изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-29 @ 04:12 EEST
ПО-МАЛКО ОТ ЕДИН НА 100 В ОБЛАСТТА СИ ПОСТАВЯ ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА    
ЗдравеПрез зимния сезон се проследява, активно се събира и изпраща информация за заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) по възрастови групи от сентинелно наблюдаваните лечебни заведения в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) ежедневно чрез Интернет базирана информационна  система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Данните се събират активно, ежедневно от дежурния в отдел “Противоепидемичен контрол” (ПЕК) на дирекция “Надзор на заразните болести”. С цел националните данни да бъдат съпоставими с тези на страните, включени в Европейската мрежа по надзор на грипа, се наблюдават част от пациентската листа на една групова и пет индивидуални практики за първична медицинска помощ в Добрич – 8879 души (10 процента - на извадка от населението на областния град). За периода 13-19 октомври е регистрирана заболяемост от ОРЗ 55,81%оо, като са прегледани и съобщени 50 лица. С най-висока заболяемост е възрастова група 0-4 г. За предходната седмица - 6-12 октомври, заболелите са 44, заболяемост 49,12%оо., което е в рамките на ниско ниво на интензивност на епидемичния процес.

При ежегодните епидемии с най-висока заболяемост са децата, а смъртността е най-висока при възрастните хора.

Основно средство за предпазване от заболяване от грип и от възникване на свързваните с него усложнения и преждевременна смърт е сезонната профилактика с противогрипни ваксини. България е една от страните в Европейския съюз, които имат много нисък имунзационен обхват - на всеки 100 души се падат 4 до 5 дози противогрипна ваксина. В Добричка обхватът е под 1 на 100 души.

Съгласно Наредба № 15 от 12 май 2005 г. за имунизациите в Република България имунизация срещу грип се препоръчва за всички лица, навършили 65 години, особено такива, настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги, всички възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от хронични белодробни заболявания, включително астма, хронични заболявания на сърдечно-съдовата система,    метаболитни заболявания, особено диабет, хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа, вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна, носители на НIV и болни с клинично проявена НIV инфекция, хемоглобинопатии,    органна трансплантация. Препоръчва се още при лица, живеещи в организирани колективи, такива, при които има повишен риск от заразяване във връзка с професията им, както и на всички, които са в контакт с лица, изложени на повишен риск от усложнения след заболяване от грип. Препоръчва се имунизациите срещу грип да се извършват ежегодно през есента преди началото на епидемичния сезон, както при рисковите, така и при здрави лица.

До момента в Имунизационния кабинет в РЗИ-Добрич, са направени 311 противогрипни ваксини. НДТ

 


Сходни връзки

ПО-МАЛКО ОТ ЕДИН НА 100 В ОБЛАСТТА СИ ПОСТАВЯ ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди