършва фризьорски курс и е готова да има свой бизнес



От началото на декември осем от възпитаниците на Дома за деца и младежи с умствени увреждания „Св. Николай Чудотворец“ в Крушари ще имат нов дом. Те ще бъдат настанени в изграденото в селото защитено жилище. Там ще работи и екип от специалисти, които  децата вече познават, тъй като досега са били част от персонала на дома.

Децата с гордост показват новите си легла и чакат с нетърпение деня, в който ще могат да спят на тях. Казват, че им харесва всичко в защитеното жилище – и леглата, и масите, и диваните, и дворът. Малко се притесняват, когато стане въпрос, че и сами ще трябва да си готвят. За да се уплътнява времето им, а и, за да си осигурят свежи плодове и зеленчуци, те ще имат възможност да работят в градината на защитеното жилище. Тя има участък за зеленчуци, ще има овощна градинка, както и цветни лехи.

Защитеното жилище е построено по проект на Община Крушари, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Тя осигури финансирането за изграждането и обзавеждането му. По друг проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ в продължение на 15 месеца ще бъде предоставяна социалната услуга там. Той стартира от началото на август, като стойността му е над 78 хил. лв.

Това стана ясно на пресконференция вчера, в която участваха обясни Димитрина Желева – директор на .дирекция „Регионално развитие и хуманитарни дейности“, представителят на фондация „Лумос“ Снежана Ванкова, екипът на защитеното жилище и част от децата, които ще живеят в него. 

Осемте младежи, към които е насочена новата социална услуга, са определени след проведени в продължение на година и половина конференции за определяне на нуждите на всяко дете, връзката с близки и роднини, които могат да го посещават, възможностите му за самообслужване, тъй като на определен етап се очаква те сами да се справят с бита си. Персоналът, който е нает за работа в защитеното жилище, включва управител, двама терапевти и санитар. Всички те досега са работили в дома в с. Крушари и познават младежите, няма нужда от предвидения по програмата тримесечен срок за опознаване. Предстои да бъде наета и медицинска сестра, като желанието е тя да е от Крушари.

Опасенията на персонала са как ще успеят да предоставят 24-часова грижа, каквато младежите са получавали досега в дома. „В домовете децата и младежите са свръхобгрижени. Персоналът е 24 часа в денонощието с тях“, обясни Димитрина Желева.  Тя подчерта, че общинската администрация е успяла да защити правото всички осем младежи, които ще бъдат настанени в защитеното жилище, да са от дома в с. Крушари, а не, както първоначално се очакваше, тук да бъдат насочени и младежи от други домове от страната. Най-голямото предимство е, че те се познават отдавна. Надяваме се, да изпълнят къщата с живот. Целият екип е много вдъхновен, децата също, сподели Димитрина Желева.

Изготвя се необходимата документация, която касае начина на хранене, вътрешния ред в защитеното жилище, както и обучение на персонала.

Макар да се обмисля увеличение отстрана на правителството на разходните стандарти за тези услуги за 2015 г., няма да има възможност да се увеличава персоналът. Проблемът, според Д. Желева, произхожда от това, че специалистите, които са разработвали методиката за определяне на броя на персонала в защитените жилища, е счел, че в тях ще бъдат настанени хора с много леки увреждания. Не зная в страната да има защитено жилище, където да няма нощна смяна, каза тя. Ще се търсят възможности чрез програми за заетост да бъде нает допълнителен персонал.

Разходите за цялата дейност – работни заплати, консумативи, храна и т.н., се поемат от проекта. След това те ще станат делегирана държавна дейност.

Предстои да бъде изградена и доброволческа мрежа, чиито членове също да се включат в подкрепа на екипа и децата от защитеното жилище.

Стана ясно, че едно от момичетата, които ще живеят в  настаненото жилище, предстои да развие и собствени бизнес. 21-годишната Милена, която е и талантлива художничка с награди от различни конкурси, сега учи фризьорство.  Иска да се занимава с дамско подстригване и нейни модели са вече децата от центровете за настаняване от семеен тип в Добрич, момичетата, с които ще живее в защитеното жилище, както и социални работници. Общинската администрация обмислят възможност да бъде предоставена общинска собственост, където младата фризьорка да може да практикува. Още повече, че от години в Крушари никой не предоставя фризьорска услуга. Преди това обаче фондации са се ангажирали с казуса да бъде свалено запрещението, което е поставено със съдебно решение на Милена, за да може тя да регистрира фирма и да работи.

До близките на децата ще бъдат изготвени уведомителни писма, за да знаят, че те са преместени. Ще бъдат поканени да ги посетят.

Радвам се, че община Крушари участва в проекта и това, което виждаме, че тя прави, са реални стъпки в посока деинституционализация, каза Снежана Ванкова. Тя заяви, че ще продължават  да подкрепят и новата услуга, за да се осигури по-добър живот за децата и младежите от дома. Важното е, че  общността в Крушари познава тези деца и ги подкрепа, каза още тя. НДТ

 

 


Сходни връзки

ОСЕМ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ СВОЙ ДОМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди